Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Признаването на Йерусалим за столица на Израел е предсказано още преди 70 години от известен пророк, твърдят чуждестранни медии.

Преди десетилетия американският феномен Едгар Кейси успял не само да го предвиди, а и да го свърже с наближаването на края на света.

Кейси е известен е с предсказанията си, направени по време на сън и записани от стенограф. Медиите често публикуват сензации, според които някои от тези предсказания се сбъдват и до ден днешен. Кейси е автор на хиляди предсказания по най-различни теми. Доколкото ги е давал в състояние на транс, напомнящо сън, той е получил прозвището "Спящия пророк".

Той умира през 1945 г., когато още държавата Израел не съществува. освен това скептици смятат, че тъй като още тогава президентът Хари Труман е дал обещание на евреите това да се случи в бъдеще, пророкът е бил доста улеснен в прогнозите си.

Някои стигат и по-далеч, като виждат закономерности в тълкуванията на цифрите. Отдавна е известно, че

числото седем е свещено за

древните евреи,

затова го наричат още и библейско. Любителите на нумерологията са намерили цяла поредица от интересни съвпадения. Като се започне от това, че признаването на Йерусалим за столица става в края на година, завършваща на 7, та се стигне до факта, че дипломатичекият акт се случва през 5777 година по еврейския календар.

Но любопитните заигравки с магическото число съвсем не се изчерпват с това. Самият Доналд Тръмп е роден точно 700 дни преди Израел да обяви независимостта си (14 май 1948 г.), а 777 дни след раждането на американския президент Държавата Израел е била на 77 дни. 70-годишнината на Израел пък ще бъде отпразнувана точно 700 дни след 70-ия рожден ден на Тръмп.

Най-много привърженици обаче има идеята, че градът отново ще бъде столица на евреите, което, е предсказано в светото писание.

В Библията

Йерусалим се споменава около

800 пъти

и много от пророчествата в нея са свързани със съдбата на свещения град.

Едно от най-известните пророчества за Йерусалим, записани в Стария завет, е това на пророк Еремия:

"В онова време ще нарекат Йерусалим престол Господен;

и всичките народи ще се съберат при него в името Господно, в Йерусалим. Нито ще ходят вече според упоритостта на злото си сърце" (Еремия, 3:17).

Но има и други, които са свързани със съдбата на града в далечно бъдеще, както и с тази на околните народи:

"Така ще познаете, че Аз съм Господ, вашият Бог,

Който обитавам в святия Си хълм Сион; тогава Йерусалим

ще бъде свят и чужденци няма вече да минават през него" (Йоил, 3:17).

В Новия завет градът също има централно място, а бъдещето на Йерусалим се свързва с края на познатия свят. В Откровението на св. Йоан например се казва, че точно преди Господното завръщане ще има една последна битка, съсредоточена върху Светия град. Враговете на града отново ще се съберат в долината на Мегидо. Думата "Армагедон" идва от еврейската дума "Хар-Магедоне", което означава "планината Мегидо" и стана синоним на бъдещата битка, в която Бог

ще се намеси и унищожи армиите

на Антихриста,

както е предсказано в библейското пророчество (Откровение 16:16 20: 1-3, 7-10).

Ще има милиони хора, участващи в битката при Армагедон, тъй като всички народи се събират заедно, за да се борят срещу Христос.

Точното местоположение на долината на Армагедон е неясно, тъй като няма планина, наречена Мегидо. "Хар" може да означава и хълм, затова най-вероятното място е хълмистата местност, обграждаща равнината на Мегидо, на около шестдесет мили северно от Йерусалим.

Долината на Армагедон става символ на последния конфликт между Бог и силите на злото. Думата "Армагедон" се среща само в Откровение 16:16: "Тогава събрали царете заедно на мястото, което по еврейски се нарича Армагедон".

Според Откровението там ще се съберат царете, които са верни на Антихриста, събирайки се за последна атака срещу Израел. В Армагедон "ще се излее чашата, пълна с виното на яростта на Божия гняв" (Откровение, 16:19), а Антихристът и неговите последователи ще бъдат съборени и победени.

След това Христос ще въведе Ново небе и Нова земя – вечното жилище за вярващите. Там повече няма да има никакъв грях, мъка или смърт. Също така, новият Йерусалим ще слезе от небето (Откровение, глави 21-22).