Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев и Корнелия Нинова. Снимка Архив
Румен Радев и Корнелия Нинова. Снимка Архив

След неуспеха на първите два мандата в рамките на 48-ото Народно събрание предстои президентът Румен Радев да връчи трети на парламентарна група по свое желание.

Залаганията коя ще е тя започнаха още в самото начало след изборите на 2 октомври, тъй като изглеждаше, че няма шансове за формиране на стабилен редовен кабинет. Почти всички формации калкулираха вероятността да получат проучвателната папка, но най-вероятно тя ще отиде в БСП.

Каква е причината? Те са три.

 

Първо, всеки път в последните две години е връчвал мандата на соцпартията, колкото и да са пресмятали, че други имат повече шансове да сглобят кабинет.

Второ, самият той е избран от средите на левицата в първия си президентски мандат, а за втория разчиташе и на лична подкрепа заради политиката си.

И трето, колкото и някои наблюдатели да твърдят, че Румен Радев ще формира своя партия, той никога няма да го направи, докато е президент. А след това БСП ще му е необходима и връчвайки мандата, трупа червени точки пред електората. Има предположения на политолози, че след края на президнтските си години ще се опита да овладее столетницата и да я оглави. Подобен сценарий обаче пробва и Георги Първанов безуспешно. Той бе изключен от редиците на бившата си партия. Затова е възможно Румен Радев да се поучи от примера му и да постъпи другояче. Как? Още е твърде рано да се каже. Дотогава има 4 години.