Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Ще страдате, докато не си признаете." Това са думите, които медиците в Либия всеки ден чуват, докато са подлагани на брутални мъчения, немислими в съвременния свят. Озверели кучета, електричество и нечовешки условия за живот са само част от нещата, на които обвиняемите са били подложени.

Медиците често били местени в различни килии. От разказите им става ясно, че някои от помещенията били толкова малки, че и на специалистите им се налагало да спят със свити крака. В други били натъпквани като риби с още 40 затворници, а в трети се налагало да спят на смени или прави.

Подобни методи за мъчение се използват с цел жертвата да се изтощи от липсата на сън. Тези моменти обаче далеч не са били най-лошото, на което медицинските сестри и палестинският лекар са подлагани.

Освен че не ги оставяли да спят, се подигравали с нуждата им от храна и вода. Когато Ашраф бил в стаята с кучетата, вечерята му била сервирана в съдовете за животните.

В друг случай го попитали откога не е ял и какво му се яде. Когато палестинецът отговорил "пилешко", бил завързан около метален кол, а мъчителите започнали да го въртят като пиле на грил. По време на едно от мъченията Червеняшка поискала чаша вода, но единственото, което получила, била джапанка в устата.

Всички заедно били събирани в една килия, където слушали взаимно писъците си, молбите и плача си. Силни генератори пускали ток с различна честота по жици, които опасвали цялото им тяло.

Краищата на електродите били свързвани съответно нулата към пръстите, а фазата - към ухото на жертвата.

Силното електричество понякога ги карало да загубят съзнание а мъчителите ги събуждали, заливайки ги със студена вода.

Много често заплашвали медицинските сестри, че срещу тях ще бъдат пуснати кучета. Ашраф и някои от тях наистина срещнали насъсканите хрътки очи в очи.

В едно свое интервю палестинецът споменава, че белезите по тялото от настървените хрътки още се виждат.

"Беше ме срам от това, което причиняваха на жените", казва Ашраф пред в. "Шпигел" и разказва за нечовешките мъчения, които довели Нася до опит за самоубийство.

Тя си прерязва вените след серия от нечовешки мъчения, но бива спасена Веднага е закарана в болница под фалшиво име, а щом се свестява, е върната обратно в стаята за мъчения.

Медицинските сестри били провесвани от касите на врати и прозорци. Гумени маркучи и кабели оставяли следи като от бич по кожата им. По телата им пускали скарабеи и скорпиони и ги душали.

На разпитите извергите са ползвали уредат за мъчения "бланко". Краката и ръцете биват връзвани, а метална пръчка е прокарана между сгъвката под колената.

Медиците били провесвани с главата надолу и бити, докато не припаднат.