Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Избрали името на помещението, в което се помещава македонският клуб в Благоевград да е това на Никола Вапцаров, защото бил македонец. Кръстниците обаче са пропуснали да прочетат думите на майка му баба Елена, че няма как от майка и баща българи да се роди македонец, или пък саморъчно написаните обяснения на поета пред полицията, че по националност е българин. Вероятно на гаражната македонска култура не й прави впечатление, че той е писал стиховете си на български език. Може би смятат, че е най-логично поет да пише на чужд език в оригинал, а после да бъде преведен на "родния македонски".

Парите за наема, обзавеждането

и всички други разходи за клуба са поети от членове на сдружение от Канада с открито антиевропейски, антинатовски и антиамерикански позиции и тих проруски сантимент. Това финансиране, оказа се,

не е проблем и за опозицията

в Северна Македония, и за властта.

Премиерът Димитър Ковачевски дипломатично отказа да присъства на откриването, но пък активно призова "всеки, който има възможност, да отиде". Не зае категорична позиция, опита се да се измъкне деликатно, но подканата му говори достатъчно. Накрая все пак обясни, че правителството в Скопие подготвяло документи за официално отваряне на културен център в Благоевград, който да има държавна легитимност и действително да може да помага за развитие на културното сътрудничество.