Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ФАКТ: Типичното за 60-те семейство и неговите членове са центърът, който движи сюжета на сериала.
ФАКТ: Типичното за 60-те семейство и неговите членове са центърът, който движи сюжета на сериала.

 Актьорът Георги Черкелов играе Мирко Калинков. Голямата му слава идва после, щом оживява Богдан Велински, чийто прототип е полицаят Никола Гешев 

Братята Мирко и Калин Калинкови живеят в съседни апартаменти на един и същ блок в София през далечната 1966 година.
Тяхното ежедневие и семейни отношения са на показ пред милиони българи. Хората се вълнуват от съдбата им не защото са някакви комунистически величия или звездни особи. Двамата братя са само главните герои на първия БГ телевизионен сериал "Семейство Калинкови", който събира многобройни зрители пред малкия екран и се превръща в сензация за времето си.
Историята разказва за радостите и тревогите, които споделят членовете на типичното за 60-те години патриархално семейство. В дванайсет епизода се проследява историята на Мирко - женен с три деца, и брат му Калин - професор по хирургия,
при когото живее
майка им баба Рилка
Покойният актьор Георги Черкелов изиграва ролята на Мирко и отлично пресъздава неговите тревоги, свързани най-вече с дъщеря му Катя. Красивата девойка е представена от актрисата Гинка Станчева. Татяна Лолова пък влиза в образа на по-голямата му наследница Олга и със своя комедиен талант прави още по-атрактивен образа на забавната фризьорка.
Изпълнението на Мирко в "Семейство Калинкови" е първата телевизионна роля на Черкелов, който дотогава се доказва успешно само в киното. По необясним начин съдбата тласка актьора да влиза под кожата най-вече на отрицателни персонажи.
Той изиграва инспектора от "Вълчицата", ген. Карев от "Цар и генерал", доц. Стоев от "Бялата стая", Бижев от "Мъже в командировка", Мидхат паша от сериала "Демонът на империята", император Ватаций от "Сватбите на Йоан Асен".
Голямата слава обаче му носи другата телевизионна роля, която изиграва няколко години по-късно в сериала "На всеки километър". Богдан Велински е големият враг на майор Деянов (Стефан Данаилов) и това го превръща в най-мразения и едновременно най-обичан от милиони зрители герой.
Велински има за прототип полицейския началник от Царство България Никола Гешев. Именно тази роля се превръща в другото Аз на Черкелов. Сценарният образ е изграден от убития в Лондон писател Георги Марков.
Черкелов си отиде от този свят през 2012 г. на 81 години, но остави дълбока диря зад себе си със своите брилянтни филмови и телевизионни метаморфози.
За многобройните злодеи, които изиграва актьорът споделя приживе: "Въпреки тях не станах лош човек", и цитира също изказването на проф. Любомир Тенев към него : "Ти, Георги, си
българският
отрицателен герой,
който казва истината."
В тв сагата "Семейство Калинкови" ролята на Мирчо побратимява Черкелов с актьора титан Иван Кондов, който оживява на екрана другия брат проф. Калин Калинков.
Образът на майката баба Рилка е персъздаден от актрисата Елена Хранова. Тя умира през 1976 г. - десет години след участието си в нашата първа сапунена опера.
Русокосата Гинка Станчева дебютира като актриса в "Семейство Калинкови" с ролята си на чаровната Катя. Красавицата се превръща в истинска звезда обаче след участието си във филма "Земя". Изпълнението й на Цвета в лентата я отвежда до червения килим на фестивала в Кан през 1957 г. и тя е първата българска актриса, която стъпва на него.
Станчева продължава да жъне успех и след това с ролята си на възлюбената на Апостол Карамитев Елена в "Любимец 13".
Днес тя е на 81 г. и живее в Италия. Дъщеря й Ермелина от нейния брак с актьора Пейчо Пейчев е 1-ви секретар на посолството ни в Рим. В момента Станчева е щастлива баба, която се грижи неуморно за внука си Андрей-Константин.
Колежката й Йорданка Кузманова също записва името си като една от актрисите, участвали в първия БГ сериал, макар и само с две сцени.
Тя играе журналистката Бистра,
която се омъжва за проф. Калин Калинков. Кузманова навърши 75 години и през ноември отбеляза 55-годишнината си на сцена. Режисьори на сапунената сага "Семейство Калинкови" са Димитър Захариев и Лиляна Пенчева, а сценарият е разработен от Николай Хайтов.
Йордан Радичков записва името си сред виновниците за съществуването на първата ни тв поредица, като изготвя сценария за третия епизод "Утрешни хора".

