Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руското обвинение за използването на биологични оръжия от Киев и Вашингтон не намери подкрепа в ООН

Руските окупатори са открили дронове в Украйна, които могат да "разпространяват комари, заразени с опасни вируси". Това обяви изненадващо миналата седмица Василий Небензя, постоянният представител на Русия в ООН.

Руският дипломат твърди, че през март руските войски, които са били разположени в Херсонска област, са открили "три дрона, оборудвани с 30-литрови контейнери, които могат да се използват за пръскане на биологично активни вещества". Той каза също, че

САЩ са

патентовали дрон,

способен да разпространява комари, заразени с опасни вируси:

"Според описанието такъв дрон транспортира контейнер с голям брой комари, преносители на зарази, до целева зона и ги пуска. Докато хапят, комарите заразяват хората с патогени на особено опасни заболявания".

В обяснението директно се подчертава, че заразеният военнослужещ няма да може да изпълнява възложените му задачи, като се заключава, че "болестта може да бъде по-ценен военен инструмент от най-съвременните оръжия и военна техника". Небензя отбеляза, че "подобна инфекция сред вражеските военнослужещи би имала значителен военен ефект".

Дипломатът също така заяви, че Руската федерация е получила някои документи относно "разпространението на опасни инфекции от мигриращи птици, по-специално високопатогенен грип и нюкасълска болест, и от прилепи, които са способни да заразят хората с причинителите на чума, лептоспироза, бруцелоза, както и коронавируси и филовируси".

Представителят на Руската федерация заяви, че неговата отдавнашна загриженост се отнася до военни и биологични дейности, извършвани от Министерството на отбраната на Съединените щати в съоръжения в Украйна близо до границата на неговата страна, добавяйки, че документите, открити по време на неговата специална операция в Украйна, разкриват истинската същност от дейността на Пентагона. Той заяви, че Пентагонът е

финансирал

30 украински лаборатории

до 2020 г. и че съоръжение в Одеса е събрало патогени на опасни инфекциозни заболявания, които могат да се разпространяват чрез птици, прилепи и комари.

В същото време делегат от Китай заяви, че информацията за биологични военни дейности, предоставена от Руската федерация, "заслужава съответния отговор" от съответните страни, които трябва да изпълнят задълженията си по Конвенцията за забрана на биологичните оръжия.

Логично украинската страна реагира с присмех на отправените нападки. "Първо говореха за бойни птици, после за бойни насекоми,

сега бойно зърно, пшеница убийца,

от която се давят руските адмирали. Е, какво да кажа - болни хора", коментира обвиненията украинският президент Володимир Зеленски в едно от своите редовни вечерни обръщения към нацията.

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак сподели: "Вече е късно за лечение на пациенти там. Те трябва да бъдат поставени и изолирани в камерата, наречена Русия".

А представителят на Албания в Съвета за сигурност на ООН не издържа на руските глупости и направо попита: "А как тези бойни комари

ще различат руснаците от украинците?”

С подобна позиция във върховния орган на световната организация излезе и американският представител Линда Томас-Грийнфийлд. "Въпреки че смятам тази среща за колосална загуба на време и трябва да решим каква част от нашето време позволяваме на Русия да губи, радвам се, че този Съвет има шанса да види кампанията за дезинформация на Русия такава, каквато е: опит да се отвлече вниманието от зверствата, които руските сили извършват в Украйна, и отчаяна тактика за оправдаване на несправедлива война.

Твърденията на Русия са абсурдни по много причини, включително защото такива видове, дори и

да могат да бъдат въоръжени,

биха представлявали толкова голяма заплаха за европейския континент и за самата Украйна, колкото биха представлявали за всяка друга страна. Моят руски колега каза, че сегашната ситуация е неприемлива и трябва да се коригира. Каква ситуация? Единствената неприемлива ситуация е агресивната война на Русия срещу Украйна и ние призоваваме Русия да поправи това, като изтегли силите си от Украйна и прекрати тази война сега", каза Томас-Грийнфийлд.

"Чуваме, че Русия вдига тревога, че биологични оръжия се пренасят от птици и прилепи, а сега дори и от комари... Руската страна знае, че

лабораториите за обществено здраве

рутинно изследват мигриращи животински видове, за да оценят и противодействат на пренасяните от животни патогени", отбеляза тя на 26 октомври и добави със съкрушителна ирония: "Имайте предвид, че подобно на Русия птиците и прилепите не са склонни да спазват или зачитат суверенните граници".

Американската страна подчерта, че няма програма за биологични оръжия и не съществуват украински лаборатории за биологично оръжие, подкрепяни от САЩ. Украйна наистина притежава и управлява инфраструктура за лаборатории за обществено здравеопазване, както и много страни, които се стремят да се предпазят от инфекциозни болести, но тези съоръжения позволяват единствено откриването и диагностицирането на заболявания.

"Научните изследвания на Украйна не представляват злонамерен заговор. Напротив, те представляват похвална кампания за обществено здраве. САЩ се гордеят, че са помогнали на Украйна да извърши тази работа безопасно и сигурно,

както направихме

и с други страни”, коментира този въпрос американският представител в световната организация.

В заключение американският представител директно обвини Русия, че за пореден път свиква заседание с единствената цел да разпространява дезинформация. "Всички знаем, че тези твърдения са чисти измислици, изтъкнати без никакви доказателства. И дори бих си позволила да кажа, че руската делегация знае, че тези обвинения са скалъпени. Но те прилежно изпълняват заповедите на президента Путин", каза американският дипломат и на свой ред обвини Москва, че тя е тази, която отдавна поддържа програма за биологични оръжия в нарушение на международното право. А също, че има добре документирани доказателства за използване на химически оръжия в защита на режима на Асад в Сирия.

По този повод Адедеджи Ебо, директор и заместник на върховния представител по въпросите на разоръжаването, отбелязвайки, че Руската федерация е подала

официална жалба

в съответствие с разпоредбите на член VI от Конвенцията за биологичните оръжия по отношение на твърденията за програми за биологични оръжия в Украйна, повтори, че Обединените нации не знаят за подобни програми за биологично оръжие. Той също така посочи, че организацията в момента няма нито мандат,

нито технически

или оперативен капацитет

да разследва подобни твърдения.

След това по въпросите, повдигнати от Руската федерация, се изказаха и представителите на други страни членки - Ирландия, Мексико, Гана, Норвегия, Обединените арабски емирства, Обединеното кралство, Кения, Франция, Бразилия, Индия и Габон, но нито един от тях не подкрепи сериозна проверка на голословните и недоказани твърдения.