Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Ангелов променя външността си през годините и е живял без валидни документи, но ДНК профилът му се пази в базата данни на МВР.
Росен Ангелов променя външността си през годините и е живял без валидни документи, но ДНК профилът му се пази в базата данни на МВР.

В Института по криминалистика се пазят 13 000 проби от бандити и още хиляди на неизвестни хора. Вече има оборудване, което залавя престъпника по следи, оставени на стари местопрестъпления

Росен Ангелов се самоубива във вилата в Луково. Защо така подозрително бързо излиза неговата ДНК експертизата? Той ли е Горският човек, убил шестимата в Нови Искър действително?

Българите, които следят със затаен дъх разплитането на едно от най-кървавите престъпления у нас, задават въпроси.

Истината е, че за самоличността на убиеца от Нови Искър Росен Ангелов се ползват услугите на частна лаборатория, която свърши работата за 3 дни. Ако е трябвало да се ползват услугите на Научноизследователския институт по криминалистика (НИК), вероятно българите щяха да излязат недоволни на улицата, както в Пловдив, за да питат защо се бави истината?

Добринка Маркова, шеф на НИК
Добринка Маркова, шеф на НИК

А истината е, че в този институт експертите са затрупани от работа. А иначе в него има ДНК проби на 13 000 бандити, взети от 2008 г. насам. И ако те извършат престъпление и бъдат заловени, скоро ще бъдат разкрити за старите си грехове. Както всяка вечер, го правят детективите от “Местопрестъплението...” и други аналогични филми, където техниката “хваща” за минути жестокия убиец.

Причината това да не се случва в нашия държавен институт, е, че досега нямаше консумативи, спомагателно оборудване и хардуер за изготвяне на техен ДНК профил. Те вече са доставени.

И така данните от ДНК анализа на частната лаборатория бяха съпоставени с пробите на Росен Ангелов, които се съхраняват в НИК. Като осъждан за изнасилване пробите му са взети през 2007 г. и оттогава са в базата данни. Сравнението доказва безспорно, че самоубилият се е Горския човек, както бе наречен шесторният убиец.

Росен Ангелов нямаше валидни документи и се укриваше 8 години заради влязла в сила нова присъда за блудство. Така само за дни благодарение на ДНК анализа престъплението беше доказано при липса на свидетели на стрелбата в къщата в Нови Искър.

Не така обаче става за всяко престъпление, разкриването на което зависи от ДНК профила на извършителя, оставен на местопрестъплението. Преди месец 34-годишният Венцислав Димитров излезе от ареста в Кърджали, където прекарал 8 месеца. Той е обвинен за два грабежа на жени през 2017 г.

Първата изнасилил, втората не успял, въпреки че опитал

По разследването е назначена ДНК експертиза, за да се докаже вината на Венцислав. Забавила се над 8 месеца, а той не може да бъде задържан повече от този срок за престъпленията, в които е обвинен. Така го освободиха срещу “подписка”.

Причината ДНК анализът да се забави е, че в НИК през това време пристигат нови искания за изследвания за по-тежки престъпления, от друга страна, липсват достатъчно експерти, апаратура и консумативи в отдела, който се занимава с тези анализи.

В МВР има хиляди ДНК проби на неизвестни хора, които са иззети от различни местопрестъпления. Възможността за сравняване на регистрираните в полицията като обвиняеми с неизвестните ДНК профили

може да се окаже решаваща за разкриването на серия от убийства, изнасилвания, кражби, грабежи

От 2014 г. всички обвиняеми за престъпления от общ характер се регистрират в полицията. Освен личните им данни, снимките и пръстовите отпечатъци в регистрацията е включено и вземането на ДНК проба от тях. Оттогава броят на пробите расте всяка година, но не беше възможно да се изготвят профили, за да се сравняват с иззети от местопрестъплението биологични следи.

Йоан Матев
Йоан Матев

Ролята на ДНК експертизата за разкриването и доказването на престъпления става все по-важна за полицията, прокуратурата и съда. Неслучайно след шесторното убийство в Нови Искър главният прокурор Сотир Цацаров призова депутатите да дадат финансирне на НИК, за да извършва институтът бързо експертизите.

