Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Париж Салвадор и Гала се срещат със създателката на модни тенденции Коко Шанел и са приятели с нея до края на живота си. Екстравагантният образ на Дали с неизменно засуканите мустаци, които той носи в младостта си, се превръща в знак за неговото време. Художникът винаги е впечатлявал околните с необикновените си маниери, елегантните си костюми и, разбира се… с мустаците. Маестрото проявява интерес към всичко, което е позлатено, и

прекомерна страст към лукса и ориенталската мода

Той дори си измисля арабско потекло. Геният непрекъснато шокира публиката с лудории. Многократно се снима с необичайни животни, а веднъж дори излиза на разходка из града с мравояд, което е документирано с множество снимки от онова време. В обществото се създава култ към художника.

Дали нарича себе си Бог и говори за себе си като Божествения Дали. В това негово заявление се промъква не просто мания за величие, а начин, по който той изразява висшата си наслада от живота. Въпреки че има възможност да прави каквото пожелае, той не спира упорито да работи.

С помощта на любимата му Гала изложбите на художника започват да се провеждат в различни градове на Испания, в Лондон и Ню Йорк. Геният е забелязан от покровителя на изкуството виконт Шарл де Ноай, който изкупува картините му на висока цена. С тези пари Гала и Дали си купуват прилична къща в близост до град Порт Лигат, който се намира на морския бряг.