Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2003 г. най-унищожителното цунами в историята отнема живота на 230 000 души
През 2003 г. най-унищожителното цунами в историята отнема живота на 230 000 души

За повечето хора Коледа е време на спокойствие, щастие и забавление. Но понякога нещата не се нареждат точно така и съдбата се намесва фатално. 

За съжаление България има значителен собствен принос в мрачната статистика.

На 21 декември се навършиха точно 17 години от трагедията пред дискотека „Индиго“, при която загинаха седем деца, а десетки бяха ранени.

Тогава в 18,30 ч. вечерта около 600 деца напират да влязат в дискотека "Индиго". Първите врати на нивото на улицата са отворени. А вторите, в края на тясното и заледено стълбище, остават заключени. Част от децата губят равновесие и падат по заледените стъпала на заведението. Получава се "ефектът на доминото". Първите паднали повличат след себе си останалите. 24 деца са премазани под натиска на тълпата. Седем от тях умират от задушаване.

Всяка година на мястото на бившата дискотека (на стадион „Юнак“) се събират оцелелите от трагедията деца и родители на жертвите, за да си спомнят за загиналите - Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска.

На 27 декември 2003 г. в Кербала с камион бомба е атакувана първата база на българските войски в Ирак - “Индия”. Камионът, натъпкан с експлозиви, пробива загражденията и когато избухва, оставя кратер с диаметър 8 м. При атаката загиват петима български военни - Георги Качорин, Николай Саръев, Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров. Няколко десетки са ранените. От разсекретени данни за причините, довели до трагедията става ясно, че мерките за сигурност не са били достатъчни, а заплахите - подценени, но липсва отговор има ли виновни и кои са те.

Хрониката на световните събития за последните две столетия също изобилства от знакови нещастия случили се в дните около Рождество. Ето само 10 от тях събрани по материали на в. "24 часа":

1811: Пожар в театъра в Ричмънд

На 26 декември 1811 г. избухва пожар, предизвикан от свещник, който опустошава театъра в Ричмънд, Вирджиния. Загиват 72-ма души - 54 жени и 18 мъже. Сред жертвите е и губернаторът на американския щат Джордж Уилям Смит и бившият сенатор Ейбрахам Винейбъл. Повечето от мъртвите опитали да спасят децата си от огъня. Макар да имало няколко изхода, те се оказват недостатъчни, за да могат да се измъкнат навън хилядите зрители, дошли да гледат спектакъл на пантомима. Навремето това е смятано за най-страшното градско бедствие в Америка.

1913: Изпотъпкване в Мичиган

Стотици миньори от Мичиган празнуват със семействата си на коледно парти в театъра в Калумет, когато един подпийнал решава да се пошегува и извиква: “Пожар!”. Настъпва страшна паника. Хората се хвърлят към вратата в опит да се спасят. В ужасната суматоха 73-ма души са стъпкани до смърт, от тях 59 са деца. Десетки са ранени. Никой никога не успява да разбере кой е предизвикал фалшивата тревога.

1929: Избиват семейство в САЩ

Историята прилича на филм на ужасите. Навръх Коледа през 1929 г. старейшината на фамилията от Северна Каролина Чарли Лоусън изпраща най-големия си син Артър на пазар. След като той излиза, Чарли взема пушката си и застрелва жена си и 4 от децата си от упор. След това с пръчка пребива до смърт най-малкото момиченце - 4-месечно бебе. Мъжът подрежда телата пред къщата с ръце, скръстени на гърдите, отива в гората и се застрелва. Мотивите му не са ясни, но за времето си такова масово убийство е нещо нечувано. Това, което прави тази трагедия още по-мрачна, е, че братът на Чарли превръща къщата в туристическа атракция, където се разказва за гибелта на 7 души.

