Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това са руски истории, помните ли как започна войната в Чечения, пита конструкторът и бивш шеф на Комисията по досиетата

- Г-н Андреев, вие по професия сте конструктор. Можете ли да кажете дали взривът на Кримския мост действително е от този камион.

- Мостът е дълъг 23 км, всъщност това са два паралелни моста, един до друг - железопътен и за автомобили. На него има само едно място, което е уникално и ако някой иска да направи атентат, след като е превъзмогнал всички защити, то трябва да е там. Много е тъпо да взривиш камиона на всяко друго място освен там.

- Кое е то?

- Представлява отвор от 227 метра. Единственото място, където носещата конструкция е над пътя и жп линиите. На практика пътното платно е окачено на дъгата с окачвачи. Ако там имаше взрив, дъгата рухва и целият този участък от пътя от 227 метра няма да може да се възстанови дълго време. Около година. Освен това ако камионът е карал в този дъговиден участък в средата, за да може взривната вълна да удари и гредата на жп моста, тоест и четирите дъги, тогава всичко отива във водата.

Затова се питам кой е този некадърен атентатор? Вместо мишената да е дъговидната част, да се скъсат окачвачите и цялото платно да се изсипе в морето? Сега едната част от пътния мост е разрушена, а другата функционира, същото е положението и при железопътната част.

- Защо тази дъга е толкова специално място?

- Защото е над взрива. Взривната вълна ще я скъса, а именно тя държи този дълъг участък от пътя.

- Много експерти се питат как една цистерна на магистралата може да разруши и отсечка от жп пътя.

- Проблемът е възникнал заради случайно минаващ влак, най-вероятно взривът от камиона е запалил нещо в някой от вагоните - нефт, горива, нещо подобно.

- Не е ли много странно това замесване на България, включително с експлозивите?

- Само като се види пътят на камиона, всичко става ясно. Как у нас някой ще сложи взрив и ще мине през толкова фронтови граници. Въобще кой ще е този шофьор, който ще тръгне с такова нещо? Според мен взривът е сложен от някой от клановете около Путин.

- С какъв мотив?

- Този взрив дава възможност на Русия да напада гражданска инфраструктура на Украйна. Нападнаха енергийната система, Украйна ще спре да изнася ток за Европа, цената ще скочи, всички ще започнат да търсят природен газ. Е, в чий интерес е това? Затова смятам, че това е тяхна работа. Ако някой иска да направи сериозен атентат, ако това е чужда служба, тя ще вложи много средства, но ще реализира взрива на най-подходящото място - и това е отворът с дъгата.

- Но украинците си признаха, че това е операция на техните служби.

- Значи при тях няма строителни инженери. Забележете, носещата конструкция на моста на всяко друго място е под пътното платно. Дори по филмите сигурно сте видели, че на мостове експлозиви се зареждат не отгоре - на платното, а отдолу, по стълбовете.

- Защо?

-Защото, когато е отгоре, има натиск върху платното. Да, скъсва се, повредата не е малка, но би могла да бъде много по-голяма. Затова за мен това са руски истории. А и помня как започна войната в Чечения. В Москва се извършиха 4 атентата срещу жилищни сгради, двама от извършителите впоследствие се оказаха агенти на ФСБ и преди да почине, Литвиненко каза, че това е било с цел да има причина да се нападне Чечения. Там също имаше камиони с взрив.