Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Русия не спира да учудва света с безсмислени и конспиративни изказвания в ООН. Почти веднага след като обвини Украйна в създаването на "мръсна бомба", постоянният представител на Русия в световната организация Василий Небензя изрази поредното налудничаво обвинение за "бойните комари".

С него той вече си спечели и шеговитото прозвище "ентомолог" (ентомологията е дял на биологията, който изучава насекомите - бел. ред.), но абсурдното му изказване съвсем не е нетипично за неговите публични изяви.

В същото време биографията на руския дипломат е доста енигматична и за него не се знае много. Роденият във Волгоград гологлав международник е типичен син на съветската номенклатура (баща му е комсомолски лидер на бившата Сталинградска област). През 1983 г. завършва успешно прословутия МГИМО в Москва и стартира успешна кариера. В ООН представлява Русия от 2017 г., когато наследи на поста покойния Виталий Чуркин. Оттогава многократно в Съвета за сигурност на ООН руснакът

майсторски потиска атаките

на чуждестранни колеги

и отхвърля обвиненията срещу страната му в нарушения на международното право.

През март 2018 г. нападки от британски представители, подкрепени от ЕС и САЩ, се изсипаха срещу Русия за отравянето на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Скандалът избухна поради факта, че британските разузнавателни служби смятат Русия за виновна за използването на химическо оръжие - нервнопаралитичния агент "Новичок", срещу Скрипал.

Тогава в речта си на извънредно заседание на Съвета за сигурност Небензя подчерта, че обвиненията "не се основават на здрав разум и неоспорими факти". Дипломатът дори нарече обвиненията към Русия "зомбиране" и "колективна психоза".

По подобен начин постоянният представител на РФ уверено отхвърли подобни обвинения и през 2020 г., когато Западът прие остро инцидента с Алексей Навални, като обвини Русия в отравянето на опозиционера. По този повод Василий Алексеевич отбеляза, че руските лекари, които са спасили общественика, не са открили следи от химическо оръжие при прегледите.

Не по-малко остър отговор от страна на дипломата последва и по отношение на актуалната политическа ситуация в Либия. През 2020 г. на заседание на Съвета за сигурност на ООН той коментира доклада на експертите на организацията, съобщаващ за присъствието на бойци от частната военна компания "Вагнер" в Либия. Небензя отбеляза, че документът се основава на изфабрикувани данни и има за цел да дискредитира руската политика в северноафриканската държава.

Василий Небензя
Василий Небензя