Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Регистрирали ги в бежанския център в Харманли на 19 септември, чакали да получат статут

Младежите не казали причината за пътуването си до столицата

Три линейки пристигат точно за 9 минути след сигнал на софийската улица "Пиротска" 76 в градинката до църквата "Св. Николай Софийски". Датата е 27 септември, а медиците установяват трима починали младежи и един в много тежко състояние с 20% изгаряния по тялото. Момчетата, на възраст между 20 и 30 г., са сирийски граждани, а причината за инцидента е мълния.

Малко по-късно същия ден в болница попада още един човек, след като е ударен от мълния, но този път в кв. "Западен парк".

Данните на метеорологичните радари отчитат, че само за първия половин час от началото на гръмотевичната буря са регистрирани около 800 мълнии. От пожарната съобщиха, че повече от над 70 сигнала са постъпили при тях. Те са били основно за наводнени подлези, мазета, магазини и заведения в центъра на София, както и за паднали дървета. Заради времето няколко столични квартала останаха без ток. Същото се случи и със села около София.

Това, което шокира всички обаче, бяха смъртните случаи. За поразените четири момчета се разбра, че са били настанени в бежанския център в Харманли. Постъпили там на 19 септември, започнала и процедура за получаване на статут.

Липсата им била регистрирана в деня на инцидента. Сирийците така и не съобщили пред служителите, че ще напуснат обекта. Не дали обяснение и защо ще пътуват до София.

Медици са категорични, че те не са имали шанс да бъдат спасени, въпреки опита им да се скрият от бурята под дърво. Истински късмет извадил само един от тях, който се разминал с изгаряния. Пред "168 часа" експертът по мълниезащита инж. Христомир Иванов коментира каква е причината за удара, който убива момчетата.

- Г-н Иванов, металният купол на столичния храм "Свети Николай" ли е единственото, което е привлякло мълнията, убила трима души в района?

- Не бих могъл да твърдя, че металният купол на храма е фактор в случая. Причината - токът на мълнията и самата мълния протичат по канала, по който има най-ниско съпротивление на въздуха. Много често се коментира - ето, аз имам къща, а до моята къща има по-висок блок и той ме пази. Това не е вярно. Или пък - съседът ми има гръмоотвод, той пази и моята къща. Това отново не е вярно. Не са изключение случаите, в които в съседство има висока сграда, а мълнията пада на по-ниската сграда, намираща се до нея. Фактор за това е, че въздушният слой точно на мястото е образувал най-ниско съпротивление на въздуха. То се създава от най-различни фактори. Куполът на църквата би могъл да бъде фактор, но тук идва и въпросът защо мълнията не е паднала на купола, а върху дървото. Така се е случило просто. Дърветата са най-честото място на попадение, защото кореновата им система е свързана със земята, а дървото е мокро вследствие на дъжда. Затова най-много попадения стават върху дървета.

Експертът по мълниезащита инж. Христомир Иванов
Експертът по мълниезащита инж. Христомир Иванов

- Любопитно е, че с убитите от мълния момчета е имало още едно, което обаче е прието в болница и не е починало. Как се е случило това?

- Това бих го отдал на по-издръжлив организъм. Не съм медицинско лице, но така си го обяснявам. Има доста такива случаи. Спомням си за 18-годишното момиче от Приморско, което през август тази година, докато слиза от лек автомобил, беше поразено от гръмотевица. То също оцеля. Девойката бе откарана с линейка в болница в Бургас. За щастие, не се стигна до фатален край. Не са редки случаите, в които хора оцеляват след удар от мълния. Според статистики дори 90% от ударените по целия свят оцеляват.