Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ареста на Бернардо Провенцано
Ареста на Бернардо Провенцано

Тото Риина, Бернардо Провенцано и Матео Денаро - жертви на болестта. И Провенцано като Денаро е арестуван, след като тайно посещава болница в Марсилия

Живей в тайна,

пази богатството си!*

Тримата последни босове на Коза ностра - Тото Риина, Бернардо Провенцано и Матео Денаро, заболяват един след друг от рак. А Кръстника, от когото поемат мафиотската организация - Лучано Леджо, не успява да се разболее, защото умира от сърдечен удар в затвора на 68 години.

Смъртоносната болест покосява последователно босовете, които са от клана Корлеонези, тъй като Леджо, Провенцано и Риина са от нашумялото от култовия филм “Кръстника” сициалианско градче Корлеоне.

Мафиотите често страдат

от онкологични

заболявания,

неслучайно към няколко от затворите, в които ги държат в Италия, има отделения за химиотерапия, защото честото им извеждане до болницата поставя в сериозен риск охраната.

Бруталният мафиот Леджо, окован в белезници в съдебната зала.
Бруталният мафиот Леджо, окован в белезници в съдебната зала.

Точно лечението от рак става причина за ареста не само на Матео Денаро, който бе хванат в болница в Палермо миналата седмица, но и за задържането на Бернардо Провенцано, който се укрива от властите цели 43 години. През 2003 година Провенцано, наричан още Счетоводителя и Булдозера, е все още в нелегалност, когато е диагностициран с тумор на простатата. Тогава решава да се оперира в Марсилия, Франция. За целта ползва лична карта на името на бащата на един от хората си, върху която също като Матео Денаро е залепил собствената си снимка.

След като претърпява

операцията,

Провенцано се прибира в Италия и нагло решава да подаде застрахователен иск до Националната здравна служба, за да може държавата да плати операцията, на която се е подложил. Италианската здравна каса и полицията обаче извършват проверка по случая. Отиват до адреса на собственика на личната карта - местен пекар на хляб, и го питат как се чувства след операцията. Той се кълне, че не разбира за какво става въпрос - никога не е имал проблем с простата, никога не е пътувал до Франция.

Матео Денаро ползва личната карта на сина на починал мафиот, върху която лепи собствената си снимка.
Матео Денаро ползва личната карта на сина на починал мафиот, върху която лепи собствената си снимка.

Така следователите бързо правят връзка със сина на пекаря, мафиот, пряко подчинен на Провенцано, и стъпка по стъпка влизат в следите на боса Провенцано. Той е издирван още от 1963 година след убийството на петима мъже в офис на строителна компания, като мафията оставя на място 108 гилзи.

Залавянето на Счетоводителя обаче отнема още цели 3 години след тайната операция в Марсилия. Засичането на Провенцано е много трудно, тъй като е изключително параноичен и предпазлив. Той никога не ползва мобилни телефони. Общува, както и Матео Денаро, само с т.нар. малки бележки, наричани в Сицилия - пицини.

Матео Денаро ползва личната карта на сина на починал мафиот, върху която лепи собствената си снимка.
Матео Денаро ползва личната карта на сина на починал мафиот, върху която лепи собствената си снимка.
Те са

написани с пишеща

машина и съдържат

кодирани съобщения

като например: "Овцете вече са за стригане. Точете ножиците" или "Моцарелата узря. Продавайте". За да стигнат от Провенцано до човека, който трябва да изпълни заповедта, бележките минават през множество посредници, крият се на тайни места. Точно една пицини, изпратена на мафиотския бос от съпругата му от Корлеоне, обаче става причина за задържането на Провенцано.

Полицаите успяват да

проследят и два пакета,

които жената изпраща към Счетоводителя. Те минават през много ръце, докато стигнат до фермата, където мафиотът се укрива. Провенцано е задържан през 2006 г. и умира от рак на пикочния мехур в затвора в Парма на 13 юли 2016 г. Другият бос на Коза ностра - Тото Риина - Звяра, го надживява само с 16 месеца. И той почива от рак в същия затвор - на 17 ноември 2017 г. след 5-дневна кома. Риина излежаваше 26 доживотни присъди. Много по-брутален от Провенцано, който спира масовите убийства, Звяра е отговорен за смъртта на повече от 150 души.

