Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кои фактори провокират

Шийният миозит е широко разпространено възпалително заболяване, което се локализира в областта на мускулите на шията и на рамото.

Има много фактори, които могат да провокират този патологичен процес, възможно е да се дължи на преохлаждане и пренапрежение. Човек настива лесно и неусетно. Достатъчно е малко течение или студен вятър и се появява болка в шията. Тя е доста силна и е добре да се лекува незабавно, за да няма дискомфорт.

Най-често срещани симптоми

- остра болка в мускулите, особено при движение;

- зачервяване;

- оток;

- повишаване на температурата;

- мускулна слабост;

- възпалени или увеличени лимфни възли;

- главоболие;

- болка, излъчваща се към лопатките, задната част на главата или рамото.

Ако формата на заболяването е гнойна (с инфекция), може да има възли в мускулите, втрисане и летаргия. Но основният симптом е болката.

Причини

Вратът започва да боли в резултат на спазми на шийните мускули и кръвоносните съдове поради преохлаждане. Тоест достатъчно е човек да излезе без шал във ветровито време или да стои под климатика, за да се появи остра болка във врата.

Проблемът може да възникне не само поради хипотермия. Има и други причини за появата на миозит. Те включват:

- травма;

- остеохондроза;

- заболявания, свързани с простуда;

- следствие от инфекции;

- силен стрес;

- дълъг престой в неудобна поза;

- прекомерно мускулно напрежение.

Разбира се, най-честата причина за заболяването е хипотермията. Възможно е проблемът да се появи и при рязко обръщане и опъване на мускулите. Или при дълго седене в една позиция, докато мускулите изтръпнат. Продължителен и силен стрес също може да е причина за проблема. Случва се, защото тялото силно напряга мускулите като защитна реакция.

Лечение

Най-напред трябва да се установи причината за болката. Ако тя е от преохлаждане, лечението е едно. Ако е от физическо

претоварване, се третира по различен начин. Необходима е консултация със специалист, който ще прецени какво да е лечението.

Преди това е добре да се осигури покой на мускулите на врата. Спрете всякаква физическа активност и не правете резки движения. Може да използвате болкоуспокояващи (хапчета или мехлеми), ако се налага.

Ако температурата се повиши, необходими са лекарства, които да я понижат. Градусите се вдигат, ако причината за болката е инфекция. Обикновено лекарят предписва аналгетици за облекчаване на болката и възпалението, което е важно при настинка на врата. Специални мехлеми също помагат. Силно втриване в кожата не се препоръчва, иначе е възможна хиперемия (силно зачервяване).

При инфекциозни заболявания се предписват лекарства, които понижават температурата.

Помага студен

или топъл компрес

Охлаждането ще помогне, ако има нараняване или мускулно напрежение. В кърпа се увиват бучки лед и се поставят върху възпаленото място. В никакъв случай не бива да се прави такъв компрес, ако причината за проблема е настинка, това ще влоши ситуацията.

Може да се направи загряващ компрес с водка - навлажнете кърпа с нея и я поставете на мястото, където боли, като отгоре я покриете с фолио и шал. Може да навлажните кърпата в смес от водка, мед и сок от алое. Такива компреси е правят по няколко пъти на ден.

Може да се използва и сол - тя се затопля в тиган и се изсипва в платнена торба, която се поставя върху възпаленото място. Процедурата се прави по няколко пъти. Солта трябва да е повече и да се нагрее силно.

Физиотерапия

и масаж

Масажът трябва да се извършва внимателно, с леко натискане на пръстите за около 15 минути. Той ще подобри кръвообращението и ще облекчи спазмите.

При мускулни настинки се използват електрофореза, кварцово нагряване или излагане на високочестотни електромагнитни вълни. Всички тези процедури ускоряват метаболитните процеси в тъканите и подобряват притока на кръв. Необходими са поне 10 процедури.

Може да затоплите болната област и с ултравиолетова лампа, което също помага.

Профилактика

- В хладното време е добре шията да се увива с шал или поло яка, а в жегите да се внимава с климатиците.

- Полезно е редовното закаляване, което ще помогне за привикване на мускулите към ниски температури. Тогава охлаждането на врата няма да предизвика спазми. Трябва да започнете с контрастен душ и студено разтриване.

- За укрепване на мускулите на врата си струва редовно да правите специални упражнения.

- Когато седите, трябва да избягвате претоварването на врата. И редовно давайте почивка на мускулите.

- За да възстановите кръвообращението, е важно да правите махове с ръцете, различни движения с главата и да седите облегнати на стола.