Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Малката църква била построена в края на 1470 г. по заповед на Елизабет Удвил - съпруга на крал Едуард IV.
Малката църква била построена в края на 1470 г. по заповед на Елизабет Удвил - съпруга на крал Едуард IV.

Мистерията, която витаеше около изгубения параклис на „Свети Еразъм“ в Уестминстърското абатство, най-после бе разплетена. Ново проучване твърди, че малката църква била построена в края на 1470 г. по заповед на Елизабет Удвил - съпруга на крал Едуард IV, наричана още „Бялата кралица“. Експерти са стигнали до извода, че помещението най-вероятно е било използвано от нея и други членове на кралското семейство за поклонение пред християнския духовник. Според писанията той е бил мъченик, а за ужасяващата му смърт свидетелствали картини по стените. От тях се разбирало, че Еразъм е изкормен, докато бил вързан за маса.

В църквата са намерени един от зъбите му и множество други реликви, които са му принадлежали.

По последни данни параклисът в негова чест е съществувал по-малко от четвърт век, преди да бъде разрушен през 1502 г.

Доскоро ролята на олтара в исторически план бе неизвестна. Проучването взема предвид новооткрит кралски грант за построяването му.

Какво е заключението на екипа?

Църквата е създадена по поръчка на Бялата кралица и вероятно по проект на архитекта Робърт Стоуел. И до днес остава неясно как е изглеждала в цялостен вид, тъй като от нея са запазени единствено останки. С местоположението й също се спекулираше. Разследването установи, че е била построена на терен, който преди това се е използвал за градина. Била е разположена и близо до сергии, където търговци продавали стоките си.

Според съавтора на изследването Матю Пейн параклисът на свети Еразъм е бил място за „култ“ към изтезавания до смърт светец, но също и за кралски погребения. Едно от тях било на осемгодишната кралска внучка Ан Моубрей, наричана още детето-булка. Причината – още като бебе Ан е омъжена за друго кралско бебе на име Ричард през 1478 г., но двамата умират още като невръстни.

Учените казват, че церемонията по изпращането на Моубрей не случайно е била проведена в църквата на св. Еразъм, тъй като той бил покровител на децата и тяхното благосъстояние