Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков КАДЪР: bTV
Кирил Петков КАДЪР: bTV

Всички български граждани ще наблюдават „Шоуто на Борисов“ следващата седмица. Това каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков пред БНР.

В понеделник президентът Румен Радев ще връчи  мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство.

Петков очаква "монолози, екипна игра, анализатори да дават колко невероятно ГЕРБ се опитват да направят правителство, но не могат".

Експерти ще се покажат, между другото експертите са нещо като смокинов лист, тези хора ще бъдат всичките зависими, така че г-н Борисов да може да ги контролира, когато си реши, каза Петков. И бе категоричен, че не вярва на „цялата опорка“ за правителство на експерти.

Имало само два начина България да има правителство - на малцинството с втория мандат, което да има ясна програма и гаранции.

Другият вариант е ГЕРБ, ДПС и БСП да си направят "хартиена коалиция" в третия мандат, но добави според него това е трудно ще се реализира. Те винаги се опитват да направят така, че българският народ да не разбере точно какво се случва, а тук ще бъде доста явно, а ние със сигурност ще осветляваме техните схеми, каза  Петков. Мисля, че, те вземайки решението за хартиената бюлетина казаха „ние не искаме правителство, единственото, което искаме е да отидем на следващите избори с новите правила, които току-що променихме“, каза Кирил Петков.

Той обясни, че парламентът не е готов да подкрепи правителство на малцинството с антикорупционна политика по никакъв начин. Няма как да има правителство на малцинството, което да е антикорупционно, реформаторско и да бъде подкрепено от един парламент, който до 3 ч през нощта успява да открадне шанса българските граждани да имат честен вот, каза Петков.

При вариант третият мандат да отиде в „Български възход“ те няма да могат да наклонят едно или друго мнозинство по никакъв начин. Според Петков това означава, че зад такъв мандат трябва да застане ДПС, ГЕРБ, БСП или „Възраждане“.

Петков определи като „небивалица“ и „борисовка“ твърдението, че баща му е присъствал на заседания на МС. Той смята, че целта на подобни тези е да отклонят вниманието на българските граждани, че в НС се прокарват закони, работещи срещу тях.

„И „Джемкорп“, и затварянето на Мариците се случват паралелно с връщането на хартиената бюлетина, както и с превръщането на машините за гласуване в принтери. Те не пожелаха да разпечатваме поне общия брой гласували с машина. Разговаряхме с хора, чиято единствена цел е да сменят правилата така, че да манипулират изборите“, каза още Петков. 

Ние със сигурност ще гласуваме против първия мандат. ДБ също. Вярвам, че няма да могат да съберат мнозинство. Те прегазиха нашите условия за втори мандат и показаха, че този парламент не може да работи с правителство, каквото бихме искали да има, обясни още той.

Петков не пожела да посочи конкретни имена, но заяви, че важни лидери от ЕС са му казали, че са знаели, че Борисов ги лъже. По думите на Петков, те са били информирани, че „Капитан Андреево“ е пробито, а „Росенец“ е врата към ЕС.

„Човекът, с който си говорих каза: „Докато има шанс Борисов да се върне, ние нямаме доверие, че Шенген ще работи“. Съвсем отговорно казвам, че съм имал такъв разговор. Огромната причина да не сме в Шенген е риска, че Борисов или негово правителство може да управлява“, каза още той.