Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият транспортен министър от ГЕРБ Росен Желязков е вероятният фаворит на ГЕРБ за шеф на парламента.
Бившият транспортен министър от ГЕРБ Росен Желязков е вероятният фаворит на ГЕРБ за шеф на парламента.

Президентът свика новите депутати на 19 октомври на фона на отказа на опозицията тя да излъчи председател - знак за възможен консенсус

Още седмица даде президентът на парламентарните партии, за да потърсят път една към друга и някакъв формат за редовно правителство.

Румен Радев свиква 48-ото народно събрание на 19 октомври.

Засега обаче изглежда, че чрез първия акт на новите народни избраници - избора на председател на парламента, няма да се трасира път към взаимни компромиси. От опозицията са категорични, че не желаят да номинират шеф на НС. Според анализатори при жест от страна на ГЕРБ друг да излъчи председателя ще се отвори път към разговори за кабинет.

“Продължаваме промяната” няма да предложи председател на парламента, дори и да получи възможност

за това. Това потвърди вчера, часове преди Радев да обяви датата за свикване на депутатите, Никола Минчев. Младият председател от ПП на миналото Народно събрание подчерта партийната позиция - по традиция шефът на НС е представител от най-голямата парламентарна група и ГЕРБ трябвало да поеме своята отговорност като победител.

Самият Минчев е тясно свързан с темата, след като бе свален от поста като тест за бъдещия вот на недоверие, който в крайна сметка събори управлението на кабинета “Петков”. При свалянето му обаче депутати от всички цветове признаха, че е бил добър председател и сега имаше известни очаквания партията на Бойко Борисов да направи жест към “Промяната”, като им предложи възможност отново да го издигнат. Минчев и съпредседателите Петков и Василев категорично отказват това в публичните си изявления от последните дни.

Иначе ПП нямало да спъват работата на парламента и ще подкрепят точките, които са приоритетни за тях. Минчев призова партиите да подходят отговорно към бюджета, защото има риск предизборно “всеки да налива разходи”.

Окончателните кандидатури за ръководството на парламента ще станат ясни идната седмица.
Окончателните кандидатури за ръководството на парламента ще станат ясни идната седмица.

И БСП не иска, дори да ѝ предлагат, председател на новия парламент. Преди дни Кристиан Вигенин, заместник на лидерката Корнелия Нинова, обяви, че на първото си заседание групата на социалистите е решила да го номинира за зам.-шеф на НС. “Ако бъда избран, ще полагам усилия от тази позиция за утвърждаването на парламентарната република, за работещ парламент, който решава проблемите на хората”, обеща той.

ГЕРБ публично запазват мълчание засега кого ще предложат за председател на 48-ия парламент. Появиха се предположения, че това може да е лидерът на коалиционния партньор СДС - Румен Христов. Така Бойко Борисов и екипът му биха демонстрирали на практика, че са готови на крачка назад в името на възможния компромис, като в същото време се спази парламентарната традиция най-голямата група да излъчи председателя.

Издигането на лидера на СДС би било и допълнителен жест към дясната коалиция ДБ.

Радомир Чолаков
Радомир Чолаков

Според други било възможно продължение на традицията от Цецка Цачева ГЕРБ да избира жена начело на парламента. След нея в креслото седна Цвета Караянчева, а в двете кратки летни събрания миналата година юристката от ИТН Ива Митева водеше заседанията. Подобна версия издигаше за поста юристката Росица Кирова, която ГЕРБ предлагаше в кратките НС.

Едно е сигурно - председателят ще е юрист, категорични са източници от партията на Борисов.

Румен Христов
Румен Христов

Като фаворит за шеф на НС в последните дни ясно се очертал Росен Желязков, който бе главен секретар на Министерския съвет при първото правителство на Борисов, при второто бе премиерски съветник, а при третото - министър на транспорта.

И името на друг юрист се е завъртяло в централата на ГЕРБ - Радомир Чолаков, който е в ядрото на правния екип на партията и бе сред депутатите миналото лято, чиято дума се открояваше в пленарната зала.

Изборът ще е между Чолаков и Желязков, казаха на “24 часа” депутати от партията. Но

надделявал големият административен опит на Желязков, както и по-обраното му поведение

и хладнокръвие, докато Чолаков, ярък в своите парламентарни речи, понякога си позволява по-емоционално отношение, довериха партийци.

Изборът ще бъде направен на първото заседание на парламентарната група на ГЕРБ другата седмица.

Росица Кирова пък отново ще е зам.-председател от квотата на ГЕРБ.

Жена ще прати в президиум на Народното събрание и ДПС. В последните три парламента движението излъчваше Мукаддес Налбант за зам.-председател. Тя също е юрист с голям опит.

А от квотата на “Възраждане” последния път постът бе зает от Цончо Ганчев, който ще бъде депутат и в това Народно събрание. Много близък до лидера Костадин Костадинов, няма индикации да не е отново избраният.

ДБ пък последните три пъти се представляваше от съпредседателя на коалицията Атанас Атанасов и се очаква пак да е той. Не е ясно какви ще са предпочитанията на Стефан Янев и “Български възход” за шефската банка.

По традиция първия звънец на 48-ия парламент ще удари най-възрастният депутат - завърналият се в листите на ГЕРБ бивш министър на културата Вежди Рашидов. Най-младата народна избраничка пък е в редиците на ДПС - 25-годишната Набие Кабак, която влезе от Пазарджик.

След старта на парламента се очаква политиците да получат още поне седмица от президента, докато той връчи първия мандат. Това ще бъде предшествано от консултации при него.

“Сега не е време за малодушие и за тънки партийни сметки. България има нужда от работещ парламент, защото върху него се крепи конституционният ни модел на управление. Време е да се поеме отговорност и за политическа смелост”, призова Румен Радев партиите преди седмица. Надявал се на разум и намиране на общи решения и интереси, защото България има нужда от работещ парламент и устойчиво правителство.