Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Униформените са бавили наетата от него кола, накрая той запалил и отишъл сам при тях”, обяснява Ива Борисова

"Патрулки пречат на колите, които са "Дринк енд драйв", да си приберат клиентите. Спират ги, държат ги по 20-30 минути. Същото се е случило и с моя клиент. Две коли за него са били спирани, докато отиват да го приберат. Правили са им дълги проверки. Момчетата (шофьорите - бел. ред.) са свидетелствали за това нещо. Накрая Димитър сам е отишъл на място. Вместо полицаите да го задържат заради това, че отива дотам с кола, за да се прехвърли в автомобила на "Дринк енд драйв", те са му предложили 200 лв. срещу конвой до дома му. Униформените са изгонили момчето от втората наета кола, която пътува за Димитър. Щеше ли да се стигне до инцидента, ако служителите на реда не бяха взели тези 200 лв., а си бяха изпълнили задълженията?"

Тези подробности пред "168 часа" разказа Ива Борисова - адвокатката на Димитър Любенов, който на 25 септември причини катастрофата на околовръстното шосе на София със загиналия французин.

Юристката обяснява, че в момента се води успоредно досъдебно производство, наблюдавано от трима следователи и образувано "може би" на следващия ден след трагедията.

"Въпросите трябва да са към прокуратурата - защо първо не оповестяват истинската причина за тези жестоки транспортни произшествия и второ - защо към настоящия момент няма повдигнати сериозни обвинения с оглед превенция към останалите, които разчитаме на пътя да ни пазят", пита тя.

Борисова допълва, че клиентът й е чакал 1 час за "Дринк енд драйв". Уточнява, че той е звъннал веднъж за поръчка до фирмата, но били изпратени две коли. Причината - първата била спряна от патрул. Същото обаче се случило и с втората.

"Това става всяка вечер - разказва тя. - Пречат на наетите автомобили да прибират хората, които са пили алкохол и искат съвестно да си отидат до дома, за да не стане проблем. Срещу 200 лв. полицаите са готови да си затворят очите дори ако човекът, от когото ще ги вземат, е пил повече. Клиентът ми се обажда, но и двете коли, пътуващи към него, са спрени. Пращат му есемес, че втората е спряна близо до заведението, където е бил, и той се качва на автомобила си, за да стигне до тях. Вижда с очите си, че там тече проверка Бил е притиснат от обстоятелствата, за да шофира в това състояние с поощрението на служителите, които трябва да са превенция на това нещо. Ако го бяха задържали за управление след употреба на алкохол, нямаше да се стигне до този инцидент. Той стига до униформените със собствения си автомобил с риск да бъде задържан. Те го окуражават, че ще го изпратят."

Борисова се обръща и към прокуратурата: Те са тези, които трябва да оповестят данни, а не да се правят, че не съществуват определени обстоятелства. Едва ли не - от защитата да изхожда информацията за подобни ключови моменти като това, че го е "ескортирал" патрул. Обществото се интересува от този акцент. Той е важен, защото така става ясна цялата ситуация. Пак ще се повторя - ако Димитър беше задържан преди катастрофата, изобщо нямаше да се стигне до фаталния сблъсък."

"Искам да изкажа съболезнования, не мога да върна времето назад - коментира в съда самият Любенов. - Виновен съм, направих грешка, подлъгах се да седна пиян. Всеки прави грешка. При мен, за съжаление, първият път се оказа фатален. Моля за по-снизходителна присъда. Моля може би за домашен арест, за да мога да се грижа за майка ми."