Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Буяр Османи СНИМКА: europeanwesternbalkans.com
Буяр Османи СНИМКА: europeanwesternbalkans.com

"Отношенията между България и Република Северна Македония се развиват в рамките на очакваното, осъществява се редовна комуникация и на 7 декември министърът на външните работи на България, с голяма делегация, пристига в Скопие, за да отбележим на бизнес форум това, че за пръв път стокообменът между двете държави надминава 1 млд. евро.

Само за последните десет дни имаше четири срещи на ниво министри, зам.-министри в различни сектори", каза на пресконференция министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. По думите му нормализирането на отношенията "иззема програмата на провокаторите”, които имат партийно-политически цели и „на които не трябва да се придава тежест, защото това ги прави по-силни”, предава БТА.

Няма политически натиск върху работата на съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония, каза беше Османи в отговор на журналистически въпрос, уточнявайки, че обществен натиск вероятно има, но ангажиментът на министерството на външните работи е да осигури възможност на комисията да работи. Министърът отбеляза, че самият той рядко общува с членовете на комисията, „за да не го усетят като форма на влияние”.

Османи отново заяви, че в страната има погрешно впечатление, че с ЕС се преговаря. „Регулациите и директивите са такива, каквито са, и те трябва да бъдат приети. Те не могат да бъдат променени, но ние можем да работим по темповете на присъединяване към ЕС. До ноември 2023 г. процесът трябва да бъде завършен и да започнем да отваряме главите по преговорите, защото можем да изпуснем момента, а за това е необходим държавен консенсус между политическите партии”, посочи Османи.

Според него държавата е решила своите екзистенциални въпроси, вътрешно се е консолидирала в условията на функционална мултиетническа демокрация и междуетнически отношения, оправила е отношенията си със съседите си и се е утвърдила в международен план и следващите години ще бъдат години на антикорупционна политика за държавата.

„Република Северна Македония има сериозен проблем с корупцията на всички нива, не само на политическо ниво. На всички възможни нива, във всички възможни социални сектори, където гражданите търсят услуги от държавата. И този фокус поставяме заедно с нашите партньори от САЩ и ЕС. Един от мотивите за започване на стратегическия диалог със САЩ беше участието им в антикорупционните политики и тук. Вече имаме два основни инструмента за мониторинг на антикорупционните политики - скринингът и преговорите с ЕС, и САЩ, чрез стратегическия диалог и техните инструменти”, каза Османи.