Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дина Болуарте
СНИМКА: Wikipedia
Дина Болуарте СНИМКА: Wikipedia

Перуанските власти обявиха извънредно положение в столицата Лима и още редица други региони заради протестите през последните седмици срещу президента Дина Болуарте, отнели живота на най-малко 42 души, съобщиха агенциите, като се позоваха на президентски указ, обнародван в перуанския държавен вестник.

Освен в Лима извънредното положение се въвежда и в региони като Пуно, Куско, Каляо, Апуримак и други. Мярката влиза в сила от днес и се обявява за срок от 30 дни. Тя ще позволи на армията да се намесва, за да поддържа обществения ред и предвижда временното ограничаване на някои конституционни права, като например свободата на движение и на събрания, се казва в указа.

След като на 7 декември беше отстранен от власт и арестуван президентът социалист Педро Кастильо по обвинение в държавен преврат заради опит да разпусне парламента, в Перу започнаха големи антиправителствени протести. Те са съпроводени от блокирания на пътища, нападения срещу летища и сгради на органите на властта. При сблъсъците загинаха над 40 души, а стотици бяха ранени.

Болуарте, която беше вицепрезидент на Кастильо, го наследи на поста в съответствие с конституцията и е от същата лява партия като него. Но демонстрантите, които я смятат за "предател", настояват тя да се оттегли, както и за незабавни избори.