Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Левски всъщност не е един-единствен човек. Съществува голяма вероятност и други хора да са се представяли под този псевдоним. Това твърди сътрудникът към БАН Георги Александров.

Теорията трудно би могла да бъде доказана, както и опровергана, защото почти никой не е знаел в действителност как е изглеждал Дякона. Малко хора са го виждали на живо, често той се е дегизирал, за да не бъде хванат от турските заптиета.

Следователно е напълно възможно личността на Левски всъщност да е събирателният образ от няколко различни хора, обяснява Георги Александров.

На първо място, Левски имал двама братя – Христо и Петър. Петър бил включен в четите на Христо Ботев и на Филип Тотю и най-често се подписвал под псевдонима Петър Левски или Петър Иванов–Трети Левски. Дори се твърди, че именно Петър е обесен през зимата на 1973 г., а не брат му Васил.

По външност Левски си приличал и с други революционни дейци като Димитър Общи, който също бил рус и синеок. Макар не толкова разпространена, теорията, че някой от двойниците е увиснал на бесилото, е напълно вероятна. Преди Левски да бъде предаден в Къкринското ханче, турската полиция вече е била заловила няколко души, смятани за Апостола, които след това били освободени. Действително е възможно някой от тях да е Васил Иванов Кунчев, а обесеният – негов двойник.

С появата на масмедиите и интернет конспирациите получават все по-голяма почва за развитие. Разпространяват се по-бързо и достигат до много повече хора. Така освен теориите за “живите мъртъвци” възникват и други, още по-зловещи.

А забелязали ли сте, че понякога някои знаменитости изглеждат сякаш на разстояние от нас, държат се странно, сякаш не са обикновени хора? Това е така, защото любимите ви идоли вече са мъртви. Но, спокойно, преди смъртта си те са клонирани.