Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

59-годишният Валентин Иванов остана безмълвен в съда.
59-годишният Валентин Иванов остана безмълвен в съда.

Шофьорът на камион Валентин Иванов, който уби 19-годишната Виктория Мариева на пешеходна пътека, бил неадекватен в “Пирогов”. Той се опитал да избяга от болницата гол, по памперс, като казал, че се тревожи за съпругата си. Това разкри адвокатът му Лъчезар Таков в понеделник в Софийския градски съд.

Там 59-годишният водач беше докаран под конвой с белезници, за да се реши каква мярка да му бъде определена. Дребничкият Валентин Иванов изглеждаше неадекватен и в съда. Той бил изписан от “Пирогов” малко преди делото. В болницата беше откаран веднага след катастрофата заради наранявания по главата.

Трагедията стана в петък около 9,49 ч на столичния бул. “Гоце Делчев”. След като помля момичето, камионът се заби в автобусна спирка и само по щастливата случайност, че там нямало хора, нямаше и още жертви.

Виктория пресичала пешеходната пътека от ляво на дясно. Тя дори махнала с ръка за благодарност на друг шофьор, който ѝ спрял.

На метър от тротоара

е ударена от камиона

Момичето издъхва от тежка съчетана травма, каза прокурор Василена Анастасова.

Именно водачът на колата, който спрял на Виктория, е свидетелят, видял цялата катастрофа. Той забелязал камиона, натоварен с минерална вода, който се движел по бул. “Гоце Делчев” в посока на ул. “Бадемова гора”. Според него скоростта не била висока, но си помислил, че при такава няма да може да спре на пешеходната пътека. Други двама свидетели твърдят, че Валентин Иванов е карал с висока скорост. Автотехническата експертиза тепърва ще установява колко бързо се е движил камионът. Водачът обаче в нито един момент не намалил скоростта дори и когато момичето било ударено. Според адвоката му Лъчезар Таков това било така, защото му прилошало. “Камионът е бил оставен без управление, ударил се е и в клоните на близкото дърво”, обясни той.

Свидетелят, видял катастрофата, казал, че главата на Валентин Иванов била наведена неестествено надолу. Други обаче не твърдят подобно нещо.

В съда стана ясно, че шофьорът

страда от епилепсия,

има ТЕЛК и работи

отскоро,

за да издържа семейството си. Взема два вида лекарства. В края на месеца щял да ходи на преглед, за да получи по-висока степен на инвалидност. Епилепсията му се отключила преди 15 години след катастрофа. Прокуратурата научила за заболяването малко преди делото. Затова от държавното обвинение поискаха той да е под домашен арест. Медиците в “Пирогов” също препоръчали домашно лечение. Според тях Иванов не е получил епилептичен припадък.

Съдия Александра Йорданова му определи мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер на 2000 лева. Срокът да ги плати е 15 дни.