В НИК се правят по над 5000 експертизи всяка година в 20 области на криминалистиката

Неофициално от МВР признават, че с щата и оборудването си НИК не може да поеме всички криминалистични изследвания в страната. В института работят около 120 души с администрацията. И в момента се търсят с конкурс двама експерти в отдела, който изготвя ДНК анализите.

Венцислав обаче няма ДНК профил, който да се съхранява в базата данни на МВР. За сравнение аналогичен случай беше решен наскоро в Пловдив благодарение на ДНК профил.

През декември 2017 г. в Пловдив са извършени две изнасилвания

При двата случая от биологични следи е установен ДНК профил. Той съвпада с този на Владимир Петков - 32-годишен мъж от града, който е лежал в затвора за изнасилвания. Така той е арестуван и обвинен в двете престъпления.

Лазар Колев
Лазар Колев

Според криминалисти делото за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина щеше да е много по-лесно за доказване, ако по ножа, с който е убит ученикът, имаше следи. Оръжието беше открито година и половина след престъплението - когато бяха арестувани Йоан Матев и брат му Марсел, който посочи шахтата, където е изхвърлено. Беше назначена ДНК експертиза, но по ножа нямаше биологични следи - нито от жертвата Георги, нито от Йоан Матев. Оказа се, че за времето, през което оръжието е престояло там, климатичните условия са заличили всички следи. За сметка на това обаче по разследването за убийството на Георги са назначени много други експертизи, които според прокуратурата категорично доказват, че Йоан Матев е убиецът.</p><p>И при това престъпление няма очевидци, но

трасологичната експертиза показва, че раната на Георги съвпада с размера на ножа от шахтата

Ръстовата експертиза показва пълно съответствие на височината на заснетия от камерите бягащ младеж с ръста на Йоан Матев. Експертиза от мобилния оператор пък показва движението на подсъдимия, който точно по времето на убийството е бил в района на местопрестъплението.

ДНК експертизата за доказване на престъпления е въведена в България през 1992 г., а опитите за това са от 1988-а. Първият случай на доказано убийство с ДНК анализ е по дело от 1992 г. в Бургаска област.

Най-известният случай от последните години, при който ДНК експертизата се оказа решаваща за изхода на делото, бе убийството на сестрите Белнейски в Пазарджик. През 2014 г. Лазар Колев окончателно беше осъден на доживотен затвор.

Владимир Славов-Иширковеца
Владимир Славов-Иширковеца

На 31 януари 2006 г. Росица и Христина Белнейски от Пазарджик са открити мъртви в местността Грамадите между Брацигово и Пещера. Децата са брутално изнасилени. Няма следи от извършителя. Взети са вагинални натривки от жертвите и биологичен материал под ноктите им. Тогава са изолирани два ДНК профила на мъже, но се оказва, че са непълни и негодни за доказателство, дори извършителят да бъде открит. Пробите са изпратени в лаборатории в САЩ, Великобритания и Австрия. Резултатът е същият.

Николай Русинов-Чеци
Николай Русинов-Чеци

През 2008 г. телата на сестри Белнейски бяха ексхумирани за търсене на нови биологични следи от убиеца. Изготвени са няколко ДНК експертизи, включително и в Медицинския университет в София.</p><p>Въпреки първоначалното заключение през 2006 г., че няма достатъчно годен материал за ДНК профил, после се оказва, че това не е така. Освен спорната по делото ДНК експертиза не по-малка загадка са и показанията на свидетеля Владимир Славов-Иширковеца.

