Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият бразилски министър на правосъдието Андерсон Торес.
Бившият бразилски министър на правосъдието Андерсон Торес.

Бившият бразилски министър на правосъдието Андерсон Торес, който на втори януари оглави службите за сигурност в столицата, беше арестуван по подозрение в "бездействие" и "съучастие" по време на щурма срещу правителствени сгради от поддръжници на бившия президент Жаир Болсонаро, предаде Ройтерс. цитирано от БТА.

Торес е бил задържан при завръщането си в бразилската столица от почивка във Флорида – същия американски щат, за който замина и бившият му началник и бивш президент Жаир Болсонаро, след като загуби изборите миналата година.

В неделя поддръжниците на Болсонаро излязоха на протести, чиято кулминация беше нападението срещу Националния конгрес, Върховния федерален съд и президентския дворец.

Началникът на федералната полиция Андрей Родригес определи действията на демонстрантите като "терористични" и заяви, че за насилието е допринесло и "вероятно умишленото бездействие на лицата, отговорни за сигурността във Федералния окръг",

Във вторник съдията от Върховния съд на Бразилия Алешандри де Мораис разпореди Торес да бъде арестуван.

В четвъртък полицията откри при обиск в жилището на бившия министър проект на декрет, който по думите на разследващите е предвиждал извънредни мерки, позволяващи анулиране на резултатите от президентските избори от Лула да Силва.

Според Торес проектодекретът, иззет в негово отсъствие, е "изваден от контекста" и вероятно е бил част от купчина с документи за изхвърляне.

Освен това, след като научи за заповедта за задържането му, бившият правосъден министър написа в "Туитър", че ще прекъсне ваканцията си и ще се завърне в Бразилия.

Новият министър на правосъдието Флавио Дино даде срок на Торес да се върне в страната до понеделник и предупреди, че ако не го спази, ще предприеме действия за екстрадицията му.