Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимката на голдън ретрийвър до затрупания си от земетресение стопанин, развълнувала мрежите
Снимка: Фейсбук
Снимката на голдън ретрийвър до затрупания си от земетресение стопанин, развълнувала мрежите Снимка: Фейсбук

Голдън ретрийвър лежи върху руините на срината от земетресение къща. Лапата му е допряна до човешка ръка, която се подава от развалините.

Тази потресаваща снимка обикаля мрежите от вчера. Десетки хиляди хора я споделят като кадър от срината Турция и се възхищават на кучето, което не изоставя стопанина си. Във всички мрежи снимката се разпространява с хаштаг "Молете за Турция", има най-различни интерпретации на историята. Турските фейсбук, туитър и инстаграм са изпълнени с нея, вече върви и в България и много други страни.

Оказва се, обаче, че от 2018 г. тази снимка се разпространява по същия начин при всяко по-голямо земетресение. През 2019 г. албански сайтове опровергават, че кучето е снимано при тяхното земетресение. 

Снимката се среща и в много сайтове за кучета спасители от различни държави на различни езици - английски, испански, италиански, полски, чешки и др.

Проверка на "24 часа" в мрежата показа, че сърцераздирателното фото е част от рекламна кампания на фирма за производство на кучешки храни и добавки. Истинска ли е или режисирана - не е ясно. Голдън ретрийвърите много често се използват като спасителни кучета. В българската планинска спасителна служба има две от тази порода.