Той е вкаран в килията на Лазар Колев като информатор на полицията. В показанията си твърди, че Колев му споделил как е убил с колата си сестрите случайно. Иширковеца е рецидивист, лежал в затвора за измами, грабежи, трафик на проститутки. През септември 2015 г. той изчезна безследно и все още се издирва от Интерпол. През февруари 2016 г. на пътя Силистра-Шумен е открит автомобил, седалките на който са пропити с кръв. Извършен е анализ, от който е направен ДНК профил. Сравнение с наличните в НИК профили показва съвпадение с този на Владимир Славов-Иширковеца. Негови проби са взимани като обвиняем и осъждан за различни престъпления. Разследването по случая продължава. Иширковеца обаче не е открит до днес.

Косми от трима по тялото на Яна Кръстева, подсъдим е само Чеци

Друг голям казус, свързан с ДНК експертизи, се очаква да се реши скоро във Върховния касационен съд. Това е убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина на 9 юли 2011 г. Подсъдим по делото е Николай Русинов-Чеци, който е в ареста вече 7 г. без окончателна присъда. Във фаталната нощ той и Яна си тръгват от заведението “Маймунарника” и се усамотяват в храсти до конната база в парка. Следващия ден Яна е открита пребита до смърт. Първо за убийството е задържан Николай Русинов, след това е пуснат, в ареста е прибран бездомникът Пламен Трифонов, след това отново Чеци. И до днес той не отрича, че е правил секс с Яна, но не признава, че я е убил. Оставил я да спи зад храстите и си тръгнал.

Доц. Апостолова и биолог Анелова сравняват ДНК проба.
Доц. Апостолова и биолог Анелова сравняват ДНК проба.

Както при всяко тежко престъпление и тук е назначена ДНК експертиза, която е ключова по делото. Открити са 5 косъма от Чеци по тялото на момичето, за които ДНК експертизата е категорична, че са негови. Но има и косми от двама други, които не са установени по делото. За тези косми също е назначена ДНК експертиза. Изведен е профил, който обаче не съвпада с нито един от познатите в МВР. Обвинението на Чеци е, че е убил Яна точно с тези неустановени хора. Делото веднъж беше върнато от ВКС за ново разследване точно заради неясноти по ДНК експертизите.

“Обект на ДНК изследване съвсем не са биологичните следи от кръв (по панталон и потник), а друг клетъчен материал, извлечен например от дъното на вътрешната част на панталона и от възелче на презрамката на потника”, пише в решението на магистратите, с което връщат делото на апелативния съд.

Част от космите на другите хора са изследвани и в Австрия. От протокола за оглед пък станало ясно, че върху гърдите и корема на Яна Кръстева са намерени два косъма на Николай Русинов и косъм от крак на неустановен човек. Третият косъм на неизвестен човек бил иззет от половата област. За тях са направени ДНК профили, но е прието, че са попаднали по тялото на Яна случайно.

ДНК експертизата показва още, че клетъчен материал от третия неизвестен човек се намирал върху плъзгача на ципа на панталоните на Яна.

Николай Русинов е осъден доживот и при потворното разглеждане на делото, по което трябва да се произнесе окончателно ВКС.

Биологичен материал при изнасилване може да се вземе и до 4 дни

ДНК материал от мъж, изнасилил жена, може да се изолира до 4 дни след извършване на престъплението. При това въпреки че жената се е измила, обяснява доц. д-р Александър Апостолов, дм, началник на Клиниката по съдебна медицина и деонтология в Александровска болница, който е и шеф на лабораторията за съдебномедицински ДНК анализи.

В тази стая се правят милиони копия на локусите, които експертите искат да сравнят.
В тази стая се правят милиони копия на локусите, които експертите искат да сравнят.

“Ние преценяваме откъде е най-удачно да се вземе материал, за да се проведе изследването”, казва докторът, който има над 15 г. опит в сферата. Лабораторията е в три стаи, обособени в сектори. Влиза се с калцуни и маски, за да се избегне замърсяване. В първия сектор от изследваните проби се извлича ДНК чрез екстракция.

При изнасилване например се търси генетичен материал във влагалището на жертвата, оставен от извършителя - чрез

Y хромозомни генетични маркери, или т.нар. мъжко присъствие

Възможно е да се извлече материал, дори половият акт да не е завършил със семеизпразване. “При триенето остават епителни клетки, излющени от половия член на извършителя, освен ако не е ползвал презерватив”, обяснява доц. Апостолов. Дори да е ползвал, има и други възможности за отлагане на биологичен материал. Например по мъдницата на мъжа има голяма вероятност да е останала следа от генетичен материал от жертвата.

