Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев в пряк сблъсък срещу Бойко Борисов и срещу партиите
Румен Радев в пряк сблъсък срещу Бойко Борисов и срещу партиите

Радев срещу Борисов и срещу партиите

Кирил Петков отстъпва мястото на основен противник на пилота

Обществен комитет може да поиска смяна на държавното устройство заради хаоса при формациите

Двамата играчи, които ще се борят за първенството на политическата сцена, отново са Бойко Борисов и Румен Радев. От тях до голяма степен зависят бъдещото управление и случващото се във властта.

Бившият премиер получи пак ключово място на терена

не само защото

ГЕРБ са първа политическа сила

на изборите. По-скоро заради активната си инициатива да излъчи контактна група за преговори по важни за страната въпроси. Той дори предложи част от служебните министри на Радев да останат, ако президентът "иска да участва и да носи отговорност".

В последните почти 12 месеца Борисов беше отстъпил на Кирил Петков мястото си като един от двамата "големи". Харвардецът първоначално игра в синхрон с президента, но впоследствие остро му се противопостави. След 2 октомври изпадна надолу в класацията на най-влиятелните политически фигури заради резултатите и червените линии за съставяне на правителство, които очерта, отчитат наблюдателите. От него обаче зависи доколко ще обедини опозицията около себе си, за да налага дневния ред и да потърси реванш. Ако успее да се превърне в контрапункт на евентуално управление, може да поиска да влезе пак в конкуренция с Радев за властта.

На този етап изглежда, че съгласие за редовен кабинет е много труднопостижимо. При създалата се ситуация е естествено влиянието на президента да нарасне, тъй като неговият служебен състав на Министерския съвет работи, а ако има следващи предсрочни избори, ще трябва да назначи още един. Той вече е държавният глава - рекордьор по излъчване на служебни министри.

На този фон, ако от формациите няма

силна фигура, която да се противопоставя на пилота с решения

и инициативи, е възможно да се възобнови идеята за президентска република.

"Цялото му поведение показва, че не одобрява партиите и внушава, че те не действат в полза на хората. При една тежка зима и социални протести може да подкрепи референдум за друг тип държавно устройство. Ще покаже загриженост за хората", коментира Осман Октай. Според него неслучайно Радев се е отказал да покаже публично своя проект за конституционни промени, а изчаквал подходящия момент.

Подобно е мнението и на други наблюдатели:

"Той никога няма да излезе открито с инициатива за президентска република - коментира социологът доц. Стойчо Стойчев пред "168 часа". - По-скоро би могло да я стартира обществен комитет, в който да влизат негови привърженици.

Възможно е да започнат подписка. Но Радев знае, че няма достатъчно висок рейтинг.

Ако беше

популярен колкото

Владимир Путин или Реджеп Ердоган,

или колкото Бойко Борисов през 2009 г., можеше да направи тази стъпка."

Кръговете около него разчитат да придобие достатъчно тежест, за да измести партиите или поне по-голямата част от тях в общественото съзнание.

Само така може да се стигне до президентска република. А лидерите на партиите имат точно обратния интерес - да продължи сегашното държавно устройство.

От останалите политически лидери не зависят кой знае колко неща. Костадин Костадинов би могъл да бъде ключът за формиране на правителство само ако се откаже от идеите си за излизане на България от НАТО и ЕС. Така обаче ще изгуби привърженици.

Христо Иванов и Атанас Атанасов също ще са

на минус,

ако направят коалиция с ГЕРБ.

Стефан Янев, чиято партия идва от нищото, не губи, какъвто и ход да избере. Мустафа Карадайъ - също, тъй като ДПС оцелява винаги във всякакви обстоятелства.

Корнелия Нинова трудно може

да получи

решаващ глас.

Причината са лошите резултати на БСП и конкуренцията с Румен Радев за лявото пространство.

Заради променливостта на политическите процеси в последните близо две години е възможно да се появят нови играчи и догодина да има сблъсък между президента и други партийни фигури.