Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • 30 години “Демакс” се развива и днес е лидер в Източна Европа
  • При служебни правителства държавата административно се е застопорила
  • Кирил Петков е млад политик, в в политиката думата “никога” не трябва да се казва никога - рано е да се кълне с кого и как ще се коалира
  • Поведението на “Промяната” е миш-маш - уж е дясноцентристка партия, а се оформя като много по-лява от БСП
  • Ние сме категорично за хартиената бюлетина, но ме шокира този невероятен напън от “Продължаваме промяната” да се откажем от искането си. Това означава, че се крият други интереси
  • Явно Министерството на финансите се притесни, че ако внесе сега бюджет, ще стане петъчен пазар по предизборни наддавания

- Г-н Кънев, вие сте представител на бизнеса в политиката - бяхте сред учредителите на Конфедерацията на работодателите и ненин зам.-председател, фирмата ви “Демакс” навършва 30 години. Кажете как оцелява бизнесът в тази криза?

- Бизнесът е много притеснен от тези 2 г. липса на стабилен парламент и редовно правителство. Служебните кабинети идват и си отиват, 4 пъти в рамките на година правим избори... Но не са много фирмите, които могат да се похвалят с 30-годишно присъствие на българския пазар, както “Демакс”.

Никога не съм криел, че съм продукт на номенклатурната социалистическа система, когато тръгнах от началник на производствен отдел на провинциално предприятие и стигнах до генерален директор на един от най-големите полиграфически комбинати. 1990 г. промяната ме завари като директор на Полиграфически комбинат “Г. Димитров”.

През 1992 г. създадохме “Демакс”. Започнахме с 4-ма души, в момента над 800 работят в компаниите. Ние сме група от 5 компании, които са лидери в производството на специална полиграфическа продукция в Източна Европа. В областта на холографията и оптичните защити на базата на нанотехнологии сме в тройката в света. Работим за над 70 държави в целия свят. Повечето от приходите ни са от експорт.

Знаете, че съм председател на Съюза на печатната индустрия - 20-годишен браншови съюз. А самата полиграфия тук е в доста сложно положение, защото само в рамките на 1 г. геополитическата обстановка в Европа и в света доведе дотам, че цените на хартията скочиха почти 3 пъти. Като добавите, че основният доставчик на целулоза за европейските хартиени фабрики са Русия и Беларус, това обяснява до голяма степен ръста на цените. Скочиха и цените на полиетиленовите и полимерните продукти. Разкъсаха се веригите на доставки и имаме много голям проблем в сроковете. Слава богу, фалирали предприятия в нашия бранш сега почти няма или се броят на пръстите на едната ръка. Но с ценообразуването е много сложно и трудно. И съм много доволен, че все пак в тази изключително сложна ситуация успяваме да поддържаме и производството, и хората.

Спомням си, че преди няколко години премествах кашони с книги от стария апартамент, освобождаван през 1993-1994 г. Бях си опаковал книгите във вестници. И преди 2-3 г. ги извадих и се зачетох в старите вестници. И ми направи впечатление от рекламите в тях, че повечето от големите фирми, които бяха с големи реклами от по половин-една страница, днес вече ги няма. Това е гордостта ми - моята и на целия екип, с който работим, - че успяхме да съхраним 30 г. фирмата и да създадем едно много модерно и мощно производство.

- Какви са днес големите проблеми и опасности пред бизнеса сега?

- Когато работят служебните кабинети и всеки чиновник не знае кога ще бъде изметен от мястото си, никой нищо не подписва. Тоест административно държавата се е застопорила.

Втори проблем са енергоносителите. Те не са само наш проблем, но когато ти се вдигнат цените на тока и природния газ няколко пъти, това се отразява на всички нива в бизнеса.

Третият проблем е кризата на пазарите. Притеснявам се, че в цялата тази ситуация Европа и най-вече Германия ще изгуби своето водещо място като мотор на икономиката. Големият проблем на българския бизнес е доколко европейската индустрия ще запази темповете си на развитие, защото над 70% от българския експорт са към страните на ЕС.

