Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Страхувам се, че ще загина при съмнителни обстоятелства, оплаква се бившият директор на контролната лаборатория Григорий Родченков.

Кремъл иска да спра да говоря", заявява в интервю пред американската телевизия "Си Би Ес" бившият директор на Руската антидопингова лаборатория Григорий Родченков.

Той стана известен като човека, заради когото руското знаме липсва в Пьонгчанг. През 2016 г. Родченков разкри пред света допинг измамите, които руснаците са извършвали в името на повече медали на игрите в Сочи. Признанията му предизвикаха невъобразим скандал и лишиха една от най-мощните спортни сили в света от възможността да покаже на какво е способна на зимната олимпиада. Да, в Южна Корея има руски спортисти, но те се състезават под неутрален флаг.

Затова цяла Русия се настрои срещу предателя. В момента той живее като защитен свидетел в САЩ, но ежедневието му се е превърнало в истински ад.

"Хората, които Путин не харесва, често умират при загадъчни обстоятелства. Дори и на американска земя", обяснява причината за своите страхове Родченков. Той отива на интервюто си в телевизията много тежко дегизиран.

Веднага след избухването на скандала бившият руски химик прави сериозни промени във външния си вид. Целта е да стане по-трудно разпознаваем за хората, които му мисля злото. А не толкова отдавна той беше със статут на министър в своята родина. От него се иска единствено да пази големите звезди от допинг проверките и да жертва дребните риби, за да замазва очите на света.

Самият Родченков не може да се похвали с чисто минало. През 2011 г. той и сестра му са разследвани за продажба на забранени лекарствени вещества. Отчаян от обвиненията, той прави опит за самоубийство, като се опитва да се прободе с нож в сърцето. Спасен е в болницата, но делото срещу него продължава. Докато съвсем неочаквано, малко преди игрите в Сочи, обвиненията отпадат без ясна причина. Тогава той е поканен да оглави антидопинговата агенция. Според думите на Родченков, това било част от амбициозния план на Путин да спечели първенството по медали на родна земя. Руската власт целяла да сложи удобен и лесен за контрол човек начело на ведомството, което се бори с допинга, с цел да могат да манипулират процеса по обработка на пробите.

"В Сочи руснаците спечелиха 13 златни медала, като така оглавиха класирането. Смятам, че от тях поне 5 не бяха чисти. Сигурен съм за биатлона, бобслея, скелетон и ски-бягането."

Пред "Си Би Ес" Родченков споделя шокиращата история как руските тайни служби ФСБ внедрили агент, който се движел спокойно из свръхохраняваната антидопингова лаборатория под претекст, че е водопроводчик. Той изнасял проби през специално подготвена дупка в стената, скрита зад една от етажерките с пробите. Измислили и специален метод, по който да отварят пробите и да ги подменят, без да нарушават целостта на капачките им.

На въпроса дали вярва, че Путин е бил наясно със схемата, Родченков отговаря без да се колебае: "Разбира се, че знаеше какво става. Министърът на спорта Виталий Мутко организираше схемата. Той е много близък на Путин още от 90-те години. Няма как Мутко да е правил нещо без знанието на Путин."

Именно заради това признание всички в САЩ вярват, че животът на Григорий е в голяма опасност. Спирането на Русия от игрите в Корея е прекалено голям удар срещу имиджа на Путин. Прокурорът, който се занимава с делото, потвърди, че има опасност за Родченков: "Смятам, че руснаците отчаяно искат Родченков да замлъкне. Агентите на ФБР също настояха Григорий да бъде поставен под федерална защита от най-високо ниво. Явно е, че са тръгнали по петите му".

Въпреки гръмките и шокиращи разкрития, обвиненията срещу руските атлети не са неоспоримо потвърдени. Медиите по света отразиха отчетливо по-тихо новината, че на 1 февруари Спортният арбитражен съд в Швейцария отмени доживотното наказание за 28 от 39 руски спортисти, наказани след Сочи. Според съда не са налични достатъчно неопровержими доказателства, че атлетите са били част от този заговор. Руските официални лица отново обявиха, че са жертва на заговор, организиран от американците. Според Путин Родченков е лъжец и идиот, подкупен от американците, за да инсценира скандала. Самият бивш шеф на борбата с допинга в Русия не дава обяснение защо е "дезертирал" и е предал доскорошните си съратници:

"Днес съжалявам за това, което правих. Реално с помощта на моя труд в момента в над 20 страни по света допингът е държавна политика в сферата на спорта. И аз не направих нищо, за да попреча на това"

Вероятно никога няма да разберем каква е истинската причина Родченков да направи разкритията си и каква част от тях са истина. Сценарият едновременно изглежда и достоверен, и по холивудски инсцениран епизод от Студената война. Резултатът от него обаче е много видим. Официално Русия не е на Олимпиадата.