Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доктори, лекуващи тежко болни пациенти, са изумени от чудесата в село Покрайна, Видинско.
Живеещите там предпочитат вместо на лекар да ходят при отец Михаил Иванов - той им чете молитви, след което повечето оздравяват въпреки тежките диагнози.
На 38-годишната Десислава Младенова преди 18 години е поставена страшната присъда рак - Хочкинов лимфом.
"Помня, че бях на 29 г., от 9 години бях с това заболяване - разказва тя пред "168 часа". - Лекарите в Александровска болница ми
даваха от 15 дни до 1 месец живот
Дори не искаха да ме приемат и да ме лекуват."
Силната вяра и ужасът, че родителите ще страдат, ако тя умре, я мотивират да се бори.
"Майка ми е от село Покрайна, оттам се познаваме и с отец Михаил. Моят вуйчо бе ходил при него, всички познати се молеха за мен, не знаеха на кой свят са. Минах една по-лека терапия, след което отново се влоших. Точно тогава се запознах с Михаил. Изповядах се, молехме се, упорито продължих да вярвам в оздравяването си", разказва тя.
След молитвата Десислава Младенова сънува сън, който никога няма да забрави.
"Една вечер си легнах, но не можех да дишам, устата ми бе в афти, изобщо не можех да стоя права. Унесла съм се и сънувам, че една жена идва, застава зад мен и протяга лявата си ръка над главата ми с думите: "Десислава, аз ти взимам болестта." С първата химиотерапия туморът, който бе зад епиафарингса, ми излезе през носа на парчета.
Представете си какво бе учудването на доцента в Александровска болница - човек с 35 години стаж, когато ми каза:
"Десислава, аз такъв случай като теб нямам."
Паралелно с това той излезе в пенсия," разказва тя.
Днес Десислава Младенова е убедена, че вярата е ключът към всичко.
"Аз не съм по-умна от другите, но искам да кажа, че последното име на Господ е Търпение, а повечето хора искат да оздравяват тук и сега, веднага," казва тя.
69-годишната Евгения Иванова от село Покрайна също има впечатляващо преживяване в църквата в Покрайна.
"Бях на служба и изведнъж ми стана много тежко. Беше ми толкова лошо, че си казах - умирам. Затова помолих сестрите да ми сложат свещта в ръка, за да си отида така - разказва пред "168 часа" Евгения Иванова. - Явно отец Михаил бе чул, че става суматоха и излезе. Присъстващите направо му казаха, че умирам. В този момент той застана на олтара и каза: "Стани и ела тук при мен."

Чудех се как да стана, като едва дишах. Някак съм се изправила и съм стигнала до него. Човекът ме поръси със светена вода, помоли се и се оправих. Благодарна съм на Бога и на свещеника, че ми даде такива сили", разказва Евгения Иванова. Тя си спомни, че подобен случай имало и с баба Верка от селото.
"Тя бе дошла в църквата на служба и както си седеше на стола, падна на пода.
На всички ни се
стори, че умря
Аз веднага запалих една голяма свещ и я сложих в ръката й. Свещеникът прекъсна службата и отиде при нея. Помоли се и тя и за всеобщо учудване се вдигна на крака и си изкара службата до края. Почина 5 месеца по-късно. Истината е, че в църквата ни стават много такива чудеса." В това е убедена и 81-годишната монахиня Мария:
"Помня, когато баба Цветана от селото бе блъсната от козел в слепоочието, заради удара жената не можеше да вижда с едното око. Беше ходила на лекар в София и й казали, че е необходима операция.
Тя доста притеснена дойде в църквата, за да каже какво е станало. Отчето горещо се помоли, след което тя замина за болницата в града.
Когато се събудила на сутринта точно преди да я оперират, тя попитала доктора:
- Ти вярваш ли в Господ?
- Защо? - учудил се той.
- Аз виждам - казала баба Цветана.
- Разбира се, че ще виждаш, но след операцията - казал той.
- Не, докторе, сега виждам
Започнали прегледи и се оказало, че операция не е необходима."
Въпреки че е общопрактикуващ лекар, 45-годишната Албена Иванова също се е убедила в изцелителната сила на молитвите на брат си отец Михаил.
"Беше точно преди 15 години. Тогава дъщеря ми бе на 2 месеца, вечерта се захласна от рев и в един момент спря, изведнъж се отпусна, все едно ми умираше в ръцете. Баща ми е фармацевт и искаше веднага да викаме “Бърза помощ” или да я караме в болницата. Започна спор с брат ми, който настояваше да идем в черквата. Аз, макар да съм лекар, от уплаха не можех да мисля. Ставаше дума за живота на детето ми. В крайна сметка брат ми се наложи, запали колата и отидохме в храма. Той я взе на ръце и започна да чете молитви, ние също се молехме.
В един момент чух как детето изрева. След което той ми я даде с думите: "Иди и я накърми." Казах му, че нямам кърма, защото преди седмица ми бе спряла, но когато се прибрахме, се оказа, че вече имах."
Самият отец Михаил също не може да забрави тази случка с племенничката си.
"Помолих Бог да върне живота на това дете и Божият Дух да се всели в него. След което поставих с миро печатите на Духа.
Донякъде може да изглежда като че ли принудих Бог да го направи, защото
сложих печат, без да чакам резултата
Но взех детето, дадох го на майка му и започнах да чета покайните псалми на Давид", обясни отец Михаил. Георгиева от Видин също ще е благодарна цял живот за чудодейните молитви. Тя помоли пред "168 часа" да не се споменава първото  име, тъй като е публична личност и не иска колегите  да разберат за заболяването й в службата:
"Аз имах проблем с гърдата, вследствие на травма - от ноември до юни имах постоянни проблеми и болки. Оплаках се на отец Михаил и той каза да ида в църквата, направи маслосвет, чете молитви. Усетих, че има облекчение, но след известно време го видях в града и му казах, че пак ме боли. Тогава той ми отговори, че до 3 месеца заболяването ще изчезне.
В края на третия месец помня, че вече умирах от болки, бях вдигнала температура, имах чувството, че никога няма да се оправя. На сутринта изтичаха точно три месеца и стана чудото - вече нищо не ме болеше, нямах и температура. За мен това бе следствие на неговата помощ."
"Това не са чудеса, а Законите на проявлението - казва отец Михаил, след което цитира съборното послание на апостол Иаков:
“Молитвата, произлизаща от вярата, ще изцери болния...”
Свещеникът е убеден, че кръстната сила лекува.
"Нямам предвид знака, а силата на кръста, тази сила отнема, обезсилва болестта. А когато я обезсилим, тялото надделява - смята той. - Ако е вирус и го обезсилим, той не може да се бори срещу организма. Христос как изцери тъщата на Петър, която бе болна от треска? Като запрети на духа на болестта. Запрещението е налагане на воля. Исус отнема волята на болестта и налага своята воля. Отнема  правата. Така огницата я напусна."
Отец Михаил Иванов е един от малкото исихасти в България. Течението е популярно и като така наречената християнска йога - защото Исусовата молитва се произнася с вдишване и издишване много пъти до постигането на така нареченото обожествяване. Сред исихастите са едни от най-големите чудотворци в православното християнство. Самият св. Иван Рилски в завета си към монасите казва непрекъснато да практикуват безмълвната Исусова молитва "Господи Иисусе Христе, помилуй мене грешния."

