Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Правителството трябва да е с кратък мандат, за да се решат кризите - няма значение с кой мандат е
  • В момента границата ни е разграден двор
  • Арестуваха пиарката на една партия пред детето ѝ - в ЕС гледат, в Нидерландия такова нещо струва главата на правителството, каза още лидерът на ГЕРБ

През ГЕРБ има два варианта за номинация за премиер - лидерът на партията Бойко Борисов, или неутрална личност, която може да мине в парламента.  В понеделник президентът Румен Радев ще връчи първият мандат, а в ГЕРБ все по-силно се чуват призиви именно Борисов да е кандидатурата на партията. 

"Премиер си имаме, мисля, че по-добър от мен няма. Такова правителство на малцинството надали е най-доброто за стабилност и разбирателство. Още не е узрял политическият ни елит. Вторият вариант е все пак да излъчим премиер, който да мине... Можещ, знаещ и гарантиращ, че ще ви изведе от кризата - това съм аз. Или друг премиер, който да им даде възможност да не се обвързват с нас така. Той да може да подпише един морален документ с другите партии, с който да излезе пред парламента и да минем зимата. Всичко останало е див популизъм", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща на младежите на партията във Враца.

"Показателите на България бяха толкова добри, че нас ни приеха в Европейския банков съюз. Сега нашето място вече е заето от Хърватия, Румъния и Гърция. Казвам го с прискърбие, защото преди 2 г. бяхме преди тях. Лидерите на Европа идваха, за да видят как се справяме с охраната на границата", заяви Борисов.

2 г. безвремие, експерименти. Тотален удар в системата на МВР, само чистки доведоха до този резултат, каза още Борисов. Той обясни, че ГЕРБ не са съгласни да се отправят контраудари срещу Нидерландия. Трябвало най-бързо да се направи правителство. Румъния не ни е виновна, това което казва премиера на Холандия е абсолютна истина, в  момента границата ни е разграден двор, каза още Борисов. Той обясни, че това е един от най-големите донори в ЕС и било нормално да искат "ред, законност и справедливост и да се пази добре границата". В Австрия пък имало 75 хил. мигранти. Канцлерът казва - откъде дойдоха? А знаете, че те като отидат в центровете там, казват откъде са минали, каза още той.

Когато извършиха незаконните арести - нас ни оставете, забелязахте ли, че холандец и германка дойдоха да проверят как това се е случило. Всичко друго са го гледали, но да арестуваш пиарката на една партия пред детето ѝ. В Холандия такова нещо струва главата на правителството. Те дойдоха и гледаха. Това не е правова държава, каза още Борисов. 

Изходът е незабавно правителство с кратък срок. Има вариант да се направи и с първия мандат, и с втория, и третия, само трябва воля и правила, каза още Борисов.

Според него дебатът за Изборния кодекс трябвало да бъде в друга посока. Припомни, че в Гърция е имало бонус от 50 депутата за първата партия. Това ти дава основание веднага да отидеш и да предлагаш правителство. Прагът на влизането в парламента. Имаме ли полза от 7-8-9 партии. Ние като първа политическа сила как можем да направим правителство - само на малцинство. ГЕРБ си имаме премиер. По-добър от мене няма, колкото и нескромно да звучи. Правителство на малцинството надали е най-добро. И Меси е на 30 и нещо години, ама като влезе и вкарва. България си има Меси в това отношение и това съм аз, каза Борисов. И обясни, че не виждал конкуренция.

Вариант "С" няма. Толкова съм се наситил на управлението. Не забравяйте, че "Ипон" беше най-добрата фирма, а сега дори не знаете името на главния секретар, каза още той.  

Да се подпише документ с няколко точки, които да се спазват, казва Борисов. Имаме 10-15 дни, защото Радев проява разбиране, каза още той. Без значение в кой мандат е, но за мен - най важното е да направим правителство с кратък мандат, за да имаме бюджет, мерки, да може да успокоим пазарите, да приемем законодателство, и ако има отговорна политическа класа - да се договорим. Ние сме огромна коалиция в център дясното и без инат може да се направи правителство. Те да са министри, защото парламентът ще ги контролира, и ако някой си позволи да направи нещо различно, парламентът ще го свали; и това ще даде бързо решаване на всички въпроси. Така си го представям аз - повече от месец преговаряхме с "Реформаторския блок", така беше и с патриотичния фронт. Ако има някой, който може да ни изведе от кризата - то това съм аз, каза още Борисов.

Вариантът ако не се инатят, да се подпише един морален документ, че ако някой се изметне, всички ще го посочат с пръст. Ето,  искат бюджет - разписваме го и го правим. Президентът Радев проявява разбиране. Какво пречи да се направи това? Дори Асен Василев каза, че иска да се обсъжда със спокоен тон, но нека предварително да сложат по един подпис какво ще говорим, обясни още Борисов. 

Вариантите са ни два - можещ, знаещ, и гарантирано ще ви изведе от кризата - това съм аз. И друг премиер, който да им даде възможност да не се обвързват с нас, да подпишем този документ, да мине зимата и да решим въпросите на хората, обясни лидерът на ГЕРБ.

Антикорупционно правителство с физиономиите на Кирил и Асен е несъвместимо, те нарушиха основните принципи на правовата държава, каза още той.

Да монтираме едно правителство и с тези плаващи мнозинства да се случват законите. Въпросът е как и кой пръв ще мигне, за да може да инсталираме такова правителство, което да отиде при Рюте и да поеме ангажимент за границата, каза още Борисов. И обясни, че по-работещ парламент от този не е имало. 

При това изкривяване на пенсионните модели има пенсии по 3400 лв., а работещия по 1000 лв. Това е изкривен модел, каза Борисов. 

Радев правилно отбеляза, че който не е доволен от служебните министри - да направи правителство.

 И завърши с думите: "Отивам на друга - по-отговорна работа".