Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антибиотичната резистентност е по-опасна от тероризма

Светът е на прага на световна криза поради нарасналата антибиотична резистентност на патогенните бактерии, алармира главният здравен инспектор на Великобритания Сали Дейвис. Решение на проблема може би ще намерят американски учени, съобщиха от "Би Би Си". Екип от частния университет "Рокфелер" в Ню Йорк са открили нов клас антибиотици в почвени проби.

Специалистите са изключително обнадеждени, защото новият медикамент, наречен "малацидин", се е доказал успешен дори при резистентни на други антибиотици бактерии. Той е дал положителен ефект дори при почти невъзможния за лечение със съвременните средства метицилин-резистентен стафилококусауреус (MRSA). Той засяга два милиони души всяка година, като при много от тях се налага продължително третиране с няколко вида антибиотици. За съжаление в повечето случаи всякакво лечение се оказва неуспешно. Според статистическите данни заради MRSA всяка година умират над 20 хиляди души, но общият брой смъртни случаи заради резистентни бактерии е 700 хиляди.

Затова откритието на учените от университета "Рокфелер" е от толкова голямо значение. Според публикуваната в сп. NatureMicrobiology информация екипът е изследвал повече от хиляда почвени проби, воден от убеждението, че в пръстта има милиони микроорганизми, които образуват съединения с лечебен потенциал. В повечето проби, взети от различни щати в САЩ, учените откриват наличието на малацидин и решават да го тестват. Съединението дава отлични резултати при лечение на лабораторни плъхове, дори при екземпляри, засегнати от резистентни бактерии, включително MRSA.

Учените са изключително обнадеждени, че това може да се окаже толкова дълго търсеният нов ефективен антибиотик, който да предотврати криза в здравеопазването. Все пак малацидин трябва да мине още много клинични тестове, преди да бъде одобрен за изпробване и при хора. Ръководителят на екипа д-р Шон Брейди е категоричен: "Откритието ни е все още в съвсем ранен стадий, така че е невъзможно да предвидим кога и дори дали новият тип антибиотик ще се прилага в клинични условия."

Ръководителят на британската организация AntibioticResearch професор Колин Гарнър подчертава пред "Би Би Си", че дори с подобно откритие предизвикателствата пред съвременната медицина остават много. Той подчертава, че устойчивите MRSA са грам-положителни бактерии, докато основен проблем за лечение днес остават грам-отрицателните бактерии. Те провокират пневмонии, инфекции на кръвта, на кожата и на пикочните пътища. Именно към откриване на нови антибиотици за тяхното третиране трябва да се насочат усилията на лекарите, категоричен е специалистът.

За The Telegraph професор Сали Дейвис цитира изследване, според което 22% от пациентите, засегнатите от инфекция след операция са нечувствителни към медикаментозно лечение. Затова тя определя заплахата от антибиотична резистентност дори за по-сериозна от тази от терористични атаки. Изследването, публикувано в Lancet, обхваща 13 хиляди пациенти от 66 страни. То показва, че всеки осми развива бактериална инфекция след коремна операция, като при лечението на този проблем с антибиотици всеки пети се оказва резистентен към медикаментите. Още през 2013 г. тогавашната ръководителка на Световната здравна организация Маргарет Чан изрази притесненията си, че светът е на крачка от криза в здравеопазването: "Резистентността към антибиотици би могла да бъде краят на модерната медицина, каквато я познаваме. Светът навлиза в антибиотична криза, която би направила рискови дори най-обикновените операции, а най-незначителната драскотина да свърши със смъртоносен изход."

Здравни специалисти подчертават, че супербактериите могат да превърнат в неефективни и лекарства срещу турберкулоза, малария, СПИН. Ако това се случи, ще се върнем векове назад в медицината и дори елементарните инфекции може отново да станат фатални. Директорът на Американския център за контрол и превенция на заболяванията Томас Фридън е категоричен: "Съществува огромен риск да сме на прага на постантибиотичен свят."

Именно в САЩ най-много екипи работят за разработване на нов тип антибиотици, тъй като по данни на Американската здравната служба за последните 5 години вероятността от фатален край заради резистентни бактерии се е увеличила с цели 50%. През 2016 г. в Пенсилвания особено притеснение предизвика случаят на 49-годишна жена, страдаща от остра форма на пикочна инфекция, при която резултат не дава лечението с нито един антибиотик. Лекарите установяват, че конкретните бактерии не са чувствителни към нито един от наличните медикаменти и веднага алармират здравната служба. Според Световната здравна организация правилният път към избягване на криза с антибиотиците не е просто откриване на нов тип медикаменти, но и да се ограничи свръхупотребата им, защото именно тя води до резистентност. Те алармират, че лекарите не бива да прекаляват с изписването на антибиотици, както и че хората трябва да са наясно със страничните ефекти от тяхната употреба и да не ги пият за всичко. Особено опасна е ситуацията в страни като България,където е възможно самопредписването и закупуването на антибиотици без рецепта. Специалистите изтъкват, че преди всичко това често е безсмислено, защото антибиотиците имат ефект, единствено когато е налице бактериална инфекция, но не биха подействали при вирусна, при която е необходимо симптоматично и имуностимулиращо лечение, а пациентът не може да прецени за какъв причинител се касае без изследвания. Но и подчертават, че освен че е безсмислено, самоинициативното даване на антибиотици крие множество рискове за здравето. По принцип се смята за редно антибиотици да се предписват единствено въз основа на кръвно изследване.

Друга основна грешка в употребата на антибиотици е прекъсването на назначено лечение по средата. Учените изтъкват, че всеки курс на лечение не бива да се прекъсва, дори и при наличие на признаци на подобрение. Защото именно преждевременното прекратяване на антибиотичното лечение крие рискове от създаване на резистенции, тъй като се създават бактериални щамове, които са нечувствителни и не се влияят от стандартните медикаменти и следващия път, когато се наложи прием, лекарството вече няма да действа.

Коментара ()

Вашият коментар