Над 40% са комплектуване и доставка на автомобилна и всякаква друга индустрия в ЕС. И вече се чувства, че започват да намаляват поръчките във връзка с енергийната, пазарната и политическата криза, то при всички случаи българският бизнес ще има големи проблеми.

И е добре, че когато бизнесът е в криза, веднага се обръща към държавата да помага. Докато обикновено винаги се оплаква от държавата и иска свобода.

- Как ще се отрази на бизнеса решението на служебното правителство да не внася в парламента проектобюджет за догодина, въпреки че президентът даде знаци и в речта си при старта на парламента, че това ще бъде направено?

- Това бе изненада за всички. Още повече че президентът наистина даде знаци, а и всички непрекъснато говорехме, че една от основните задачи на този парламент ще е приемането на бюджета за догодина.

Знаехме много добре, че ще е трудно приемането на добър бюджет от този парламент при този изключително широк спектър на политически искания и отляво, и отдясно. Но като цяло ситуацията е много обезпокоителна. Не че и друг път не сме имали случаи, когато харчим 1/12 от бюджета за предходната година или за същия месец на предходната година. Но има доста неща, които трябва да се решават от работещ парламент и редовно правителство. Трябва да видим какво правим с помощта за електроенергията на бизнеса - мярка, която трябва да бъде препотвърдена от парламента, а сроковете изтичат. Много проблеми в социалната област стоят висящи - те са заложени в бюджета за тази година, но за следващата трябва да бъдат приети от парламента.

- Но това, че остава сегашният бюджет, не означава ли, че се запазват социалните плащания въпреки заявките на служебното правителство да бъдат орязани?

- Не съм специалист бюджетар, за да коментирам в детайли. Според мен това, което е прието за тази година, остава, но каква ще е ситуацията с това, което е планирано като ръст за следващата година, не мога да го коментирам.

- Внасянето на бюджет сега, когато партиите вече са в предизборна кампания, нямаше ли да доведе до още по-голям пазарлък между тях?

- Да. И според мен и Министерството на финансите се притеснява от това - че ще се получи един петъчен пазар и всеки ще наддава под лозунга: Идват избори, дайте да обещаваме. И ще влезе един бюджет, а ще се приеме накрая коренно различен - помните какво се случи преди година.

- Имате предвид бюджета, който Асен Василев като служебен министър внесе и който бе пренаписан из кабинетите на парламента?

- Точно така.

- Виждаме, че този парламент стартира с тематични коалиции. БСП и ГЕРБ, ДПС и БВ заедно избраха председател. Можем ли да видим римейк на тази коалиция и при подкрепа за правителство, макар и с третия мандат?

- Едното няма нищо общо с другото. Това, че БСП практически спаси парламента, подкрепяйки кандидатурата на Вежди Рашидов, беше добър ход. Защото след 3 дни пазарлъци, в които никой не отстъпваше, и след 11 гласувания ние бяхме изпаднали в цайт-нот. А ако няма избран председател, по правилник не може да започне никаква друга работа в парламента - нито да бъдат избрани комисиите, нито да се разглеждат проектозаконите. Практически нищо. И когато Корнелия Нинова докладва предложението за това 4-те политически сили да подкрепим Вежди Рашидов, това се прие единодушно в групата ни. Нито един не се изказа “против”. По този начин БСП спаси парламента, за да започне работата. Но това категорично не означава подкрепа за ГЕРБ.

Вторият добър ход е, че не се правят временни комисии, както бе досега, а директно се структурират постоянните, за да се започне работа. В момента комисиите се разпределят на паритетен принцип между групите.

Парламентът започна работа и най-важното, което предстои в близките седмици, са законите, които правителството трябва да внесе за плана за възстановяване и устойчивост.

- Като говорим за тематичните коалиции обаче, очертава се още една между БСП и ГЕРБ - за хартиената бюлетина.

