Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бивши началници в НЕК и ЧЕЗ влязоха в ДКЕВР ПРИТИСНАТ: Председателят на регулаторната комисия Ангел Семерджиев се оплака от оказван натиск предзи избора на новите членове.

съставът на ДКЕВР

се формира от 7 членове, включително председател, като четирима от членовете са със стаж в енергетиката, а двама - със стаж в областта на водоснабдяването и канализацията.
Същевременно неправителствени експерти се възмущават, че отново никой не представлява интересите на потребителите
"Още по времето на Константин Шушулов поставихме въпроса, че за да бъде ДКЕВР наистина независима трябва в нея на ротационен принцип да има представители на потребителите, синдикатите и работодателите по подобие на управителните съвети на НОИ и НЗОК", сподели в тази връзка Огнян Винаров, наблюдател на БТТП към комисията. "Както е известно, преизбраният председател на комисията Ангел Семерджиев, също идва от "Булгартрансгаз" и как при това положение ще защитават обществените интереси?" пита Винаров.
"Това е наистина нагло, защото и по Закона за енергетиката ДКЕВР е длъжна да осигурява

условия за конкуренция

но явно единственият начин да се промени нещо в регулатора е общественият натиск", смята Георги Найденов, който наблюдава работата на ДКЕВР от името на неправителствената организация ТЕХРЕН. "В противен случай в най-скоро време от Европа, където вече ни смятат за полуидиоти, във връзка с изискванията на Третия енергиен пакет ще ни дадат ултиматум и ще ни кажат направо да скъсаме договора с Газпром например", смята още Найденов.
Трудовата биография на новите комисари свидетелства за тесни връзки с дружествата, които трябва да контролират.
Димчо Маргитов е бивш

служител на ЧЕЗ

както и на Енергийния системен оператор ЕСО и столичното електроразпределение. В ЧЕЗ е фигурирал, като лице за връзка при обявяването на обществени поръчки от компанията. Маргитов е работил и в ТЕЦ Варна, който също е 100% собственост на чехската ЧЕЗ. Според търговския регистър той все още е собственик и на едноличната "Мигмарг".
Евгения Харитонова, за която е трудно да се каже че е нов член, защото е била в комисията и през 1999 г. - 2000 г. също е била

началник в ЕСО и НЕК

Харитонова е работила и в частната "Електрик сити", където е отговаряла за присъединяването на нови мощности от ВЕИ.
Адвокатът Андон Роков също е свързан с енергийните монополисти. От 1996 г. той е работил в "Булгаргаз". В периода 1999 г. - 2005 г. е главен юристконсулт на газоразпределителното предприятие. Роков е бил и синдик на Химко - Враца. Освен това настоящият член на регулаторният орган е бил в ръководството на "Вивид Пауър", чийто предмет на дейност е търговия с електроенергия. Роков е имал дялове и в брокерското дружетво Виваин, сочи справка във фирмения регистър ДАКСИ.
Последната работа на Милена Миланова е в ДАНС, където завежда отдел "Задължени лица" към

финансовото разузнаване

Преди това е юристконсулт в сегашния собственик на Топлофикация София - Столична община.
Цветанка Андреева също идва от местната власт в София, защото е работила в столичната компания "Градски транспорт". Тя беше назначена още на 24.06.2010 г., когато Министерският съвет освободи Кирил Козаров като член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране поради изтичане на неговия мандат. Андреева е ВиК инженер.
Анжела Тонева също е назначена по-рано от сегашния кабинет и заедно с председателя Ангел Семерджиев запазва поста си. До момента тя се водеше и директор на дирекция в комисията.

Над 100 000 граждани са подкрепили подписка срещу монополите

До момента над 100 000 граждани от цялата страна са се включили в подписката с предложения за законодателни промени, които ще доведат до подобряване на качеството на обслужване на гражданите, от страна на монополистите.
За това информираха от Неправителствената гражданска инициатива "Срещу произвола на монополите".
Съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, след приключване на кампанията за набиране на подписи, която е в ход от 29 септември 2010 г, предложенията ще бъдат внесени в Народното събрание. Освен това членовете на Инициативния комитет на НГИ "Срещу произвола на монополите" ще запознаят председателя и членовете на Парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм с исканията си и ще обсъдят с парламентаристите възможностите и начините за реализирането им. Срещата е по предложение на членовете на Инициативния комитет: Красимир Луканов, Латинка Петрова, проф. Вихрони Попнеделев, Камелия Тодорова, проф. Боян Дуранкев, Анжелика Цокова и Радослав Логофетов.
ИВАН БУТОВСКИ