Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Денис Мустафа Камел ал Газзи избягал и се предал 2 дни след убийството. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Денис Мустафа Камел ал Газзи избягал и се предал 2 дни след убийството. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Илиян Илиев осъзнавал, че умира

Няколко метра Денис Мустафа Камел ал Газзи е гонил Илиян Илиев, за да го намушка във врата. Двамата не са се познавали, единствената им среща е във фаталната за Илиев вечер на 9 януари 2022 г. Това става ясно от обвинителния акт срещу наркодилъра Ал Газзи, който вече е подсъдим за убийството на младежа.

Делото е внесено в Софийския градски съд на 27 януари т.г. Точно тогава Илиев трябваше да навърши 34 г. Вместо това остана завинаги на 32. Мъжът, който се препитавал като таксиметров шофьор, бил с приятели на 9 януари м.г. в заведение в кв. “Люлин”. Гледали мач. Около 22 часа телефонът на Илиев звъннал. Обадил му се неговият приятел Станислав Стефанов и му казал, че е станал баща. Затова компанията отишла до игрищата встрани от близкия блок 225, за да запалят фойерверки и да отпразнуват щастливото събитие.

На игрището били Илиев и 5-има негови приятели. Още 4-ма наблюдавали зарята отвън. Гърмежите обаче подразнили Кристина Тодорова, която слязла, за да се разправя и опитала да напръска с лютив спрей Стефанов, който още палел фойерверки. Мъжът я видял и успял да се предпази.

Около 22,35 ч Ал Газзи също се появил. “Ей, какво правите, ще ви избия и ще ви смачкам, боклуци”, крещял той. “Ей сега ще ви убия всичките, ще ви заколя”, била друга част от заканите му. Тогава един от приятелите на Илиев решил да го успокои. “Братле, не се превъзбуждай! На момчето му се е родил син, зарята свърши, тръгваме си”, казал Любомир Сталев. Репликата не подействала, напротив. Ал Газзи извадил нож от джоба на якето си и застанал пред изхода на корта. Сталев се стреснал и влязъл навътре.

Ал Газзи продължил да крещи, а мъж от компанията му казал да се маха. Това разярило мъжа, който продължъл със старите закани. Изкрещял и “Ще те убия, сега ще видиш какво ще стане”. Държал и ножа в ръка.

Компанията не го взела на сериозно и тръгнала да излиза от корта. Илиев бутнал леко Ал Газзи, за да се отмести от вратата и продължил напред. Изминал няколко метра и стигнал до тротоарите, докато Денис вървял с ножа в ръка и крещял “ще ви избия, ще ви изколям”. Настигнал Илиев, застанал с лице към него и с един удар с ножа го пробол в долната част на шията.

Илиян паднал на земята, но успял със сетни сили да се изправи. “Братле, тоя ме закла”, казал той на един от приятелите си. Започнала да тече кръв, а Илиев се подпрял на паркирана кола. По това време Ал Газзи вече бягал от кортовете.

Илиев дори не могъл да се държи подпрян и се свлякал на тротоара. Давел се в кръв и издавал нечленоразделни звуци. Приятелите на Илиев се опитали да му се притекат на помощ и да запушат раната. Викнали и линейка. Дори хора от блока слезли, но Илиян продължавал да се мъчи. Линейката пристигнала около 15 минути след намушкването. Спешните медици констатирали смъртта на Илиев. 

Убитият Илиян Илиев осъзнавал, че умира, давел се в кръвта си.
Убитият Илиян Илиев осъзнавал, че умира, давел се в кръвта си.

В следващите часове Ал Газзи се укрива. Мъжът е в изпитателния срок на условната си присъда за разпространение на дрога. Той получил година и половина с 4-годишен изпитателен срок, след като се споразумял с прокуратурата. Къде е ходил, не е ясно. Знае се, че се е отървал от ножа, който не е намерен. По медиите се появяват и информации, че освен тази присъда, Ал Газзи е подсъдим и по друго дело за дрога. Впоследствие се оказва, че това не е вярно. Има оперативни данни, че е ходил да си купи дрога, но те не са потвърдени от разследването на градската прокуратура. Според част от свидетелите, с които той е бил преди убийството, мъжът е употребил наркотици, преди да слезе и да се разправя. Приятелката му пък го описва като агресивен.

Ал Газзи се предава на 11 януари 2022 г., 2 дни след убийството. Заради миналото време не му е правена експертиза дали наистина е бил дрогиран, няма и такова обвинение. Адвокатът му Мирослав Христов смята, че той е действал при самозащита. Такава теза застъпи защитникът при няколкото искания на Ал Газзи да излезе от ареста. Той бе пуснат с електронна гривна и седи вкъщи от 12 януари т.г. (виж карето долу). Това стана, след като Ал Газзи и адвокатът му искаха отвод на наблюдаващата прокурорка по делото Виолета Желева и това ѝ пречеше да вкара обвинителния акт в съда, макар разследването да бе приключило. Две инстанции потвърдиха нейния отказ да се отведе като правилен.

Ал Газзи е обвинен за убийство по особено мъчителен за Илиев начин. Причината е, че таксиметровият шофьор не е починал веднага. Минали са няколко минути. “През този период Илиев е бил в съзнание, като е изпитвал значителни по интензитет предсмъртни мъки, можел е съзнателно и емоционално да преработи случилото се”, аргументират се от градската прокуратура. И обясняват, че дилърът е съзнавал какво прави и се е целил във врата на Илиев.

Според тях Ал Газзи е извършил убийството по хулигански подбуди. Причината е, че той и Илиев не са се срещали преди, не се познават, дилърът нямал личен мотив. Единствената му цел била да покаже, че може да извърши убийството.

Ако бъде признат за виновен, Ал Газзи може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Очаква се съдия Веселина Ставрева да определи дата, на която процесът да тръгне.

Викат в полицията администратор на група във фейсбук заради протести след пускането на Ал Газзи с гривна

На разпит в полицията е била извикана една от администраторките на фейсбук групата “Люлин”. Поли Ванкова е давала показания, защото обвиненият за убийството на Илиян Илиев Денис ал Газзи се почувствал застрашен.

Той се оплакал в столичното 9-о РУ, което отговаря за кв. “Люлин”, че протестите срещу освобождаването му под домашен арест застрашават него и семейството му. Не е ясно защо Ал Газзи се е спрял точно на Ванкова, вероятно защото е от администраторките на групата, от която тръгна спонтанния протест. Той бе на 12 януари, след като няколко часа по-рано Софийският апелативен съд пусна Ал Газзи под домашен арест и с електронна гривна.

Демонстрацията бе пред блок 225 в квартала, в който той търпи мярката си за неотклонение. Именно до него бе извършено и убийството на Илиев. 

На 12 януари жители на кв. “Люлин” и приятели на Илиян Илиев излязоха на протест срещу пускането под домашен арест на Ал Газзи.
На 12 януари жители на кв. “Люлин” и приятели на Илиян Илиев излязоха на протест срещу пускането под домашен арест на Ал Газзи.

“Днес (вчера - б.а.) бях извикана от служители на 9-о РУ, за да дам обяснения по повод на публикациите си във фейсбук групата на Люлин, във връзка с убиеца на Илиян Илиев - Денис ал Газзи. Той и семейството му се чувствали застрашени от моите публикации, незаконни протести и заря, организирана пред входа му??! ”, написа Ванкова. И обясни в публикацията си, че има право да говори и да изразява възмущението си от решението на съда. Това можело да става и с протести. Ванкова бе категорична, че предупредителният протокол, който ѝ написали в районното, няма да я уплаши.