Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Родена през 1947 година като Камила Розмари Шанд, тя произлиза от заможно британско семейство, което не за първи път има близки отношения с британското кралско семейство. Нейната прабаба Алис Кепел е била любовница на прапрадядото на тогавашния крал на Англия Едуард VII. Те се запознават на конен турнир. Камила също е страстен ездач и често посещава конни събития. И по примера на своята баба среща любовта на живота си принц Чарлз именно на такова събитие. Но за разлика от баба си ролята на любовница изобщо не е присъща на амбициозната аристократка. Напук на хиляди ограничения и с цената на променени съдби Камила извървява пътя от

жената, която цяла Англия мрази,

до новата кралица консорт след смъртта на кралица Елизабет Втора.

Настоящият крал е едва на 23 години, когато се влюбва в Камила. Тя е с 16 месеца по-възрастна, споделя сходни интереси с него, а Чарлз вярва, че е намерил своята сродна душа. Но това не е достатъчно, за да я превърне в подходящ избор за бъдеща съпруга на наследника на британския трон.

Веднага след първата си среща двамата започват

да излизат, без

да се крият,

но година по-късно принцът се присъединява към Кралските военноморски сили. Това е краят на тяхната връзка или поне така е смятало неговото семейство.

Според биографи на фамилията Камила е определяна от двореца като "неблагонадежден партньор за престолонаследника".

Тя принадлежи към високите прослойки на обществото, от семейство с добри контакти и дори дядо барон. Много от близките на Чарлз обаче държат принцът да се ожени за представител на най-висшата аристокрация. Неслучайно през годините той е свързван с дъщерите на херцози и графове, сред които е и Сара Спенсър, по-голямата сестра на момичето, което един ден светът ще познава като принцеса Даяна. Двамата имат кратки отношения, които приключват, след като Сара казва пред пресата, че не е заинтересована от брак с престолонаследника.

Лорд Луис Маунтбатън, наставник и прачичо на принца, дори се опитва да го сватоса с своята внучка.

Всички тези очаквания не притесняват младата Камила. Тя е влюбена, той - също. Срещат се, излизат на публични места. И двамата са убедени в общото си бъдеще. Все пак избраницата на Чарлз има аристократично потекло и с известни усилия семейството му може да бъде убедено. Уви, това така и не се случва. Камила никога

не се превръща в първия избор

за съпруга на бъдещия крал.

Въпросът защо настоящата кралица консорт така и не става първата съпруга на принца е разгледан в биографията на Сали Бедел Смит "Принц Чарлз: Страстите и парадоксите на един невероятен живот".

Според Бедел Смит още от самото начало Чарлз е обожавал тогавашната Камила Шанд, която е на неговата възраст (Даяна е била с 13 години по-млада) и винаги се е отнасяла към него като към равен.

Кралското семейство обаче е категорично - миналото на Камила е пречка тя да стане един ден кралица. По онова време връзката й с популярния офицер Андрю Паркър Боулс е известна. Младият мъж е от много богата фамилия, която е в близкото обкръжение на кралското семейство. Различни източници през годините са посочвали, че кралицата майка е била кръстница на Андрю, макар той да не го е потвърждавал публично. Точно заради тази близост на семействата Камила вече е представена като негова приятелка.

Но двамата

често се събират

и разделят

А през времето, в което не са заедно, Камила има други партньори. Това също е известно в семейството на Чарлз.

Имала е кратка връзка с лекар и още авантюри, които не остават скрити за фамилията. Като чест посетител на конни надбягвания тя се радва на засилен интерес от страна на много аристократи. В книгата е разказана случка, според която в деня преди запознанството си с Чарлз Камила е в ложата на известен благородник, който нескрито е демонстрирал интерес към нея. Тя е определяна като жена с брилянтно чувство за хумор, привлича мъжките погледи и не робува на протокола, забавлява се в различни отбрани компании.

"Прекрасно е за вас двамата да имате връзка, но това абсолютно не може да завърши с брак." Този съвет дава чичото на принц Чарлз, лорд Маунтбатън, според документалния филм "Истинската Камила: Н. Кр. Височество херцогинята на Корнуол".

Заминавайки за кралския флот, влюбените се отдалечават. Тя вече е получила няколко знака, че принцът няма да се ожени за нея, и затова се връща при бившия си приятел - офицера Андрю Паркър Боулс. Двамата се женят и започват нов живот.

Според биографа Смит

в тази сватба няма нищо случайно

Отдалечаването на Чарлз, посланията, отправени към Камила, са много добре режисирани, за да се гарантира невъзможността тя да се събере отново с принца.

В тази ситуация кралското семейство получава неочакван съюзник - бащата на Камила - Брус Шанд. Той е твърдо против дъщеря му

да се обвързва с кралската фамилия

Знае колко трудно ще бъде приета, ако изобщо това се случи. Дава си сметка, че тя ще се изправи срещу неодобрението на целия британски двор. Усилие, което не си струва. В другия сценарий я очаква бъдеще с наследника на много богата фамилия, която вече я е одобрила за снаха.

"Каквото и да направиш, никога няма да те харесват. Ще живееш до края на дните си сама, с постоянното чувство на неодобрение", предупреждава Шанд дъщеря си.

Влюбената Камила вярва в щастливия край и опитва да убеди баща си, но той е непреклонен и предприема крайни мерки.

В книгата "Принц Чарлз: Страстите и парадоксите на един невероятен живот" авторът разказва теорията, според която бащата на бъдещата кралица консорт пуска фалшиво съобщение за годежа й с Андрю Паркър Боулс в изданието The Times. По този начин очевидно принуждава офицера да поиска ръката на своята приятелка. При завръщането си у дома принц Чарлз е посрещнат с новината за годежа на Камила и Андрю. Според Бедел Смит това фалшиво съобщение за годеж обяснява защо Чарлз така и не прави никакви опити да се ожени за Камила.

"Факт е, че принцът дори не повдига темата за евентуални сериозни отношения със своята избраница пред кралското семейство. Със завръщането си от флота той научава новината за предстоящата сватба и просто я приема. Не поставя този въпрос нито пред семейството, нито пред Камила", пише авторът. Той е убеден, че ако режисираното предложение за брак на Андрю Паркър Боулс не се бе случило, Чарлз можеше да се ожени за Камила въпреки възраженията на семейството си.