Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков
Кирил Петков

Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу К.П. (Кирил Петков) - бивш министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската районна прокуратура.

Преди дни, "24 часа" прогнозира, че на Кирил Петков може да му се наложи да взема решение като Бойко Борисов дали да се откаже, или не от своя депутатски имунитет.

Предложението на прокуратурата  е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство,  подадена на основание чл.110 от Конституцията на Република България с неверни данни.

Според основния закон за депутати и министри могат да бъдат назначавани само български граждани.

От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от К.П. пред президента на Република България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители.

През 2021 г срещу Кирил Петков бяха образувани три проверки. Първата е за невярна декларация пред президента, че е само български гражданин.

Втората е за неверни обстоятелства в декларация на политика за участия в търговски дружества, а третата - за действията му като министър относно смяната на управителните органи на Българската банка за развитите. Всички те завършиха със заключение, че няма данни за престъпление.

По повод декларацията за канадското гражданство прокуратурата каза, че тя няма доказателствена стойност, а е само уведомление. Ако законът бил друг, Петков можело и да бъде обвинен. Той се бе отказал от гражданството си, преди да стане министър - на 24 април 2021 г. върнал паспорта си. Пое икономиката на 12 май, но спря да има канадски паспорт чак през август.

Спорът за гражданството на Кирил Петков стигна и до КС. 

През 2021 г.  бе образувано дело по искане на народните представители от ГЕРБ-СДС.  Според тях  при назначаване на служебното правителство на 12 май т.г. Кирил Петков е бил с двойно гражданство.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова публикува във фейсбук и справка от статуса на Петков. По думите ѝ след проверка на заявлението на служебния министър излиза, че документите за отказ от канадско гражданство не са подадени на 21 април 2021 година, както той твърди, а едва на 19 август 2021 година.

Радев отрече да знаел за двойното гражданство на Кирил Петков, когато го е назначил за служебен министър.