Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ирина Бокова, Станка Шопова и Елена Поптодорова вървят по различни писти.
Ирина Бокова, Станка Шопова и Елена Поптодорова вървят по различни писти.

Те са успешни и са на върха на своята кариера, имат авторитет в международен план, но започват от БКП или на БСП. Оттам тръгват и Ирина Бокова, и Елена Поптодорова, и Станка Шопова.

С двата си мандата начело на културната организация на ООН - ЮНЕСКО, Ирина Бокова безспорно е

българката, стигнала до най-висок пост в световните структури.

Преди дни тя бе номинирана за член на борда на директорите на консорциума “Фосагро” на руския милиардер Андрей Гуриев. Това е само един от бордовете, в които бившият генерален директор на ЮНЕСКО е поканена след края на двата си успешни мандата.

Интересът към поканата на Гуриев е, че той е включен в списъка на САЩ с представители на приятелския кръг на Владимир Путин, които според американците са спечелили състоянието си

благодарение на връзките си с президента.

Назначението в богата частна компания в Москва не е като в международна организация от типа на ООН, която Бокова не успя да оглави, но не може да се подценява заради състоянието на собственика й, оценено от “Форбс” на 4,6 млрд. долара през 2017 г.

Логично е, че при това положение ръководството на компанията е добре платено. Малко над

240 хиляди евро ще е годишната заплата на Ирина Бокова

(20 000 месечно) като член на Съвета на директорите на "Фосагро" според официалните документи на компанията. 144 хиляди евро от тази сума е чистата заплата, а останалите са допълнително материално стимулиране.

"168 часа" направи опит да се свърже с Ирина Бокова, за да разбере лично от нея какви ще бъдат новите функции в холдинга на руския милиардер, но до редакционното приключване на броя не успяхме да се свържем.

Според запознати Русия и друг път е използвала практиката да привлича авторитетни фигури от международната сцена. Така бившият германски канцлер Герхард Шрьодер бе назначен в борда на директорите на "Роснефт" и в "Северен поток 2", който е собственост на "Газпром".

Ролята на българката ще бъде да води дипломатически разговори за привличане на клиенти, специалисти по фосфати консорциумът има достатъчно.

Политиката на Ирина Бокова като генерален секретар на ЮНЕСКО бе

одобрявана от Русия

през цялото време

Не случайно външният министър Сергей Лавров лично защити кандидатурата й, когато тя бе един от претендентите за шеф на ООН през 2016 г. По времето на нейния мандат Палестинската автономия бе приета за пълноправен член на ЮНЕСКО въпреки заканите на САЩ да спрат финансирането. Проблемът е, че на територията на арабската страна се намират спорни с израелците културни и исторически свети земи. Впоследствие Вашингтон и Израел обявиха, че се изтеглят от оглавяваната все още в онзи момент от Ирина Бокова организация заради политиката на ЮНЕСКО. Това безспорно бе дипломатически удар и не може да се отрече фактът, че е бил насочен и срещу българката.

Ирина Бокова е дъщеря на дългогодишния главен редактор на в. "Работническо дело" Георги Боков. Учи в Московския държавен институт за международни отношения. МГИМО е ковачница на дипломатически кадри по времето на соца. Тя качва стълбицата в българското Министерство на външните работи постепенно. Според запознати възпитаниците на МГИМО винаги са били възприемани като висша класа от служителите на ведомството.

Бокова е заместник-министър по времето на Жан Виденов, когато титуляр е Георги Пирински. След това тя бе кандидат за вицепрезидент заедно с Иван Маразов през 1996 г., но тогава спечели конкурентът от ОДС Петър Стоянов.

По-късно Ирина Бокова става депутат от БСП, а след това е изпратена като посланик в Париж.

Последно името й се спомена около публикация във в. "Гардиън", че Азербайджан е плащал пари чрез британски компании по сметки на съпруга й Калин Митрев, български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие. Митрев обясни, че това от напълно законен бизнес. "Приходите са декларирани в България и за тях са платени данъци", бе категоричен той.

И докато Ирина Бокова определено се движи в геополитическата орбита на Русия, друга българка - Елена Поптодорова, попада в орбитата на НАТО.

Преди два месеца бившата ни посланичка във Вашингтон бе избрана за вицепрезидент на дъщерна на организация на алианса от НПО-та - Асоциацията на Атлантическия договор на 63-та генерална асамблея на алианса (АТА).

