Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екоактивисти унищожиха "Слънчогледи" на Ван Гог Снимка: Twitter/@Damien Gayle
Екоактивисти унищожиха "Слънчогледи" на Ван Гог Снимка: Twitter/@Damien Gayle

Музеят "Барберини" в Потсдам, оцени на петцифрена сума щетите от действията на екоактивисти, които се опитаха да полеят с картофено пюре картина на френския художник Клод Моне от поредицата "Купи сено", съобщи ТАСС.

Точната стойност на щетите не се посочва.

Представителката на галерията Каролин Щранц уточни, че няма нанесени щети на платното, тъй като то е било скрито зад защитно стъкло. Рамката на картината обаче е повредена и това налага намеса на реставратори. Освен това ще трябва да бъде направен козметичен ремонт на стената до картината, която също е опръскана. Затова е възможно ръководството на музея да поиска екоактивистите да възстановят сумата.

Eкологичната протестна група "Последното поколение" публикува в Туитър видео на акцията с картината. Групата поиска от германските политици по-ефективни мерки за борба с изменението на климата. Кметът на Потсдам Майк Шуберт остро разкритикува действията им. Сега галерията е временно затворена.

На 14 октомври активисти от екологичното движение "Просто сложи край на нефта" заляха със супа картината "Слънчогледи" на холандския художник Винсент ван Гог (1853-1890) в Националната галерия в Лондон. По-късно от музея съобщиха, че платното, защитено със стъкло, не е повредено. На следващия ден те изляха оранжева боя върху фасадата на водещия автомобилен салон на концерна "Астън Мартин" в Лондон, а на 17 октомври се изкачиха на моста Елизабет II и движението в един от ключовите участъци на околовръстната магистрала около британската столица беше затворена за няколко часа, предаде БТА.