Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заваля първият сняг в София  СНИМКА: Pixabay. Видео Фейсбук/Meteo Balkans
Заваля първият сняг в София СНИМКА: Pixabay. Видео Фейсбук/Meteo Balkans

 Времето над страната ще се определя от приближаващ средиземноморски циклон. По-значителни ще са валежите в сряда и четвъртък. Нови снеговалежи очакваме и в Предбалкана и високите западни полета, където ще се натрупа и бяла покривка. Това сочи седмичната прогноза на MeteoBalkans.

 Времето над Южна България и Дунавската равнина  ще е облачно и нерядко мъгливо, с чести ръмежи и ниски дневни температури. Над 800 метра в Западните Родопи ще вали и сняг.

Какво време ни очаква през новата седмица:

В понеделник: През нощта срещу понеделник над по-голямата част от страната ще е предимно облачно и на много места ще превали дъжд. Снеговалежи очакваме в Предбалкана и високите западни полета. Възможно е да се образува и снежна покривка между 3 и 10 см.

Очакваните минимални ще са между минус 3 и 2°С. Най-високи ще са стойностите по Черноморието - до плюс 4-6°С.

През първия ден от новата седмица в по-голямата част от страната денят ще започне с валежи от дъжд, като по-значителни ще са те над източните райони. Следобед валежите в Западна България ще спрат. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от изток и с него ще нахлува по-студен въздух. Максималните температури ще са около 4-8°С.

Времето в София: През нощта срещу понеделник ще паднат валежи от сняг. Минимална температура ще е около минус 2 °С. През деня ще преобладава облачно време и около обедните часове ще превалява слаб сняг. Следобед валежите ще спират. Максималната температура ще бъде около 4°С.

Времето в планините: Ще е предимно облачно с валежи от сняг. Ще се образува и нова снежна покривка. Ще продължи да духа умерен вятър от изток. Максималната температура на 1100-1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра - около минус 10°.

Времето по Черноморието: Ще преобладава облачно време с валежи от дъжд. По-значителни ще са те около Варна и Югоизточна България, където очакваните количества валеж ще са между 20-35л/кв.м. Максималните температури ще са 7°-9°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Времето на Балканите: През следващите 48 часа времето над Балканите ще се определя от приближаващ висок циклон, позициониран над Западна България и Егейско море. Очакваните валежи над Северозападния Предбалкан и Югозападна България ще са от сняг. По-значителни дъждове очакваме над Източна България и Турция.

Времето във вторник, сряда и четвъртък: През следващите три дни от седмицата времето над страната ще е по-често облачно и дъждовно. Във вторник по-значителни ще са валежите над крайните северозападни райони, а в сряда - и над южните райони.

В четвъртък, след временно прекъсване от юг, валежите отново ще се активизират, а причината е очакван средиземноморски циклон. Повишава се вероятността и от значителни по количества валежи над Рило-Родопския масив и крайните северозападни райони.

Ще продължи да духа умерен вятър от североизток и ще застудява.

Времето в петък, събота и неделя

След изтеглянето на средиземноморския циклон, времето в петък постепенно ще се стабилизира, най-късно над североизточните райони. Облачността ще се разкъса. Вятърът ще се обърне от северозапад и ще отслабне.

През почивните дни ще има значителна ниска облачност.