Тото Риина - Звяра в съдебната зала
Тото Риина - Звяра в съдебната зала
Лучано Леджо
Лучано Леджо

Само за да отмъсти на Томазо Бушета, Тото Риина поръчва да бъдат избити 11 души от семейството му. Бушета (също починал от рак) е знаменитият “разкаял се” мафиот, който нарушава омертата и заради показанията му 389 мафиоти получават общо 4675 години затвор, плюс 28 доживотни присъди. Част от тях са именно за Звяра.

Висок само 158 см, сирак,

израснал в крайна бедност

и завършил 5-и клас,

той е един от най-бруталните босове на Коза ностра. Първото си убийство извършва на 18 години след свада с връстник.

След като излиза от затвора, заедно с Бернардо Провенцано стават най-близките сътрудници на боса на Корлеонския клан Лучано Леджио. Той също получава първата си присъда на 18 години. Заради кражба на царевица.

Бернардо Провенцано
Бернардо Провенцано

А когато 6 месеца по-късно е освободен, веднага убива мъжа, който го издава на полицията. Много скоро Леджо става наемен убиец на родения през 1905 г. в Корлеоне лидер на клана Микеле Навара. Младият мафиот обаче е толкова брутален, неуправляем и жаден за власт, че Навара решава да го отстрани. Вика го на среща в

имение, в което го чакат

15 въоръжени мъже.

Леджо обаче успява да се измъкне с много леки наранявания. Две седмици по-късно Наваро и негов приятел лекар са застреляни в автомобил на изолиран селски кът край Корлеоне.

Леджо оглавява клана и в следващите години заедно с Тото Риина и Бернардо Провенцано подчиняват целия остров. Извършват серия от отвличания на хора срещу откуп, убиват главния прокурор на Сицилия заедно бодигарда му. Леджо е задържан в Милано през май 1974 г. А от затвора, излежавайки доживотната си присъда, поръчва убийствата на подполковник Джузепе Русо и съдия Чезаре Теранова. Лучано Леджо умира от сърдечен удар в затвора през 1993 г., когато мафиотският му клан започва да получава първите сериозни удари от правосъдието. Коза ностра вече от години се ръководи от Тото Риина. Със серия от убийства той успява да подчини всички сицилиански мафиотски кланове и

обявява война на

държавата, като поръчва

убийствата на магистратите

Джузепе Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г.

В резултат Италия променя закони и праща в Сицилия 12-хилядна армия в помощ на полицията, най-голямата военна маневра в страната след Втората световна война. Тото Риина поръчва “слепи” бомбени атентати в Рим, Милано и Флоренция. В тях загиват 10 невинни мъже, жени и деца (драмата на мъж, загубил 4-има близки хора в атентатите четете на 20-а стр.). Звяра е задържан през 1993 г. и Бернардо Провенцано поема Коза ностра.

Забранява

ненужните убийства,

но продължава успешно да контролира целия нелегален бизнес на организацията, става изключително успешен в печеленето на обществени поръчки. До ареста му през 2006 г., когато бос става Матео Денаро.

Преди да бъда арестуван в болницата в Палермо миналата седмица, той се укрива от властите цели 30 години. Учтив, усмихнат и винаги добре облечен, Денаро е наричан Кльощавия и Плейбоя. Има колекция от костюми “Армани”, часовници “Ролекс” и очила “Рей-Бан”. В последните му леговища полицията откри книги на Ницше и биографията на руския президент Путин. Много обичал да чете и пред приятели разказвал, че съжалява единствено, че не е успял да завърши училище.

В нелегалност, Матео Денаро управляваше активи на мафията за около 4 милиарда евро. Поне до 2015 г., когато

полицията арестува

100-тина души от клана му,

включително дъщеря му,

племенниците му и много други роднини. Макар и не така мощна като през 80-те и 90-те години на миналия век, чрез подставени лица Коза ностра продължава да контролира бизнеса с боклук, вятърни и соларни паркове, хотели, ваканционни селища, супермаркети. Сицилианската мафия печелеше обществени поръчки, управляваше бизнеса с наркоразпространението. Една от причините Матео Денаро да се укрива успешно толкова дълго не е само омертата и мрежата от хора на мафията, но и масонските ложи в района, които се грижели и за бизнеса на Коза ностра.

Изследване показва, че в този район на Италия е най-голямата концентрация на масонски ложи в цялата страна. Всъщност масонските организации и мафията възникват в един и същи момент на Средновековието - тайни организации, родени от необходимостта да бъде заменено феодалното управление в Европа. Буржоазните революции докараха капитализма, но в Сицилия винаги е управлявала Коза ностра…

* Правило на сицилианската Коза ностра