Кондов съветва зет си Стефан Данаилов да смени правото с актьорството 

Иван Кондов е определян от критиката и почитателите си като титан сред актьорите. Той не изпитва никаква трудност в изграждането на хладното и сдържано поведение на проф. Калин Калинков от първия БГ сериал и със своя професионализъм облича ролята в строгост и прагматизъм. На актьора му прилягат тежките образи, които боравят с малко думи, и неслучайно той е специалист в драматичните роли.
Кондов си отиде на 79 - годишна възраст през 2004 г. и завинаги остава смятан за необикновен и чудноват мъдрец. Големият артист три пъти надява брачната халка на различна съпруга и има трима наследници от всяка от тях.
Кондов остава в сърцето и паметта на втората си жена, актрисата Росица Данаилова, като "гениален артист", който будел безкрайно възхищение. Сестрата на Стефан Данаилов дори признава, че именно първият й съпруг тласнал нейния брат към актьорството, когато той се гласял да става адвокат. Актрисата си спомня как Кондов убедил Ламбо, че от него ще излезе чудесен артист и да зарязва правото. После самият той подготвил бъдещата звезда за изпитите в театралната академия. Иван Кондов и Росица Данаилова имат син - Ламби Кондов, който също завършва актьорско майсторство и живее в Южна Африка.
За последен път Кондов участва в кинопродукцията "Под едно небе" през 2003 година на сценариста режисьор Красимир Крумов. В него актьорът играе заедно с дъщеря си Марта, която е от третата му съпруга, актрисата Маргарита Кондова. Най-големият син на актьора от неговия първи брак се казва Владимир.

Скандал за пари бележи стартовия епизод 

Първата серия на тв поредицата "Семейство Калинкови" се фокусира върху камъка на раздора, който от памтивека до днес често изправя братя и сестри един срещу друг, а именно - "наследството". Това е и заглавието, което носи стартовия епизод на семейната сага. В превъплъщенията си като братята Калин и Мирчо актьорите Кондов и Черкелов отлично пресъздават препирните за бащиното завещание.
В продължение на двайсет и осем минути се развива интересна, драматична и емоционално напрегната сюжетна линия. Историята се придвижва плавно, след като баба Рилка, майката на двамата братя Калинкови, получава писмо от роднини на село. Там се намира бащината къща на Мирчо и Калин. Така те разбират, че татковото им наследство се руши, а гробът му е потънал в буреняци. Двамата братя решават да издигнат паметник на покойния Калинков и да продадат къщата. Още докато само планират и си представят бъдещите купувачи, двамата несполучливо опитват да разделят парите, които ще спечелят. Впоследствие майка им Рилка заминава сама за селото, където да се погрижи за паметника на съпруга си. През нощта обаче тя открива, че в избата им са се настанили техните съседи дядо Динчо и баба Гина. Възрастните хора били изгонени от децата си и намерили подслон в изоставената къща на Калинкови. Баба Рилка се трогва от съдбата на двамата си познайници и им предлага да останат и да живеят в дома й напълно безвъзвратно. Продажбата е отменена. Първият епизод на сериала стартира на 10 юни 1966 г., а финалната серия е озаглавена "Прощална вечеря". В нея героите се разделят със зрителите с пожелания за нови срещи.

ЛОШИЯТ: Черкелов в ролята на вечния партизански враг на майор Деянов от На всеки километър - Велински.
ЛОШИЯТ: Черкелов в ролята на вечния партизански враг на майор Деянов от На всеки километър - Велински.
КРАСАВИЦА: Актрисата Гинка Станчева (Катя от Семейстмо Калинкови) е първата наша актриса стъпила на червения килим в КАН през 1957 г. Днес тя е горда баба и живее в Италия.
КРАСАВИЦА: Актрисата Гинка Станчева (Катя от Семейстмо Калинкови) е първата наша актриса стъпила на червения килим в КАН през 1957 г. Днес тя е горда баба и живее в Италия.
РОЛЯ: Йорданка Кузманова играе напористата журналистка Бистра, съпруга на Калин Калинков.
РОЛЯ: Йорданка Кузманова играе напористата журналистка Бистра, съпруга на Калин Калинков.
ПРОФЕСИОНАЛИСТ: Иван Кондов е определян като чудат мъдрец и титан сред актьорите.
ПРОФЕСИОНАЛИСТ: Иван Кондов е определян като чудат мъдрец и титан сред актьорите.
СЕМЕЙСТВО: Втората съпруга на Кондов, актрисата Росица Данаилова е (в средата) е с девет години по-голяма от брат си Стефан Данаилов (в дясно).
СЕМЕЙСТВО: Втората съпруга на Кондов, актрисата Росица Данаилова е (в средата) е с девет години по-голяма от брат си Стефан Данаилов (в дясно).
ПРЕПИРНИ: Още в първата серия Мирко (Георги Черкелов) не може да се разбере с брат си Калин за това как ще разделят парите от продажбата на бащината си къща.
ПРЕПИРНИ: Още в първата серия Мирко (Георги Черкелов) не може да се разбере с брат си Калин за това как ще разделят парите от продажбата на бащината си къща.