По-често обаче изследването започва именно от изнасиленото момиче. Не е проблем, дори то да е правило доброволен секс със своя приятел преди извършване на насилието. “Нашата задача е да изолираме профила на изнасилвача. Имали сме случаи при една проба да извлечем материал и от трима души- при групови изнасилвания”, посочва доц. Апостолов.

Дори естествената реакция на изнасилено момиче - да се измие веднага след гаврата, може да не попречи на експертизата. “И след почти 4 денонощия е възможно да се извлече материал, но от цервикалната част (шийката) на матката. По-разбираемо казано, това са по-дълбоко разположените места, които не могат да бъдат достатъчно добре измити”, казва експертът.

Дава и друг пример с извършено блудство. “Става дума за търкане на пениса, семеизпразване и целуване, без да е осъществено полово сношение. Правят се обтривки по време на прегледа. Момичето дава данни, че е имало еякулация, и посочва в коя област на тялото , че е целувана и ние трябва с тампонче да оберем чуждия биологичен материал от местата, където е целувана и стискана и е имало изпразване. Тя може да се е измила, но ние сме длъжни да търсим”, описва казуса лекарят.

“В този случай успяхме. Установихме и доказахме с Y хромозомните маркери мъжкото присъствие на заподозрения. Засякохме неговия биологичен материал и по корема, и по бузата, което доказва физическия контакт и извършването на блудствените действия”, казва доц Апостолов.

След като се извлече генетичен материал от изследваната проба, се пристъпва към втората стая в лабораторията. Там се извършва полимеразна верижна реакция (PCR). Тя цели да се направят

милиони копия на локусите, които експертите искат да сравнят

При хората в един локус може да се визуализират 1 или два алела от всички възможни, които са известни в конкретния локус. Целта е да се получи достатъчно количество ДНК, за да се визуализира при лазерната детекция на фрагментите. Лабораторията на Александровска болница разполага с едно от последните поколения такива секвенатори, както и с най-съвременни работни китове.

Визуализацията на PCR материала става в третата стая. За целта се използва генетичен анализатор. Визуализират се 1 или 2 алела. Ако са в хомозиготно състояние, двата алела са с еднаква базова дължина, а при хетерозиготното са с различна.

“Когато установим конкретен генетичен профил, правим сравнението с ДНК профилите на лицата - заподозрени или пострадали. Когато този профил, който се оформя в една следа от вещественото доказателство, е еднакъв с ДНК профила на конкретно лице, казваме, че тази следа произхожда от него и иззетият биологичен материал е негов”, обяснява технологията доц. д-р Апостолов.

Той работи в лабораторията заедно с биолог Екатерина Ангелова и лаборант Биляна Михайлова. Екипът вече разполага с модерна техника от юли 2017 г. Преди това 2 години лабораторията не работи заради остаряло оборудване. Откакто отново отварят врати, имат назначени стотици експертизи от цялата страна. Смятат, че могат да поемат и още. “Способни сме една ДНК експертиза при извършени тежки криминални престъпления, вкл. и изнасилване, да бъде

изготвена и за 24 часа, но ако работим приоритетно само по нея”,

казва доц. Апостолов.

Той и екипът му се гордеят с методологичен подход, наречен между тях шеговито “дядовците”. При него успяват да докажат бащинство на дете от мъжки пол, дори бащата да е починал, докато майката е била бременна. “Когато и двамата родители на починалия мъж, посочен за баща, не са между живите, търсим родственици по мъжка линия на починалия. Y хромозомата се предава, грубо казано, в непроменен вид от дядо на баща, той - на сина си и на децата си от мъжки пол”, казва лекарят. С този метод успели по няколко случая чрез братя на дядото да докажат непрекъснатата мъжка връзка.