Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анахид Тачева
Анахид Тачева

Тялото ти не е готово за контакт със зрителя, трябва да не си напрегната, казвала ѝ Тачева

Анахид ме взе под крилото си и ме обучи на тънкостите в телевизията, казва журналистката

През 1988 г. БНТ обявила конкурс, че набира кадри за младежкото предаване "Формула 5". Благодарение на него Анахид Тачева печели не само колежка, но и най-добра приятелка до края на живота си.

"По това време бях актриса в Пловдивския театър и моите колеги ми предложиха да се пробвам - разказва пред "168 часа" бившата тв говорителка в БНТ Петя Тетевенска. - Аз се явих, без да знам нищо за медиите. На конкурса Анахид беше в комисията, а те

търсеха говорителка,

защото една от колежките беше в отпуск по майчинство. Тя веднага ме хареса и ме покани за това място. Взе ме под крилото си и започна да ме обучава, защото нямаше как да ме пуснат веднага. Имаше три месеца сухи тренировки. Не мога да кажа как и защо, но двете веднага се сприятелихме. Освен това поколението тогава беше изключително, не просто притежаваха брилянтна дикция, която вече рядко се среща, но бяха изумителни професионалисти. Ани ми казваше: "Виж как си седнала, тялото ти не е готово за контакт със зрителя. Не може да си много отпуснат в стола, в който седиш, но не трябва и да си прекалено напрегнат. Лицето ти не е готово. Трябва да си готова да заговориш, да привлечеш вниманието и да се усмихнеш". Изключително важен съвет, който вероятно вече и няма кой да даде. Какво значи да си готов за контакт със зрителя. Те го знаеха."

Анахид веднага харесала Петя Тетевенска за говорителка.
Анахид веднага харесала Петя Тетевенска за говорителка.

Двете стават неразделни не само в работата, но и извън нея. Започват да си ходят на гости, излизат навън, ходят на кино.
"По това време Анахид беше в разцвета на живота и на красотата си - отбелязва Тетевенска. - Тя нямаше 50 г. по това време, но изглеждаше на 30.

За мен Анахид беше от поколението на богините, на големите звезди, които са толкова красиви и женствени,

без да имат външна намеса

Те са близо до съвършенството, без да са минали през пластични хирурзи. Това беше поразително, както са големите актриси от онова време като Клаудия Кардинале и София Лорен. Този тип богиня беше Анахид."

На фона на цялата тази красота и женственост легендарната говорителка била отлична домакиня и имала завидни умения в кулинарията.

"Просто няма такъв случай, не познавам друг такъв човек - посочва журналистката. - Всичко в къщата й беше подредено и бляскаво, а храната, която правеше, беше толкова вкусна, че не ти се иска да излизаш от този дом. Как успяваше да се справи с всичко това на фона на тежкия график, дежурствата и 3 деца, просто не знам. Често се е случвало да решаваме задачи по време на дежурство за домашните на малката й дъщеря Ани."

Самата Анахид била толкова добра, че на моменти това граничело с наивност.

"В годините след промените настъпи т.нар. Луканова зима, когато всичко изчезна от магазините, нямаше ток, беше студено и ние се редяхме по опашки - спомня си Петя. - Месото изчезна, а за заместител имаше продукти от соя. Всички се оплаквахме от това, но Анахид - не. Тя просто каза: "Сега е така". Отиде и купи тези продукти и сготви толкова вкусно, че не беше за вярване. После ни раздаде рецептите, за да знаем как да я готвим тази соя. Това са на пръв поглед дребни неща, но всъщност описват нейния характер. Тази добронамереност бе обхванала целия й живот. Безпаричието беше огромно, но с Васил бяха добре финансово, защото той беше бизнесмен. Тогава аз исках да уча журналистика и тръгнах да се записвам, но се оказа, че трябва да се плати много висока такса за онова време. Без да се замисля и без да съм я питала, отиде и

извади парите

от семейната каса и каза: "Отивай да учиш, това е много важно". Има такива хора, които правят повече за теб, отколкото семейството ти. И тя беше от тях."

Иконата на телевизията била и дълбоко вярваща в Бога. В нея нямало отрицателни емоции, винаги намирала хубавото във всичко, което й се случвало.

"Анахид носеше в себе си аристократизъм, без да е със синя кръв - споделя Тетевенска. - Умееше да се държи спонтанно и непосредствено с хората. Чувството ми е, че тя е един светъл дух, пуснат на Земята и докоснат от Бога. Аз самата не съм религиозна, но имах респект към нейния поглед към света. И ако някой е бил доказателство, че има Бог и че някои хора са благословени от Него, ето това беше Анахид.

Беше толкова дисциплинирана и работлива,

изключителен професионалист с невероятна памет. Дори не мога да си представя защо точно на нея се случи тази болест. Всъщност вероятно това се дължи на загубата на сина й. Оттогава тя се промени и не успя да го преживее. Въпреки всички други удари, които понесе, тя се справяше, но след този имаше рязка промяна в поведението й. Не е могла да излезе от тази депресия. Беше много потресена, но не беше човек, който излага на пазара най-съкровените моменти от личния си живот."

Анахид Тачева като млада
Анахид Тачева като млада