- За хартиената бюлетина БСП е категорична, доколкото знам - ГЕРБ и ДПС също. Ще настояваме категорично да се възстанови конституционното право на всеки български гласоподавател да гласува както прецени - с бюлетина или с машина. Това, което буквално ме шокира, е този невероятен напън от “Продължаваме промяната” - преговори на всякакви нива и при всякакви условия БСП да се откаже от хартиената бюлетина.

- Какво означава това?

- Това означава, че се крият някакви други интереси, които ми е трудно да коментирам, тъй като нямам информация. Но е доста странно и по-скоро ме навежда на мисълта, че има нещо друго в цялото това поведение на “Продължаваме промяната”.

- Кирил Петков каза преди ден, че оттук нататък няма да счита за партньор никого, който е гласувал за връщането на хартиената бюлетина.

- Кирил Петков е млад политик, тепърва има много да се учи. Просто трябва да повярва, че в политиката думата “никога” не трябва да се казва никога. И да се кълне отсега с кого и как ще се коалира и на кого ще разчита и на кого - не, малко е рано.

- Ако “Промяната” поиска подкрепата ви при реализирането на втория мандат, вие бихте ли ги подкрепили?

- Тази тема въобще не сме я коментирали. А и самата математика показва, че няма как вторият мандат да е успешен.

- Как си обяснявате това, че “Промяната” като че ли завзема пространството на левицата - в кампанията акцентираха на всички социални мерки, приети основно благодарение на БСП?

- Обсъждахме това и в парламентарната група - доста некоректно поведение. Цялата им кампания премина под лозунга: Ние вдигнахме пенсиите и заплатите. Те изместиха фокуса си в нашето поле. БСП си има силна социална програма и я броят за социална лява партия, а изведнъж се оказва, че една дясноцентристка партия като “Продължаваме промяната” излиза с почти всичко, което ние предлагаме, и се оформя като много по-лява от БСП. Тоест доста голям миш-маш е в момента поведението на “Продължаваме промяната”. Не виждам как те могат да твърдят, че са дясноцентристка партия с тази програма.

- Кой трябва да получи третия мандат, за да има шанс за успех - ДБ, БВ?

- Президентът има достатъчно анализатори да прецени на кого да го даде.

- Май не сте оптимист, че дори с третия мандат може да бъде сформирано правителство?

- Аз съм по-скоро умерен песимист. Защото практиката в последните 2 г. показа, че да си оптимист, е доста сложно и наивно. В тази ситуация, в която ние се намираме - защото едва избутахме пандемията, влязохме във военна ситуация, която не виждам в следващите 2-3 г. как ще приключи. Да не говорим за политическата криза, от която също не виждам как ще излезем в следващите 1-2 г. Всичко това не само отегчава хората, но в голямата си част те са и отвратени, което се отразява на избирателната активност. И съм притеснен, че се задават пети избори, защото каквито и да са усилията на президента, не виждам разбирателство между партиите и възможност към днешна дата да имаме правителство.

- Колко живот давате на този парламент? Ето, президентът разсрочва консултациите, за да даде още малко време.

- Не мога да кажа. Знам само, че ако не се стигне до излъчването на правителство, президентът няма да бърза с разпускането на парламента, докато не се приемат законите за плана за възстановяване.

- Нека погледнем на работата ви в парламента и от друг ъгъл - хобито ви е подводно гмуркане - намирате ли нещо общо с политиката?

- Да, много общо има. И в двата случая трябва много внимателно да прецениш кога да се гмурнеш, на каква дълбочина и за колко време ще ти стигне въздухът.

CV

 Роден на 18 декември 1953 г. в Ямбол

 Завършил е Московския полиграфически институт. Специализира “Икономика на печата” във Висшето графично училище в Лайпциг

 Депутат от гражданската квота от БСП седем мандата. В предишните два парламент бе председател на комисията по икономическа политика. Вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Черноморското сътрудничество

 Почетен председател на Съюза на печатарската индустрия

 Вицепрезидент на българската федерация по волейбол