Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хайнрих ХІІІ по време на ареста.
Хайнрих ХІІІ по време на ареста.

Благородническото семейство Ройсен, към което принадлежи и заговорникът Хайнрих ХIIIІІІ, макар и с много стари традиции, е сравнително непознато в Германия. Но в миналото от рода на конспиратора произлизат известни дипломати и офицери, както и Велик магистър на Тевтонския орден. Всички те водят началото си произхождат от императора на Свещената Римска империя Хайнрих IV, затова и до днес всички мъжки членове на семейството се наричат с това име.

Хайнрих ІV на поклонение в Каноса.
Хайнрих ІV на поклонение в Каноса.
Още от 12 век фамилията Ройсен управлява различни територии в днешните федерални провинции Бавария, Тюрингия и Саксония, както и на територията на Чехия. От 1329 г. Ройс управляват с ранг на принцове и следователно принадлежат към висшата аристокрация.

Не без доза ирония, германски медии извадиха на показ

забавни факти за историята на фамилията.

Според тях първият известен предшественик на Хайнрих се е наричал "Благочестивият". Неговият внук пък наричали "Богатият". Друг предшественик носел пикантното прозвище "Хайнрих Чушката". Докато за разлика от тях сегашният Хайнрих XIII трябвало да се задоволи с по-малко привлекателното име: "Хайнрих Арестуваният".

А доколкото в опита за преврат се проверяваше и руска следа, е любопитно, че името Ройс ("Reuss" – нем.) произлиза от "руски". Латинското име Ruthenus (или Rusze на немски) е използвано за първи път през 1292 г. от предшественика му Хайнрих Младия. Той получава прякора си заради брака си с Мария Свиховска, дъщеря на галисийския княз Свиховски и руска принцеса.

За нас е още по-интересна роднинската връзка на арестувания принц с българския царски род. Родовата им връзка започва от принц Хайнрих LXIII Ройс-Кьостриц, който починал през 1841 г. Политикът от кралство Саксония има дванайсет деца, а най-големият му син, Хайнрих IV, е

баща на царица

Елеонора Българска

Царица Елеонора Българска
Царица Елеонора Българска

А днешният конспиратор Хайнрих XIII е внук на първата братовчедка на кралица Елеонора - принцеса София Рената. Както е известно втората съпруга на цар Фердинанд I също е била принцеса Ройс цу Кьостриц. Двамата сключват брак през 1908 г. в Кобург. Елеонора печели сърцата на българите със своя благочестив живот и благотворителна дейност.