Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българския културен клуб "Цар Борис Трети" в Охрид СНИМКА: АРХИВ
Българския културен клуб "Цар Борис Трети" в Охрид СНИМКА: АРХИВ

Пребитият секретар на българския клуб в Охрид е в тежко състояние. 23-годишният българин от град Охрид Християн Пендиков е с множество спукани прешлени, ребра и счупена челюст. 

Нападението е извършено снощи около 22.00 часа българско време пред заведение. Пендиков е бил с приятелката си. Преди да напусне бара той е бил обиждан и провокиран от компанията на Спасески - бугараш, татарин, фашист, ще ви....майката българска, пише Дарик.

Християн е настанен за лечение в местната болница. Предстои транспортирането и прехвърлянето му в болница в Скопие.

Министерството на външните работи на България извика посланика на РСМ и му връчи протестна нота относно побоя.

Властите в Северна Македония трябва да предприемат незабавни и ефективни мерки за борба с престъпленията от омраза срещу българите, призоваха от МВнР.

Българското правителство е започнало акция по евакуацията на тежко пребитият Християн Пендиков, който е секретар на културния ни клуб в Охрид, научи bTV от дипломатическата ни мисия в Северна Македония.

За целта е изпратен самолет "Спартан", който се очаква да кацне в съседката ни около 16 часа, а след това 23-годишният Християн ще бъде настанен във ВМА, където ще бъде лекуван, предаде bTV.

Акцията идва, след като държавният глава Румен Радев изрази остра позиция към Северна Македония за случилото се и посочи, че страната ни е в готовност да организира въздушна евакуация.