Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Балева
Мария Балева


Даже издънките на комунистическата номенклатура се оказват на протестите и скандират "Червени боклуци!" . Дори отменят рождените си дни.
Това показва разследване на екип на "168 часа".
"Мисля, че дядо ми би одобрил моето поведение, защото беше честен човек", казва пред "168 часа" младата архитектка Мария Балева, която ходи редовно да протестира. Тя е внучка на члена на Политбюро Милко Балев, който повече от три десетилетия беше началник на кабинета на генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков.
"Разбира се, най-вероятно съм пристрастна, но смятам, че
той винаги е подкрепял личното мнение на хората и позициите им
-обяснява тя. - Ние не сме обвързани с миналото. Някога идеалите на хората са били съвсем различни, а и дядо преживя ужасна драма, защото когато настъпиха промените, той стана жертва на свои колеги. Разочарованието му беше огромно - мислел е, че уж са вярвали в едно и също нещо. Подкрепят ме и родителите ми, както и съседи, които също са от такива фамилии като нашата. Виждам ги на протестите."
Въпреки че днес (бел. р. - 16 юли) Мария Балева има рожден ден, тя решила да не пропусне поредната демонстрация на народно недоволство.
"Рожденият ми ден ще бъде там. Смятам, че умните хора, тези, които имат някакъв поглед в бъдещето, наблюдават какво се случва в момента и реагират адекватно", категорична е тя.
Внучката на висшия комунистически апаратчик казва, че с присъствието си няма за цел да подпомогне определени политически формации.
"Не подкрепях и предишното управление на ГЕРБ, но сега нещата излязоха тотално от контрол.
На изборите гласувах за малка партия, която не успя да влезе в Народното събрание.
Подкрепих я не защото смятам, че те бяха най-добрите, а просто защото за мен решението беше да се появят нови лица в управлението и да сменят тази олигархия, на която всички сме свидетели - разказва тя за политическите си предпочитания.
"Дори правителството да не подаде оставка, най-малкото ефектът, че ние прилагаме някакъв вид граждански контрол има смисъл", категорична е архитектката. Тя не крие, че поддържа контакти и с някои от управляващите, които също произхождат от фамилии на комунистически величия от миналото.
"Познаваме се прекрасно със Станишев и преди да се стигне до протеста, си мислех, че той е много умен, страшно интелигентен човек. Друг е въпросът, че ние най-вероятно виждаме само върха на айсберга, който ще обере пешкира, а отдолу не знаем какви хора има", казва тя за лидера на лявата коалиция.
За себе си казва, че има мнение, но не може да даде решение на проблемите. Очаква по-скоро да дойдат хора, които да вършат добре работата си и те да могат по някакъв начин да оправят положението.
"Не зная до какви резултати ще доведат протестите, но най-хубавото нещо е, че хората се събудиха. Надявам се в бъдеще в управлението да има истински професионалисти, които действително да работят добре, а не само в полза на групировки и олигархични системи", споделя в заключение Мария Балева.
Редовни участници в протестите са и други наследници на номенклатурата. Една от най-изявените е внучката на бившия министър-председател Гриша Филипов - писателката Людмила Филипова. Пред "168 часа" тя също не скри възторга си от масовата изява на народното недоволство.
"За мен това са реално първите осъзнати масови протести в най-новата история на България.
Това не е бунт срещу дадена партия и цвят, а протест срещу тоталното преплитане на власт и политико-олигархични структури, срещу мафията във властта, която защитава интересите си и без свян си позволява вече нагло да се подиграва с хората. Насочен е срещу лидерските партии, изгубили дори личната си демокрация, а какво остава да защитават народната", възмущава се Филипова.
Тя също твърди, че не се смущава нито от произхода си, нито от някои от лозунгите на протеста.
"Произходът на човек няма нищо общо с личния му избор!
Моят дядо е избрал най-вярната позиция според него за времето, в което е живял
и се е борил жестоко за нея. Аз избирам вярната за мен позиция в настоящите дни. И държа на нея. Нямам цвят и за мен всеки справедлив лозунг е на мястото си. Забелязала съм, че докато се вика на протеста "червени боклуци", мнозина си мълчат, но не защото са червени, а защото това не е протест на или срещу определена партия. И защото има място и за червени, и за сини, докато системата на гласуване и управление са демократични!
Изключвайки расистките и агресивните, смятам лозунгите за справедливо изражение на преживяното от хората. Живеем в демокрация, в която всеки е свободен да изразява позицията си. Но свободата се простира дотам, докъдето засяга свободата на другите!", коментира Людмила Филипова.
Бунтар по природа, писателката споделя, че има обяснение защо сме стигнали до незавидния си хал.
"За всичко това сме си виновни ние, защото не реагирахме 24 години. Мълчахме си с личното оправдание, че каквото и да сторим, нищо не ще променим. Да, ама не - историята е доказала, че няма победа без борба. В този смисъл за мен това е голямото начало на пробуждането и осъзнаването на гражданското общество в България. Достатъчно е дори, че се видяхме един друг, видяхме какво можем вече цели 35 дни - всеки ден, десетки хиляди перфектно и красиво организирани, перфектна полиция, само политиците не си бяха на мястото. Видях в протеста едни от най-уважаваните и знакови лица на българското общество. Постигнахме и значим резултат, защото и днешните, и утрешните управляващи ще са по-предпазливи, ще се замислят повече, защото виждат, че там вън "някакви" щъкат, виждат и мислят. И всеки един ден на улицата е поредната победа - защото повярвахме кои сме, какво можем, видяхме се. И ни хареса - обяснява внучката на бившия премиер. -За съжаление се опасявам, че докато кабинетът "Орешарски" се опитва да докаже, че не му пука за мнението на протестиращите, а протестиращите се опитват да защитят правата си, някой трети ще използва създалото се положение! Важно обаче е, че се заговори за проблеми, по които от години се премълчаваше. Надявам се също, че и мнозина от протестиращите осъзнаха защо утре трябва и да гласуват".
Изходът от кризата за мен е нови демократични избори!", казва тя.
С червен номенклатурен произход е и сценаристката на популярния сериал по bTV "Седем часа разлика" Милена Фучеджиева. Оказва се, че по данни от публикации в личния й блог, тя също е пренебрегнала рождения си ден.
По една случайност празникът съвпадал с първия ден на протестите - 14 юни. Както сама пише,
Милена не е издържала, зарязала гостите си и се втурнала да протестира на площада
Заедно с група съмишленици тя беше арестувана на 11 юли, защото прескочи загражденията пред парламента.
Милена е дъщеря на Дико Фучеджиев, който освен популярен в миналото писател и драматург е работил дълги години и като партиен секретар на БКП.
Точно заради близките си отношения с тоталитарната власт в миналото баща й е заемал редица важни постове. Освен редактор в издателство "Народна младеж" и вестник "Вечерни новини", той е бил член и на Сценарната комисия в Българска кинематография, която определяше какви филми да се показват у нас. Благодарение на партийните си заслуги, по времето на Тодор Живков е работил и
като съветник в посолството в Париж, а в продължение на цели 16 години е директор на Народния театър "Иван Вазов".
След 1989 г. повече от 20 години Милена Фучеджиева живееше като емигрант в Лос Анджелис, Калифорния.
Писмо с призив за оттегляне на Орешарски от властта е публикувал в блога си и синът на Любомир Левчев - Владимир.
Левчев-младши и Милена Фучеджиева се познават още от деца и имат доста сходни биографии. Той също доскоро беше емигрант в САЩ с Фулбрайтова стипендия.