Организацията е

по-скоро неформална,

защото структурата

не е военна,

а по-скоро неправителствена и политическа. Елена Поптодорова, която бе заснета от камери, че е прибрала в чантата си крем от магазин на летището във Варшава, влезе в ръководството на българския Атлантически клуб. Именно като негов член бе избрана за заместник на шефа на АТА.

Мрежата на асоциацията включва подобни неправителствени организации от натовски страни.

Целта й е да формира политика и позиции и да работи в полза на определени решения. От една страна, възможностите за влияние не са такива като на правителствените структури, но от друга, включва по-широк обхват, защото към нея са и партньорите, не само членовете на НАТО. Честа практика е да се привличат известни имена в този тип структури.

Едно от предложенията на АТА, което впоследствие е било реализирано като политика, е създаването на българо-американските военни бази. За първи път Атлантическият клуб като член на асоциацията повдига този въпрос през 1999 г. Договорът е подписан през 2003 г. и реализиран през 2006 г.

Участието на Поптодорова в АТА й носи определен престиж, но тя няма толкова сериозно влияние, колкото ако беше междуправителствена структура. Но може да работи дипломатически в полза на едно или друго решение.

Елена Поптодорова е най-дългогодишният български посланик

в една държава.

Тя прекара в мисията ни във Вашингтон два пъти по 6 години (от 2002 до 2008 г. и после от 2010 до 2016 г.). Обикновено мандатът на дипломатите трае 3 г. и може да се удължи с още една.

По онова време тя създаде добри връзки с администрациите на двама президенти - демократа Барак Обама и републиканеца Джордж Буш. Така че има изградени отношения и с двете големи партии в САЩ. Това се възприема добре в асоциацията на НАТО, тъй като там Щатите са основен участник.

Но преди да бъде причислена към привържениците на американското лоби, Елена Поптодорова бе депутат от БСП. Там тя бе част от т.нар. реформаторско течение Обединение за социална демокрация (ОСД),

чийто идеолог беше Андрей Луканов.

Въпреки настоящата си кариера в НАТО Елена Поптодорова е известна в младите си години като

преводачка

на Тодор Живков

За това има и запазени архивни снимки, на които тя е до бившия Първи по време на негови международни визити. Преди това е посещавала курсове в Лийдс (Великобритания) и Сиена (Италия). За да я изпратят през 70-те години в западни държави, очевидно са й вярвали изключително много, че няма да избяга, твърдят запознати.

След завършването си първоначално тя е работела в София прес, но се включва в курсове за симултанни преводачи към Клуба на младия преводач. Там забелязват, че реакциите й са много бързи и легендарната специалистка по устен превод

Надежда Лекарска, съпруга на заместник-министъра на народната отбрана

Крум Лекарски, я препоръчва на ЦК на БКП.

Бившата посланичка в САЩ е изпратена като съветник в мисията ни в Италия, след като при трагичен инцидент загива 2-годишната й дъщеричка Ясмина, падайки от 12-ия етаж.

Около името на Елена Поптодорова

освен историята с крема от летището във Варшава има още два скандала.

Единият е свързан с честването на националния празник на България 3 март във Вашингтон. Залата, в която се провежда приемът, е наета от "Шеврон" - фирма, която иска да добива шистов газ у нас.

Според окспосланичката в това нямало нищо нередно, защото се е случвало и друг път.

През 2011 г. Уикилийкс пуска информация,

че два месеца преди официалното решение на българското правителство през 2008 г. да изпрати още 50 войници в Кандахар, Афганистан, дипломатката и заместник-министър Соня Янкулова са съобщили това на американския посланик Джон Байърли.

Според платформата Байърли е написал секретна грама до Вашингтон, според която Поптодорова и Янкулова трябва да бъдат защитени.

ПАРАДОКС: Ирина Бокова има зад гърба си баща член на ЦК на БКП, но е българката, стигнала до най-висока международна позиция.  СНИМКА: ДИМИТЪР  КЬОСЕМАРЛИЕВ
ПАРАДОКС: Ирина Бокова има зад гърба си баща член на ЦК на БКП, но е българката, стигнала до най-висока международна позиция. СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ
Елена Поптодорова
Елена Поптодорова