Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МЛАДЕЖКИ ГОДИНИ: Андрей Гуриев се издига в Комсомола.
МЛАДЕЖКИ ГОДИНИ: Андрей Гуриев се издига в Комсомола.

Купил имение в Лондон за 56 млн. евро

Джудистът е близък на Путин, притежава частен самолет за 72 млн. евро и яхта за 67 млн. евро

Жена му има парк с два ролс-ройса, карани от Елтън Джон, а мотото на снаха му е “Аз съм прекалено хубава, за да работя”

Новият работодател на Ирина Бокова - руският милиардер Андрей Гуриев, е джудист, майстор на спорта, какъвто е и Владимир Путин. Той попада в последния списък на САЩ богати руснаци от приятелския кръг на президента.

Преди няколко години излезе информация, че е купил най-скъпото имение в Лондон “Уитънхърст” за 50 млн. паунда (56 млн. евро). Смята се, че в момента стойността му стига 300 млн. паунда (336,6 млн. евро).

Сделката е през 2008 г.. Купувач е офшорнтаа фирма “Сафран холдингс”, регистрирана на Британските вирджински острови. Британският писател Ед Цезар твърди, че разкошната резиденция принадлежи на Гуриев, който по данни на "Форбс" е 26-и по богатство в Русия с 4,6 млн. долара.

Жена му Евгения притежава автопарк с луксозни коли, между които два ролс-ройса, карани преди това от Елтън Джон, казва близък на семейството пред в. “Дейли мейл”. Според в. "Ивнинг стандарт" Евгения е спечелила 709,2 млн. рубли (20 млн. лв.) през 2012 г., а съпругът й е донесъл вкъщи само 14,7 млн. рубли (407 338 лв.) според публичната му декларация.

Семейството пази дискретност за

личния си живот с изключение на

снахата Валерия.

Тя е омъжена за Андрей Гуриев-младши и следва в лондонския Колеж за мода. Младата дама е публикувала във фейсбук своя снимка, на която е облечена в черна минипола и яхнала мощен мотор.

В профила си в инстаграм, който наскоро бе засекретен за непознати, тя беше написала мотото “Аз съм прекалено хубава, за да работя”. Освен това пусна и свой портрет с пистолет, опрян до голия й крак.

Имението на Гуриев е второто по големина в кралството след Бъкингам. Балната му зала е дълга 21,3 метра, а таванът й е изрисуван в жълто, синьо и златно. За да се измайстори, са били необходими 6 месеца. Целият палат заема площ от 21,5 декара.

В съседство къща притежава холивудската звезда Кейт Мос, а “Уитънхърст” е използван като сцена за риалити шоу по Би Би Си.

Срещу централния вход новите собственици

строят подземен палат, разположен на повече от 12 декара.

Друго скрито под земята ниво се подготвя и под къщата на прислугата.

"Дейли мейл" получава отговор, че офшорката представлява руско семейство, което притежава “Уитънхърст”. Според Робърт Адам, архитектът, който спечели конкурса да реконструира имението през 2008 г., става въпрос за "статут, амбиция и мечти".

Според писателя Ед Цезар Гуриев е посетил “Уитънхърст” дни преди продажбата през 2008 г. и е заявил, че смята поне две поколения от семейството му да обитават имението след него.

Андрей Гуриев е известен още и с плаванията си на борда на супер яхтата “Алфа неро”, която струва повече от 60 млн. британски лири (133,6 млн. лв.). Олигархът джудист обаче не я притежава. Луксозната лодка е дълга 82 метра. В нея има място за 16 гости, а заедно с екипажа побира 28 души. На предната палуба има

басейн, който вечер се превръща в дансинг,

а при пристигането и заминаването на почиващите - в хеликоптерна площадка.

През 2011 г. “Алфа неро” бе обявена за продан за $115 милиона (180 млн. лв.), но няма информация да е сменила притежателя си.

Яхтата е обзаведена с ескалатор и частен кабинет.

Гурие притежава и голям колкото българския правителствен самолет еърбъс А319 с регистрация OE-LJG. Аеропланът струва 72 млн. евро.

57-годишният депутат и бизнесмен от холдинга за фосфатни торове "Фосагро"

започва възхода си

от Комсомола,

където е бил първи секретар на районен комитет в Москва. Оттам се познава с друг известен руски олигарх - Михаил Ходорковски, с когото работи през 90-те години в банка "Менатап". Гуриев е съдружник с обединението в ТОО “Ларс", като акциите са разпределени 30 на 70%. Фирмата се занимава с ремонт и строителство на сгради в центъра на Москва.

Андрей Гуриев обаче успява да избегне съдебния процес, който изпраща основателя на ЮКОС в затвора.

Настоящият вицепрезидент на "Фосагро" (шеф е синът му, завършил образованието си в Лондон) владее 50,28% от холдинга заедно със семейството си. Останалите дялове са на други хора.

Милиардерът според сп. "Форбс" е

служил във вътрешни войски като състезател от клуб “Динамо”.

Завършил е Държавния централен институт по физкултура, а през 2006 г., 46-годишен, - петербургския институт “Г.В. Плеханов”. Ректор на вуза е бившият служител на КГБ Владимир Литвиненко, ръководил три от кампаниите на Владимир Путин. Учебното заведение е известно с това, че там е защитил дисертацията си и президентът.

Сега Андрей Гуриев е депутат в Съвета на федерацията от Мурманска област и може би затова е

отстъпил президентското

място в консорциума на сина си.

Но като собственик бившият джудист получава по 15 млн. долара годишни дивиденти. Компанията "Фосагро" е най-големият производител на фосфатни торове в Европа и най-големият производител на висок клас фосфатни скали в света. В нея работят 5000 души. Чистата й печалба според последния публикуван отчет за 2016 г. е в размер на 59,9 млрд. рубли. Сумата се равнява на 850 млн. евро, като само за една година тя е увеличена с 23,5 млрд. рубли (333 млн. евро). Ако се е запазила тенденцията, през 2017 г. консорциумът ще е надхвърлил печалба над 1 млрд. евро.

РАЗКОШ: Имението “Уитънхърст” се разпростира на 21,5 декара и разполага с 21-метрова бална зала с таван, изрисуван в синьо, жълто и златно.
РАЗКОШ: Имението “Уитънхърст” се разпростира на 21,5 декара и разполага с 21-метрова бална зала с таван, изрисуван в синьо, жълто и златно.
РАЗМЕРИ: Личният самолет на милиардера е еърбъс А319, какъвто е българският правителствен аероплан.
РАЗМЕРИ: Личният самолет на милиардера е еърбъс А319, какъвто е българският правителствен аероплан.
ЛУКС: Яхтата “Алфа неро”, на която си почива Андрей Гуриев, на чиято палуба каца хеликоптер.
ЛУКС: Яхтата “Алфа неро”, на която си почива Андрей Гуриев, на чиято палуба каца хеликоптер.