Отец Михаил Иванов:

Искам да науча хората сами да се молят и
да се осъзнаят като проявление на Бога

- Г-н Иванов, много хора казват, че с молитви при вас са излекували тежки заболявания?
- Бог помага, не аз. Не мога да обещая на всеки, че ще помогна. Имам много случаи, когато колкото и да се моля, не мога да постигна целта. Просто не става. Като че ли има някакво предопределение свише. Ние правим каквото можем. Другото е Божа работа.
Примерно три месеца се молих за едно дете, което бе с травма на мозъка вследствие на шарка, преминала в някакъв менингит, и мозъчната дейност бе преустановена. Когато родителите му ми се обадиха, докторите им бяха казали да мислят за друго дете. Направихме молитва и мозъкът се събуди, сигурен съм в това, защото детето започна да реагира. Още не може да говори, но има реакции при говор, реагира на всичко. Питах сестра ми, която е лекар, и тя потвърди, че това говори за мозъчна дейност и че вече е необходима смяна на лекарствата. Препоръчах на майката да му направят нов скенер и да мислят за нови медикаменти, но докторите дори не искали да го изследват. Смятали, че детето е обречено. Но аз не смятам така.
- Могат ли молитвите на обикновени хора да бъдат чути, ако не постят месеци наред, ако не се молят часове?
- Да, ако бъдат направени от сърце.
- Сигурно много хора ще кажат, че се молят за здраве от сърце?
- Необходимо е съкрушено сърце. Освен това хората тук ще ви кажат, че правим маслосвет, а това е едно от седемте църковни тайнства и смятам, че всеки свещеник може да го извърши и да постигне същите резултати.
Истината е, че никога не съм искал да бъда лечител, помня какво беше при Дядо Евсевий, дъх не можеше да си поеме. По-скоро ми се иска да науча хората как да се молят, за да могат сами да се лекуват. Вече 17 години трупам духовен опит в исихазма и мисля, че мога да съм полезен. Описах всичко в една книга "Учението на Живота" с авторски псевдоним Лиахим Вонави, т.е. името ми прочетено на обратно. На всички препоръчвам да проведат един експеримент - да си направят необходимите медицински изследвания, за да имат пълна картина на здравословното си състояние, след което в продължение на един месец да практикуват описаните от мен методи и молитви в книгата. След което отново да отидат на изследвания.
Искам всеки да се самоосъзнава като проявление на Бога. Това е моето желание.
- Вие самият какво сте си излекували?
- Хепатит, с молитва стана за 4 часа. Тогава бях на 26 години.
- Вие сте сред малкото наши съвременници, които практикувате исихазъм или т.нар. безмълвна молитва.
- Има и други, но не се показват. Исихастът живее в своя си мир.
- Какво представлява безмълвната молитва?
- Вид състояние - умствено и душевно, а човекът, който я практикува, пребъдва в него, той достига до този вътрешен мир и е в него постоянно.
С безмълвната "Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме" първо трябва да научиш тялото да се моли, душата да се моли, умът трябва да свикне да пребъдва в молитвеното състояние. Човек с безмълвната молитва може да достигне до Бога. Не може да прочетеш за безмълвната молитва и да кажеш, че я владееш. В миналото исихасти казвали, че на няколко поколения един успява да прескочи границата на молитвата. Да мине отвъд молитвата. Тя е себеотдаване до пълно преодоляване на егото, Божествено дихание, безкраен мир, преливащ се в необятния покой. Без тази исихия, или безмълвие не става.
- Каква е целта на исихаста?
- Да постигне обожествяването. Св. Атанасий Велики казва: "Словото стана плът, за да можем ние да станем богове."
Готов съм да помогна на всеки, който иска да постигне и открие Бог в себе си. Господ да Ви възлюби.
Отец Михаил чете молитви за здраве след всяка неделна литургия в църквата "Света Троица" във видинското село Покрайна.

Цялото разследване четете в новия брой на в. "168 часа"