Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И с трите се печелят неравни битки, а арменското и полското спират епидемии и изцеляват

В света има няколко копия на съдбата, претендиращи да са истинските.

Най-популярно е това в музея във Виена, но то е и най-спорното. Тези, които вярват в свръхестествените му сили, са убедени, че благодарение на него Хитлер губи Втората световна война. Когато го открива в двореца Хофбург, той го пренася в Нюрнберг, разчитайки, че с него

ще завладее Европа

и ще спечели войната. Заради разгрома му обаче мнозина започват да се съмняват доколко това копие е истинското.

Привържениците му твърдят, че с него са спечелени много легендарни битки.

Подозренията се подсилват още повече, когато през 2003 г. е изследвано и се оказва, че е направено чак през VII век. По време на анализа обаче експертите се натъкват на странен пирон, вграден в острието. Надпис пояснява, че това е "Копие и гвоздей Господен".

За разлика от виенското копието, съхранявано в Армения, изглежда далеч по-достоверно. То със сигурност е правено през I век и е пренесено в страната, първа приела християнството, още от св. Вартоломей.

Векове наред е пазено в Манастира на копието. От купола му през малък кръгъл прозорец влиза светлина, насочена точно към пода, където под малък кръгъл стъклен капак в подземието е била реликвата. Самият слънчев лъч също наподобява на копие, пробождайки мястото, където е била светинята.

По-късно тя е пренесена в Арменския католикос - Ечмиадзин.

В него арменците събират християнски реликви от цял свят векове наред. Сред тях е и копието, за което след анализи на Торинската плащаница се установи, че изглежда достоверно, ако се съди по ъгъла на пробождане, размера на раната и т.н.

Славата му се подсилва допълнително от факта, че през вековете с него са ставали много чудеса - то е спирало много епидемии, лекувало е болни не само в Армения, но и в съседна Грузия.

С подобни чудеса е свързано и копието в полския град Краков. Открито е през 1098 г. в Антиохия. Християните току- що са превзели града, когато са атакувани от мюсюлманския Орден на сарацините

Обкръжени от всички посоки, рицарите умират от глад, жажда и болести. В най-критичния момент, когато се обсъжда вариантът как да се предадат, някакъв духовник споменава пред тамплиерите, че е сънувал как копие, скрито в катедралата "Свети Петър", ще ги спаси.

Копието на съдбата, съхранявано в манастир в Армения, помагало срещу епидемии.
Копието на съдбата, съхранявано в манастир в Армения, помагало срещу епидемии.