Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

1929 година променя личния живот на Дали и неговите роднини. Той среща единствената любов в живота си - Елена Ивановна Дяконова, емигрант от Русия, която е с 10 години по-възрастна от него. По това време е съпруга на поета Пол Елюар и се преименува на Гала Елюар. След първата си среща Дали и Гала никога повече не се разделят. Тя става негова любовница, богиня и муза, а по-късно и съпруга. Говори се, че до срещата си с Гала гениалният ексцентрик бил девствен.

Баща му и сестра му са ужасени от този съюз. Лишават го от финансова подкрепа и го гонят от дома им, а Ана Мария прекъсва творческите си отношения с него.

Любовниците се настаняват на пясъчния плаж в Кадакес в малка барака без удобства, където Салвадор започва да създава своите безсмъртни творби. Той постоянно изобразява Гала на платната си и я обожава. Двамата минават под венчило повече от 30 пъти в различни страни и по всевъзможни обреди.

Дълго време двойката живее щастливо, докато в началото на 60-те години хармоничните им отношения се пропукват. Възрастната Гала копнее за плътски удоволствия с млади момчета, а Дали започва да намира утеха в кръга на младите си фаворитки. За Гала той купува замък в Пубол, където самият той може да ходи само с нейното съгласие.