Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българи участват в колонизирането на Марс

Специалисти от Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към БАН участват в еропейската космическа мисия "ЕкзоМарс", която ще се проведе още догодина (2016), научи "168 часа" от доц. Алексей Стоев, ръководител на филиала на ИКИТ към БАН в Стара Загора.
Основната задача на програмата е да бъде даден отговор на един от най-важните научни въпроси на нашето време: "Имало ли е някога живот на Марс?"
Тези дни на специална пресконференция във Вашингтон учени от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) обявиха епохалното откритие, че на планетата Марс има течаща вода. Този факт развълнува света и човечеството си зададе редица важни въпроси за възможния някогашен или бъдещ живот на Червената планета.
Работата по програмата "ЕкзоМарс" ще даде възможност на Европа да добие способности по отношение на спускането и кацането, придвижването на повърхността на Марс и обработката на почвени проби.
Това ще е крачка напред към осъществяването на възвръщаема мисия през 20-те години, която ще е ангажирана по доставката на проби от Марс до Земята.
Първата мисия ще бъде изстреляна през 2016 г.
Тя ще включва орбитален апарат "Трейс газ Орбитър", който ще търси на Марс метан и други газове, които се отделят от активни биологични или геологични процеси.
Мисията ще изследва обстойно и радиацията на Марс, както и тази, получавана по време на полета до планетата. Целта е да се установят нейните количествени характеристики, за да може някой ден хората да се научат да я преодоляват. Учените от ИКИТ-БАН участват в разработването на система, която ще даде необходимите данни за нейното влияние и върху различни човешки органи.
В момента, в който радиацията престане да бъде проблем за хората, може да започне процес по колонизиране на Червената планета.
Доц. Алексей Стоев подробно коментира пред "168 часа" последното откритие на американските учени и бъдещето на човечеството в Космоса.
"Нищо кой знае какво ново на Марс!
Учените отдавна знаят, че на четвъртата планета от нашата слънчева система има вода, но сега камерите на американската космическа мисия до Марс са открили явни доказателства в подкрепа на този факт. Знаем, че водата е основа на живота.
Счита се, че една от малкото планети, на които може да съществува вода в трите агрегатни състояния, в действителност е Марс. Още първите станции, изпратени в орбитата на планетата и които са кацали на повърхността, са имали за цел да открият течаща вода. Не само под формата на пара в атмосферата, но и в течно състояние. Първоначално са получени косвени данни за наличието на такава заради релефните форми по повърхността на Марс, които със сигурност са били русла на древни реки и водоеми. На фотографиите се вижда, че през летния сезон там съществуват планински ручеи. Водата в тях явно е много солена и затова не замръзва", обяснява доц. Стоев.
От НАСА обявиха, че водата тече при температура над -23°С и именно тя образува дългите тъмни ивици по повърхността на планетата, които се наблюдават от орбиталните апарати. Те бавно се оттеглят с настъпването на зимата там и са наситени с хидратни соли. Според учените произходът на солените потоци е или от разтопен лед, или от абсорбиране на влагата от атмосферата на планетата.
"Американските изследователи са използвали данни от оптичния спектрометър на сондата Mars Reconnaisance Orbiter, който наблюдава марсианската повърхност всеки ден точно в определено време следобед. Тогава Марс е най-топъл и сух, при което водата в замръзнало състояние би се превърнала в течност. Не е възможно тази вода да се получава само от кондензни процеси във въздуха, защото парциалното налягане на марсианската атмосфера е много ниско и влагата там не може да образува такива големи количества вода, течаща в потоци. Дори кръговратът на водата в земни условия показва, че големи количества вода в реките се формират от стапянето на ледници.
Още първите изследвания на Марс се заеха със задачата да открият вода и в друго агрегатно състояние, различно от течното. Оказа се, че ледени образувания съществуват непосредствено под повърхността на планетата. Това предполага, че течащата вода от отдавна отминал геоложки период на Марс е преминала в състояние на лед след някаква екологична или космическа катастрофа. Само така може да се промени драстично климатът на една планета. Няма точен отговор обаче дали малък астероид е ударил Марс, или това се е получило вследствие на екстремни климатични процеси там. Отговорът е предмет на подробно научно дирене. Най-вероятно по склоновете на наблюдавания вулкан на Марс съществува голям ледник, който на повърхността си е покрит със скална фракция. Наблюдаваната течаща вода там през марсианското лято идва именно от неговото топене", категоричен е астрономът.
Откриването на солените потоци на Марс сочи, че там има среда, която позволява да бъде обитаема от определени видове бактерии. Като цяло повърхността на Марс и в частност местата, където има течаща вода, обаче са наситени с радиация, която прави живота там почти невъзможен. Затова учените смятат, че такъв може да има на бактериално (микроорганизмено) равнище.

"Днес на практика се изключва възможността на Марс да съществува високоорганизирана, мислеща материя, подобно на земната цивилизация. Няма нито един съществен факт от досегашните наблюдения и изследвания за подобно твърдение. Живот може да има, но на сравнително ниско микроорганизмено или бактериално ниво. Трябва да се припомни, че всички мисии, които бяха реализирани досега и целяха да намерят такива микроорганизмени и бактериални форми на живот, не дадоха резултати. Това, разбира се, не означава, че тяхното съществуване е невъзможно. Ето например в метеорита, който беше намерен в Антарктида и който е паднал от Марс, бяха открити фосили на именно такива форми на живот. Радиацията на повърхността на Марс безспорно е много висока, а магнитното поле на планетата - сравнително слабо. Това пак не са причини, които да отрекат напълно наличие на живот на Марс. Факт е, че се намират дори организми, които виреят в активната зона на атомни реактори, и други в също толкова свръхекстремни условия. По-скоро, ако се намерят такива микроорганизми на Марс, трябва да се отговори на друг важен въпрос. Дали те просто са оцелели от един друг живот, който се е водил в минало време на Марс, или са наченки на тепърва развиващ се такъв, който ще еволюира и ще създаде един собствен марсиански растителен и животински свят в бъдеще", коментира доц. Стоев.
Дори да е имало живот на Марс, то той е изчезнал вследствие на някакъв катаклизъм. Астрономите, които подробно изследват планетата, смятат, че това е било сблъскване на малък астероид с нея и че двата спътника на Марс биха могли да бъдат отглас от тази катастрофа. Тя е била много по-страшна за Червената планета, отколкото е бил астероидът, който удря Земята и унищожава динозаврите преди 65 милиона години. Катастрофата на Марс е причинила изчезването на живата материя и се е случила в далечното минало, за което говори и множеството ерозионно релефни форми по повърхността. След откритието на НАСА много хора в социалните мрежи дори изказаха своите смели предположения, че може би човешката раса се е преселила на Земята от Марс, ако планетата наистина е била годна за живот в далечното минало.
"Това е една красива хипотеза, но няма нито едно доказателство в нейна подкрепа. Знае се доста точно как възниква човекът и човешките раси. Ако подобно преселение е било извършено преди няколко милиарда години, щяхме да намираме останки от марсианци във фосилите, както намираме такива от динозаври и други животни", смята специалистът от БАН.
Според него учените вече знаят много за Марс, но не и всичко. Отговорите на още много въпроси ще бъдат открити в редица бъдещи експедиции и експерименти.

Как бихме могли да колонизираме Марс и защо това би било само упражнение пред човечеството в търсенето на спасение за цивилизацията, четете в хартиеното издание на "168 часа".

Коментара ()

Вашият коментар