Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Софийски районен съд (СРС) остави в ареста 37-годишният Владимир Стоянов, който в събота удари акушерка от болница "Шейново". Обвиняемият заяви, че е невинен.
Съдът уважи искането на прокуратурата и постанови най-тежката мярка "Задържане под стража" на Владимир Стоянов.

Причината е високата степен на обществената опасност, която представлява той и извършеното от него деяние, както и заради свидетелските показания на пострадалата лекарка.

Пред съда Стоянов заяви, че иска по-лека мярка, защото току-що е станал баща и иска да е при семейството си. Той заяви също, че е невинен и че няма доказателства срещу него.

Оказа се, че от задържането си до днес, той е променил външния си вид, като е обръснал главата си. Пред медиите Стоянов запази мълчание и беше покрил главата си с найлонов плик.

Той може да обжалва решението на СРС в тридневен срок. Ако това се случи, обжалването ще бъде разгледано от състав в Софийски градски съд на 11 юли от 10.00 ч.

На 1 юли мъжът удари лекарката заради отказ да му бъде дадена плацентатата на новороденото му бебе.

Стоянов е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда на медицинско лице, а наказанието, което може да получи, е от 1 до 5 години лишаване от свобода. Причината за упражнената от него агресия е, че лекарката Гагова не е искала да му даде плацентата от раждането на съпругата му.

Пред разследващите Гагова е разказала, че при разговор със Стоянов, изведнъж е изгубила съзнание, като е усетила силен удар в областта на главата. Заради удара, лекарката е получила мозъчно сътресение, счупване на носни кости, а устната й била сцепена. Тя била намерена от своя колежка изпаднала в безсъзнание. По-късно, при разпознаване, тя е посочила Стоянов като мъжа, с когото е разговаряла и който й е нанесъл удар.

При разглеждането на мярката стана известно, че срещу Стоянов има няколко висящи дела - за случаен палеж, грабеж и за подпомагане на нелегални мигранти да пребивават в страната. Обвиняемият има и присъди, по които вече е реабилитиран.

Изцяло в съответствие с позицията на държавното обвинение днес беше посочено от съда, че независимо от ранния етап на разследването, по делото са събрани достатъчно доказателства, че именно Стоянов е извършител на престъплението, за което е привлечен като обвиняем, съобщиха от Софийска районна прокуратура (СРП).

На следващо място, вземането на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия беше аргументирано с установената посредством доказателствата по делото реална опасност същият да извърши друго престъпление. В тази насока както в пледоарията на прокурора, така и в мотивите на съда, беше изрично посочено, че високата обществена опасност на самото деяние, отличаващо се с изключителна грубост и бруталност, както и фактът, че са нанесени няколко леки телесни повреди на пострадалата, сами по себе си са в достатъчна степен обуславящи опасността Стоянов да извърши и друго престъпление.

Неприключилите към настоящия момент наказателни производства, водени спрямо Стоянов, две от които в съдебна фаза, а третото – на досъдебна фаза, по което разследването под надзора на СРП продължава, затвърждават високата степен на обществената опасност и на самия обвиняем.

По тези съображения искането на СРП за вземане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Стоянов беше уважено от съда като единствена подходяща мярка, която да му отнеме възможността да извърши ново престъпление, отбелязват още от прокуратурата.

Заради агресията срещу колежката им, медици днес излязоха на протест пред болница "Шейново". Те се обявиха против насилието над лекари. Техни колеги от Русе и Плевен също ги подкрепиха с протестни ленти.