Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Няма да подавам оставка. Това обяви Корнелия Нинова в първи коментар на резултатите от изборите, при които БСП остана на пето място.

При 99,98% обработени протоколи в ЦИК към 12.00 часа "БСП за България" има 9,3% с 232 932 гласа.

Оставки няма да продаваме. Такава се иска от хора, които в цялата кампания работиха срещу БСП, обяви Нинова по повод подписката на членове на Националния съвет за свикване на пленума и конгрес.

Резултатът ни не е добър, но не драматизираме. Вземаме поуки, ще решим какво да променим. Но в цялата тежка ситуация, в която бяхме поставени, успяхме да запазим резултата от предишните избори, само 1% разлика, каза Нинова. 

Не сме сложили розови очила, но не се случи това, което ни предричаха - да сме под 4%, коментира лидерката.

Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ и няма да влизаме в съюзи с ГЕРБ и ДПС, категорична бе Нинова.

Национален съвет в събота ще обсъди резултатите и ситуацията. Затова тя отказа да коментира и отговори на повечето въпроси. Ние сме различна партия, уважаваме демократичните ценности и колективните органи и техните решения, допълни Нинова.

БСП няма да подкрепи и експертен кабинет с мандата на ГЕРБ, а соцлидерката определи това като опит за скриване на политическата отговорност зад уж експертни личности. За това да се носи отговорност от политическите партии. Не приемаме да де скрием. Това не е отговорно и държавническо, каза тя.

Необходимо е редовно правителство и работещ парламент, има решения, които трябва да се вземат и не може това да се направи от служебен кабинет, обясни Нинова. И обясни, че като опозиция БСП ще подкрепи всички мерки в областта на социалната политика. 

С ПП социалистите ще участват в разговори и биха подкрепили такова правителство при втория мандат. Но пак ще държат на условието си Кирил Петков да не е премиер. Казано е вече, въпросът е принципен, отсече Нинова. И напомни, че в предишната коалиция и правителство е имало нарушена комуникация и липса на коалиционна култура. Това е принципен въпрос как се прави политика, допълни тя.

Тя обясни, че не е добре да се ходи на избори. Но успокои, че каквото и да се случи, държавата няма да остане без бюджет за догодина, защото има механизми да приемането на такъв, внесен от служебно правителство. 

Крайно сме притеснени от все по-понижаващата се избирателна активност. Това е шамар за цялата политическа класа.

Гледайте на живо тук: