Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Херцогът разпознава увереността, топлотата и емпатията на майка си у жена си. Неща, които не се имитират и той не греши, потвърждава д-р Цветеслава Гълъбова

Прилича ли Меган Маркъл на принцеса Даяна? Това ли е ключът за силната любов на принц Хари към съпругата му, която го отдели от кралското семейство?

Очевидно не говорим за визуално сходство, а за други паралели. Херцогът на Съсекс сам признава в нашумелия сериал на Netflix “Хари и Меган”, че вижда много от майка си в жена си. Това провокира любопитството ни към по-дълбок анализ на казаното от него - какво всъщност означава този едипов комплекс, може ли само той да смята така или действително Меган притежава много от качествата на Принцесата на народа. И тази специална връзка между двамата ли обяснява поведението на младите и скандалното им откъсване от кралската фамилия?

“Не е необходимо това да е било осъзнато търсене - аз искам точно такава жена, която да прилича на майка ми. Навярно е един естествен процес, който е нормален в поведението на мъж, загубил рано майка си - коментира пред “24 часа - 168 истории” д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница “Свети Иван Рилски”. - Добре известно е, че момчетата, когато пораснат, подсъзнателно търсят жени, които приличат на майките им. При него тази женска фигура е липсвала в най-важния период на съзряването и тази липса остава завинаги. Затова е съвсем естествено в зрелостта си да се насочи именно към жена, която в неговите представи идентифицира с майка си.”

От съществено значение при формирането на това възприятие за прилика не е външността, а духовността и сходствата в поведението на дамата при вземане на решения в определени ситуации.

“Мъжът си казва: “Моята майка би постъпила така. Вероятно тя ще направи така” - обяснява д-р Гълъбова. - Когато говорим за случая на Хари, следва да имаме предвид, без да е нужно да познаваме него и майка му лично, че това са интелигентни, възпитани, диференцирани хора, отраснали в други условия. Такъв човек не би заложил на нещо повърхностно и елементарно като външната прилика.”

Херцогът на Съсекс изтъква, че съпругата му притежава същата увереност, съпричастност, топлина и емпатия, на каквито е била способна и е носила у себе си принцеса Даяна. Изниква въпросът обаче дали такова “разпознаване” би могло да е измамно заради самата потребност от него.

“Винаги когато се правят такива проекции, има риск от грешка. Можем да сбъркаме в силното си желание да видим прилика и сходство там, където ги няма. Това не е необичайно - разяснява д-р Гълъбова. - Но емпатията, топлината и увереността са неща, които не могат да се имитират успешно за дълго време. При една продължителна връзка рискът да сбъркаме и да ги видим там, където ги няма, е всъщност минимален.

Особено за емпатията, която струи от човека, който е способен на такава. Другият го усеща инстинктивно.

Най-вероятно Хари не е сбъркал. Оставам с впечатление, че той е един емоционално интелигентен и чувствителен човек. Такива хора умеят да управляват експресията на емоциите си и ги разпознават правилно у другите.”

При херцога на Съсекс не само личността на жена му, но и отношението към нея от страна на неговото семейство подсилват усещането и връщат спомена за неговата майка. И двете дами не се вписват добре в кралската фамилия, критикувани са, изолирани са в определени моменти като аутсайдери, докато в същото време са любимки на хората и на пресата, интересът към тях е огромен и папараците ги тероризират. Това засяга и струната на травмата от смъртта на принцеса Даяна, която е много дълбока за нейния по-малък син. Така фактът, че Меган споделя голяма част от терзанията на Даяна някога, събужда желанието на Хари да закриля по всички възможни начини жена си.

“Приемам, че ще има хора по света, които фундаментално не са съгласни с това, което съм направил и как съм го направил, но знаех, че трябва да направя всичко възможно, за да защитя семейството си. Особено след случилото се с майка ми. Не исках историята да се повтори”, обяснява принцът.

Едно от най-смелите изказвания на херцога също така е, че ако Даяна беше жива, е щяла да бъде “най-добра приятелка” със съпругата му. Това говори красноречиво за липсата на всякакво колебание относно любовта му към Меган - поставя я на пиедестал до този, на който е майка му за него.

“Той е абсолютно убеден в правилността на своя избор, който би бил потвърден от майка му, която той обожава - казва д-р Гълъбова. - Той е сигурен, че тази жена-пример в неговия живот би одобрила неговата половинка и това е много важно за него. Разбира се, за него Даяна е на пиедестал и това е съвсем естествено. По принцип човешката психика е така устроена, че имаме тази склонност, когато загубим близък човек, особено след като мине повече време, да забравим лошото. И да идеализираме този човек. А когато говорим за майката, това е още по-силно изразено. Тя е единствена за него.

Изглежда сега Хари разчита на семейството, което създава сам, за да получи повече топлина и обич, за сметка на семейството, от което произхожда. По някакви причини не може двете колела да вървят едновременно и той е направил своя избор.”

Неслучайно мнозина наблюдатели биха казали, че Хари е под абсолютната власт над Меган, защото неговото обожание е видимо.

Малко вероятно е херцогинята умишлено да подчертава по различни начини, че прилича на Даяна, за да се радва на контрол над своя съпруг. Това би бил един изтощителен ежедневен процес, в който и най-добрата актриса не би издържала дълго. В медийното пространство, разбира се, би могло да се правят намеци за действия на Маркъл в този дух, за да се покрие тя с искрици от неугасващия блясък на Принцесата на народа.

“Това би била злоупотреба от нейна страна. А едно такова нещо няма как да не бъде забелязано от страна на другия човек, в случая Хари - разсъждава д-р Гълъбова. - Иначе да, тя е актриса, може и да търси този ефект извън отношенията в семейството.

Интересът към тях е голям и това оказва влияние. Поведението на човек се определя от две групи фактори. Едната са така наречените вътрешни стимули - какво мисли, как го чувства, произход, манталитет, житейски опит и т.н. Другата група са факторите от външната среда. Със сигурност и медийният интерес, и фактът, че тя е актриса, оказват влияние върху нейното поведение. Но кои натежават, не мога да кажа.”

В своята книга “Резервен” херцогът разказва истории от живота си, които предизвикаха разнопосочни реакции. Интересът е сензационен. Британската преса побърза и да направи справка за дребни фактологични неточности в книгата. Така писателят, помогнал в създаването на мемоарите, бе провокиран да обясни лаконично в социалните мрежи, че не е задължително един спомен да бъде факт.

“Спомените, особено в детайлите, се променят. И когато мине време от някакви емоционално натоварени събития, паметта ни е така устроена, че започваме да възпроизвеждаме като реален спомен емоцията, която изпитваме - обяснява д-р Гълъбова. - Явно принцът е имал потребността да разкаже за своите преживявания. В много случаи това е маркер, че човек иска да започне на чисто, да извади демоните от душата си и да продължи.

Не може да му отнемем правото да обича, да не обича, да изпитва неприязън, отвращение, да е уморен и т.н. По никакъв начин това, че е член на кралското семейство, не го прави различен от нас.”

При всички случаи приликите, които Хари намира между Даяна и Меган, не само обясняват силната му връзка със съпругата, но могат да предвидят и много събития от близкото му бъдеще и взаимоотношенията с кралското семейство. И точно това ще бъде тънката нишка, чрез която сериалът от платформата Netflix ще продължи и в живота.