1953: Влакова катастрофа в Нова Зеландия

В навечерието на Коледа 150 души намират смъртта си в Нова Зеландия в ужасна катастрофа с влак по линията Уелингтън-Оукланд. С него за празниците пътуват 285 души. Трагедията се случва точно когато композицията минава над река Уангаеху. Малко преди това наводнения са подкопали основите на жп моста и когато влакът тръгва по него, той се преобръща и пада във водата. Телата на 20 от жертвите така и не са открити. Дерайлират 5 вагона от втора класа и един от първа. Това се случва само минути преди влакът да стигне до крайната си гара.

1974: Циклонът Трейси в Австралия

В нощта на Бъдни вечер срещу Коледа град Дарвин в Северна Австралия осъмва опустошен от страшна природна стихия. Загиват 70 души, а огромна част от къщите са разрушени. Дарвин е преживявал и предишни урагани, но без подобни щети, затова населението си остава по домовете при приближаването на Трейси. 70% от къщите са разрушени и 41 хиляди души остават на улицата. Градът почти напълно изчезва от картата.

1994: Отвличат самолет на “Ер Франс”

На 24 декември полет 8969 на “Ер Франс” с 220 пътници е отвлечен от 4-ма въоръжени мъже от алжирска ислямистка групировка. Похитителите имат гранати, автомати и динамит. Целта им е да принудят самолета да мине над Айфеловата кула в Париж, където да го взривят. Мъжете не проявяват никакъв интерес да преговарят. Самолетът стои 2 дни в Алжир, след това излита за Париж. Той обаче каца да зареди на 26 декември в Марсилия, където е атакуван от френски спецчасти. 4-мата терористи са убити, но по време на заложническата драма са екзекутирани 3-ма пътници.

1996: Изчезва малка кралица на красотата

На Коледа през 1996 г. 6-годишната Джон Бенет Рамзи изчезва от дома си в Болдън, Колорадо. Тя е спечелила детски конкурс за красота и снимката ѝ е на кориците на всички списания. Единствената следа е бележка, с която се иска откуп от $ 118 хиляди за русото ангелче. Родителите се обаждат в полицията. След 8 часа издирване тялото на детето е открито в мазето на собствената му къща. Устата му е запушена, а трупът - скрит под бяло одеяло. ДНК анализите показват, че Джон Бенет е осиновена. Няма доказателства за родителски тормоз. През 2006 г. в Тайланд е задържан 41-годишен мъж, признал, че е убиецът. Разследването обаче отхвърли тази възможност и случаят отново потъна в мистерия.

2003: Трус в Иран

В 2 ч през нощта след Коледа град Бам в Иран е ударен от трус със сила 6,6 по Рихтер. Макар да продължава едва 8 секунди, земетресението изравнява 90% от града със земята и убива 26 271 души, които спят в леглата си. Над 300 000 са ранени. Макар в Иран често да има земетресения, къщите не са построени според съвременните норми на устойчивост, което обяснява огромните разрушения и жертви.

2004: Цунами в Индийския океан

Трус в дълбините на океана със силата на 23 000 атомни бомби предизвиква на 26 декември 2004 г. едно от най-мощните цунами в историята. Вълни с височина над 15 метра връхлитат градове и села по крайбрежието на Индийския океан. Загиват или изчезват безследно 230 000 души, сред които граждани на 14 държави. Много от тях са туристи, отишли да празнуват в екзотични места. Най-много са жертвите в Индонезия, Тайланд, Индия и Шри Ланка. Някои курорти още не са възстановени. Светът се обединява за помощ - предоставени са $ 14 млрд. като хуманитарна помощ.

2008: Клане в Конго

Конгоанските кланета от 2008 г. се случват в периода от 24 до 27 декември. Тогава бойци на угандийската Божия армия на съпротивата, въоръжени с мачете, нападат масово църкви от село на село, за да избиват богомолците в тях. Тези, които не са убити, са подложени на мъчения, включително рязане на уши и устни. Пленените деца са обучени за войници или превърнати в сексроби. Данните са неясни, но според някои източници в кланетата загиват 600 души.