Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Николов СНИМКА: Архив
Александър Николов СНИМКА: Архив

Скандалът около меморандума с "Джемкорп" се разраства. Според ГЕРБ той не е прекратен от кабинета "Петков". В петък бяха сезирани ДАНС, МВР и прокуратурата, за да бъде извършена проверка за състоянието на тази договореност. Според партията на Бойко Борисов, тя дава цялата енергетика в ръцете на една офшорка.

Следващата стъпка, която ГЕРБ трябва да предприемат, е да сезират ФБР, иронично заяви пред БНР Александър Николов, който беше министър на енергетиката в кабинета "Петков".

"Скандал няма, той се създаде от една малка група от хора, оправдаваща невъзможността си да свършат нещо през последните 12 години".

Той обясни създаването му с наличието на големи финансови ресурси в този сектор.

"Контролът над енергетиката е контрол над цялата икономика и социалния живот, както и на това, което би се случило на следващите избори. Лъжеговоренето стана стандарт в медиите. Не се прави разлика между документ, на който пише на първа страница, че е неангажиращ, с такъв, който е ангажиращ. Служебният министър използва същите опорки, при положение, че не се дават никакви данни".

Николов коментира и твърденията на Росен Христов - министър на енергетиката в служебното правителство, който казва, че меморандумът не е прекратен.

"Той казва неща, които след 12 часа се променят точно по обратен начин. Повече от 7 месеца съм бил министър, преди това 3 месеца зам.-министър и моля всички медии да намерят дали има тема, по която съм си променил мнението. Този човек е използван многократно, за да повтаря кухи и безсмислени политически тези, за да валидира политически скандал".

Александър Николов обясни и как "Джемкорп" идва в България.
"През февруари 2022 година бяхме на посещение в САЩ и имахме срещи с множество инвеститори. След тях се случиха много неща в България. "АйПи 3" търсеше финансов партньор, който да реализира технологични и корпоративно неангажиращи документи с държавата в България. Компанията идентифицира "Джемкорп" като финансов партньор. Всеки енергиен проект е тежка инвестиция. В "АйПи 3" има бивши посланици на САЩ, представители на армията и на други военни структури. В компанията се разработват някои от най-сензитивните технологии, които скоро ще бъдат предлагани в енергийния сектор. Когота такава компания идентифицира партньор, филтърът и цедката, която трябва да минете, е сериозна. Естественият процес е да дадеш възможност на тази компания да реализира инвестиционна дейност в България, която съдейства за трансформацията на сектора".

Николов напомни казаното от изпълнителния директор на "Джемкорп", според когото писма за инвестиционни намерения са входирани в няколко институции. Бившият министър на енергетиката обясни още, че е проявен интерес и към Топлофикация – София.

България като нетен износител генерира огромни средства. Заради водената политика в България обаче сектора от водещ ще се превърне в средняшки.
Александър Николов определи като "неграмотно съставена конструкция" твърдението, че правителството на Кирил Петков е заложило в Плана за възстановяване и устойчивост намаляване на емисиите с 40% до 2026 година, което няма как да стане без затваряне на въглищните централи.

"Намаляването на въглеродните емисии ще се случи от само себе си. Технологията, която в момента се развива и прилага вече на навън, ще позволи това да се случи. Две трети от въглищните централи са корпоративно управлявани – ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 имат план за модернизация. Въглеродните им емисии ще изглеждат по различен начин".

Това, което застрашава работниците в мините в старозагорския регион, е една пропагандна конструкция от бюджета, която предвижда компенсация за бизнеса в размер на 200 лева, обясни още той.

Николов коментира също твърдението на Росен Христов, че дерогацията, която ни е дала ЕК за руския петрол, предвижда износ на произведените от него продукти

"Когато говорителят на ЕК излезе и каже няколко пъти, че не е така, но ние си имаме една малка губерниийка и сме решили, че ще си правим каквото си искаме, е обидно. Да се защитават корпоративни интереси и "Лукойл", при положение, че те не казват колко процента от петрола, който преработват е руски и какви са плановете за трансформация. Дерогацията цели да даде време на компанията да преработва петрол, който не е руски".

Той обясни, че цените на енергийните ресурси у нас са най-ниски в ЕС, а причина за това са структурите на акцизите и митата.