Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кой и защо уби сержант Петър Бъчваров на границата край Голям Дервент - задържаха двама турски граждани

"Разстрел! Това е! Убийство, извършено в тъмното, без никакъв визуален контакт с нападателя. Колегата просто е бил разстрелян, без да има възможност да се защити. Така коментира фаталния инцидент на българо-турската граница край село Голям Дервент зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Генади Тенев.

По негови данни патрулът, в който е бил убитият Петър Бъчваров от Елхово, най-вероятно е пратен да провери компрометирана част от оградното съоръжение.

Още на следващия ден турските власти задържаха двама заподозрени. Смята се, че единият е бил извършител на престъплението, а другият - помагач. Те са турски граждани и

в тях са открити пушка

и 23 ловни патрона

Каква е ретроспекцията на трагичното събитие?

Така малко след 20,30 ч. на 7 ноември, в навечерието на Архангелов ден - професионалния празник на родната полиция, служебният джип на 30-годишния граничар и колегата му от Министерството на отбраната се озовава пред поредната дупка в телената ограда на българо-турската граница. Бъчваров слиза пръв и с фенер в ръка отива до оградата, за да огледа ситуацията, без да подозира, че по този начин става лесна мишена. Внезапно проехтява изстрел, който се оказва фатален – пронизва граничаря в главата и той издъхва на място. Колегата му успява да се прикрие зад служебния автомобил, защото канонадата от изстрели не спира. По-късно вътрешният министър Иван Демерджиев ще съобщи, че военният също е отвърнал на стрелбата, но извършителите, които са стреляли от турската страна на границата, са успели да се измъкнат.

"Още с първия изстрел колегата е убит.

Стрелят и по

сержанта от МО,

който, за щастие, успява да се скрие зад МПС-то, а изстрелите продължават – 10-15 са произведени. Той остава невредим, а групата стрелци се оттегля в дълбочина към вътрешността на Турция", обявява главният секретар на МВР Петър Тодоров часове след трагедията. Случаят с разстреляния граничар на браздата е определен като безпрецедентен и провокира служебния министър на МВР да заяви, че оттук нататък нашите граничари ще стрелят "на месо", ако е необходимо.

"В случая става въпрос за криминално деяние и изключителна агресия. Дотук сме се опитвали нашите служители да изпълняват действията си без ненужни щети към хората, които се опитват да преминат границата. Уверявам ви, че ако има инциденти на границата оттук нататък, те няма да са насочени към нашите служители. Ще бъдем

абсолютно безкомпромисни,

заявява Демерджиев.

От извършения оглед на мястото на българска територия става ясно, че полицай Бъчваров най-вероятно е застрелян с ловна пушка. Назначена е балистична експертиза на откритите гилзи. Според разследващи паралелен оглед е направен и на турска територия. Веднага след инцидента от съседната държава докарали жандармерия и блокирали подстъпите към съседните градове.

Работната версия е, че са стреляли мигранти или трафикантите им, уплашени, че ще бъдат разкрити от българските граничари.

Убитият Бъчваров работел в системата на МВР от 7-8 г. и бил отличен служител. Той е потомствен полицай - баща му Димитър също е бил полицай, шеф в местното районно управление, а сега работел в общината. Майка му Керанка е учителка. Петър бил единствено дете, разказаха местни. Цялото градче е потресено и скърби за младия полицай, загинал нелепо на граничната бразда.

В прокуратурата в Ямбол е образувано досъдебно производство по чл. 116 от НК за убийство на полицейски служител при изпълнение на служебните му задължения.

Първоначално

то беше срещу

неизвестен

извършител,

каза окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев. И уточни, че това е специален текст от НК, по който законът предвижда най-тежките наказания - лишаване от свобода от 20 до 30 г., доживотен затвор или до живот без замяна.

"Имаме уверенията на турската страна, че стрелците ще бъдат заловени и предадени на правосъдието", обясни по-рано Демерджиев. Попитан защо българските граничари не патрулират по границата с бронежилетки, той допълни, че предпазните жилетки са тежки и биха затруднили работата им. Но затова пък щял да разпореди патрулите по границата да бъдат въоръжени с дълго оръжие.

Криминален случай, свързан с каналджии, нарече инцидента и военният министър Димитър Стоянов. Според него видеонаблюдението по границата трябва да бъде насочено и към турската територия. И призна, че в момента съоръженията не позволявали това. Военният министър определи като ненадеждно оградното съоръжение, припомняйки, че за него бяха дадени над 200 млн. лв., а самото то бе определено като "Китайска стена". "Трябва да се мисли за ново, бетоново и с височина над 3 метра", препоръча служебният министър на отбраната.

“Ще изисквам турската страна да разбие каналджийските мрежи, както ние. Поискал съм същото от Европол и от Европейската комисия. Докато тези каналджийски мрежи не бъдат разбити изцяло, това ще се случва не само с наши служители, а и с чужди”, предупреди служебният МВР министър. А за възможността

български следователи

да бъдат командировани

в Турция

и да се включат в разследването намекна зам. главният прокурор и шеф на Националното следствие Борислав Сарафов. „С тялото си загиналият полицай защити националния суверенитет“, коментира Сарафов и допълни, че българските власти ще настояват извършителите да им бъдат предадени и съдени в България.

„Отдавна воюваме с мигрантите и даваме жертви. Още през 2015 г., когато край село Горно Ябълково загина колега (виж карето на 5-а стр. – б.а.), предупредихме, че ще се стигне до такъв случай. Преди да разстрелят колегата на границата, двама полицаи от Бургас бяха убити – прегазени от автобус с мигранти. Тогава вътрешният министър обяви война на мигрантите, но нищо съществено не последва.

"И тогава казах, че колегите отдавна воюват и даваме жертви. Това е поредният убит“, коментира пред "168 часа" синдикалистът Генади Тенев. Според него нищо не се е променило , а въпросът с това как се използва оръжие на границата бил изключително деликатен. „Каквато беше през 2014 г. ситуацията с мигрантския натиск, така е и в момента. Същото е въоръжението и същите проблеми“, добавя с тъга синдикалистът.